«Το γόνιμο έδαφος»: Η Βαγδάτη βλέπει δειλή αναζωογόνηση με επενδυτική κίνηση
Ένα καλοκαιρινό βράδυ, Ιρακινοί καπνίζουν σίσα και παίζουν μπόουλινγκ σε ένα εκτεταμένο παραποτάμιο συγκρότημα στη Βαγδάτη, μία από τις πολλές νέες επενδύσεις που αναζωογονούν την πρωτεύουσα μετά από δεκαετίες αναταραχής.
«Το Ιράκ είναι γόνιμο έδαφος για επενδύσεις», δήλωσε ο Φαλάχ Χασάν, ο εκτελεστικός διευθυντής του συγκροτήματος εστιατορίων και καταστημάτων που χτίστηκε στους χώρους ενός από τα πρώην παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν και πήρε το όνομά του από τα περίφημα λαϊκά παραμύθια «Χίλιες και μία νύχτες».
Στο πλούσιο σε πετρέλαιο Ιράκ, η εύθραυστη σταθερότητα μετά την ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το 2017 άνοιξε τον δρόμο για μια οικοδομική έκρηξη σε μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έγινε πρωτοσέλιδο κυρίως για τους πολέμους και την αιματηρή βία.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί προσπάθησε να αποκαταστήσει τις υποδομές της Βαγδάτης, μεγάλο μέρος των οποίων έχει μείνει ερειπωμένο από τις συγκρούσεις και την παραμέληση.
Ωστόσο, έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Ιούλιο ανέφερε ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να διστάζουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο Ιράκ, επικαλούμενοι «έλλειψη νομοθεσίας φιλικής προς τις επιχειρήσεις, ασταθές περιβάλλον ασφαλείας, διοικητική αναποτελεσματικότητα και συστημική διαφθορά».
Ο Χασάν αναγνώρισε ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, όπως «η κατάσταση της ασφάλειας» και «η γραφειοκρατία».
«Πρέπει να περάσεις από 1.000 γκισέ για να πάρεις μία μόνο άδεια», είπε, σημειώνοντας ότι το νέο συγκρότημα «Χίλιες και μία νύχτες πάρκο» που βρίσκεται πάνω στον ποταμό Τίγρη της Βαγδάτης άνοιξε στα τέλη του 2022 από «νέους επενδυτές».
«Η Επιδημία διαφθοράς»
Αυτή είναι μια πραγματικότητα που οι αρχές δηλώνουν ότι δεσμεύονται να αλλάξουν για να προσελκύσουν επενδυτές, ειδικά από τον Κόλπο.
Στα τέλη Αυγούστου, ο Σουντανί παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης κατασκευής ενός πολυτελούς ξενοδοχείου και οικιστικού συγκροτήματος, της πρώτης μεγάλης επένδυσης του Κατάρ στη Βαγδάτη.
«Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον χαμηλόβαθμο αξιωματούχο, θα σταθούμε στο πλευρό των επενδυτών και του ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση έργων στη Βαγδάτη και τις επαρχίες», δήλωσε ο Ιρακινός ηγέτης.
Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, ο Σουντανί δήλωσε ότι «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της επιδημίας της διαφθοράς».
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το βρώμικο χρήμα βρίσκεται πίσω από πολλές από τις νέες εξελίξεις που παρατηρούνται στη Βαγδάτη.
«Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική ελίτ του Ιράκ και οι επιχειρηματικοί τους συνεργάτες έχουν προτιμήσει να επενδύουν τον πλούτο τους σε τοπικά έργα ως ασφαλές καταφύγιο για παράνομα κέρδη», έγραψε ο Χάιντερ αλ-Σακέρι σε άρθρο του για το Ινστιτούτο Περιφερειακών και Διεθνών Σπουδών του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ιράκ στο Σουλαϊμάνι.
«Εν μέρει για να συγκαλύψουν την προέλευση των παράνομα αποκτηθέντων κεφαλαίων τους, η πολιτική ελίτ φέρεται να επενδύει σε πολυτελείς οικιστικές μονάδες, εμπορικά κέντρα, ιδιωτικά πανεπιστήμια και άλλα εγχειρήματα ακινήτων, με αποτέλεσμα μια «ορατή έκρηξη» στην ανάπτυξη της Βαγδάτης», πρόσθεσε.
Σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο Σουντάνι ανέλαβε εργασίες για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών ύδρευσης και ηλεκτροδότησης στις άτυπες γειτονιές της Βαγδάτης, την κατασκευή γεφυρών και τον επανασχεδιασμό των δρόμων μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις του αραβικού κόσμου με πιο πολυπληθείς πόλεις.
Στον προϋπολογισμό 2023-2025 που ψηφίστηκε φέτος, οι ετήσιες επενδυτικές δαπάνες πρόκειται να φθάσουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια – τριπλάσιο ποσό σε σχέση με το 2022, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Αυτές οι γενναιόδωρες χορηγήσεις καθίστανται δυνατές χάρη στον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο και τα συναλλαγματικά αποθέματα του Ιράκ, τα οποία ανέρχονται σε περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα»
Στη γειτονιά της Κούφα, στα περίχωρα της Βαγδάτης, μια μπουλντόζα σκάβει το δρόμο για να τοποθετήσει σωλήνες, ενώ ένα φορτηγό απομακρύνει τα μπάζα.
Μια ειδική μονάδα εργάζεται για την αποκατάσταση των πολλών άτυπων γειτονιών της Βαγδάτης που «στερούνται υπηρεσιών για περισσότερα από 20 χρόνια», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραζάκ Αμπντ Μεσεΐν, επικεφαλής μηχανικός του έργου.
Η μονάδα αποτελείται από άτομα από διάφορα υπουργεία, κρατικές επιχειρήσεις, καθώς και μηχανικούς του στρατού και του παραστρατιωτικού δικτύου, των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης.
«Έχουμε προϋπολογισμό περίπου 200 δισεκατομμυρίων δηναρίων (142 εκατ. ευρώ) για έργα υποδομής για την ύδρευση, τα συστήματα αποχέτευσης και άλλα», δήλωσε ο μηχανικός στο AFP.
«Υπάρχουν περισσότερες από 1.093 άτυπες γειτονιές στη Βαγδάτη για τις οποίες έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη σταδιακή εκτέλεση εργασιών εκεί», πρόσθεσε.
Η αντίδραση του κοινού στις εργασίες μέχρι στιγμής ήταν ανάμεικτη.
«Αυτό είναι αυτό που ονειρευόμασταν. Ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και υπηρεσίες», δήλωσε ο Αμπού Αλί αλ Μπαχαντλί, ένας 55χρονος ημερομίσθιος.
«Παλαιότερα, δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω όταν έβρεχε. Ο δρόμος ήταν λασπωμένος και οι υπόνομοι υπερχείλιζαν».
Ο γείτονάς του, ο Αχμέντ Ράντι, είναι πιο επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι οι εργασίες στον δρόμο του δεν του έφεραν επαρκή ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό.
«Πείτε μου, ποιος υπάλληλος θα δεχόταν να μείνει έστω και μια ώρα χωρίς νερό», είπε ο 45χρονος δημόσιος υπάλληλος.
«Πότε θα εγκαταστήσουν πεζοδρόμια; Αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων;» ρώτησε.
«Επιστρέφουμε σπίτι κουρασμένοι από τη δουλειά. Δεν υπάρχει ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Για πόσο ακόμα;»
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More