Το γεωλογικό πάρκο της Νυμφόπετρας
Λίγα μόλις χλμ. από την Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, βραχώδεις επιβλητικές φιγούρες κυριαρχούν στο τοπίο.

Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης στην τοποθεσία Νυμφόπετρα ο λαϊκός μύθος συναντά την επιστήμη.
Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση οι δυο πετρωμένες φιγούρες είναι ένα νιόπαντρο ζευγάρι που πέτρωσαν λόγω της απληστίας της νύφης και της “ευχής” της μητέρας της. μαζί πέτρωσαν ο γαμπρός και το συγγενολόι, σε μια πορεία που έμεινε μετέωρη στον χρόνο. Αυτή είναι η μια σύγχρονη σχετικά εκδοχή που αφηγείται η Ευτυχία Βακουφάρη, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Νυμφόπετρας.

Ο πρώτος μύθος έχει στο επίκεντρο τις νύμφες στην αρχαιότητα, που έπαιρναν το λουτρό τους στην λίμνη, όταν μια παρέα κυνηγών κρύφτηκε στις λόχμες για να παρακολουθήσουν το θέαμα των γυμνών νεαρών γυναικών. Οι ατυχείς έγιναν αντιληπτοί από την θεά Άρτεμη, η οποία τους τιμώρησε για την αναίδειά τους, μετατρέποντας τους σε βράχους.

Μετά την λαογραφία και τους μύθους έρχεται η λογική και η επιστημονική εξήγηση. Σύμφωνα με την κ. Βακουφάρη, κατά την προϊστορική εποχή υπήρχε λίμνη, ιδιαίτερα ενεργή γεωλογικά, δημιουργήθηκαν τα ιζηματογενή πετρώματα της τραβερτίνης που σχηματίζονται από απόθεση ή καταβύθιση υλικών και όταν τραβήχτηκαν τα νερά της λίμνης αποκαλύφθηκαν οι σχηματισμοί των βράχων ηλικίας χιλιάδων ετών.

Αντίστοιχοι σχηματισμοί υπάρχουν και αλλού στην συγκεκριμένη λεκάνη, αλλά όχι σε αυτό το μέγεθος και τόσους πολλούς συγκεντρωμένους σε ένα σημείο. Ο χώρος αξιοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές σχολείων και ενημερωτικούς περιπάτους, ενώ κάποιοι νεόνυμφοι αψηφώντας τους θρύλους επιλέγουν την Νυμφόπετρα για την φωτογράφηση του γάμου τους, απεταξάμενοι την πλεονεξία προκαταβολικά.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More