Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν: Στρατηγική ισορροπιών από τον Ερντογάν

Στρατηγική ισορροπιών υιοθέτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ταξίδι του πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου, όπως φάνηκε την Τετάρτη. Με την επιλογή του πιο ήπιου σεναρίου, τουλάχιστον για ένα δίμηνο στις κινήσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος θα σταθμίζει αντιδράσεις και θα συνεχίζει το παζάρι. Σε ετοιμότητα πάντα Αθήνα και Λευκωσία τόσο στο πεδίο, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Η εκρηκτική κατάσταση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας, τα μηνύματα της Δύσης υπέρ της συνοχής του ΝΑΤΟ, αλλά και οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο φαίνεται ότι φρέναραν, τουλάχιστον προσωρινά, τις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το διεθνές πλαίσιο είναι πολύ λιγότερο ανεκτικό σήμερα σε σχέση με το παρελθόν για την όποια παραβατικότητα της Τουρκίας» σημείωσε ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της ΝΔ- αναπλ. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Τα ανοικτά μέτωπα του Ταγίπ Ερντογάν και ειδικά αυτό με την Ουάσινγκτον για την αγορά των F-16, αφετέρου λειτούργησαν ως επιπλέον αναχώματα για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, παρά την εντατική προπαγάνδα των τελευταίων ημερών, αποφάσισε να στείλει το Αμπντουλχαμίντ Χαν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Αλλά επειδή αυτή είναι η πρώτη από τις επτά γεωτρήσεις, θα ακολουθήσουν άλλες έξι. Θα συνέδεα μάλιστα αυτό το ζήτημα του πλωτού γεωτρύπανου ακόμα και με τα F-16. Δηλαδή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν κάνει ένα μεγάλο παζάρι» σχολίασε ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει αντιδράσεις ακραίων κύκλων στο εσωτερικό, ενώ σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, η στάση του στο ουκρανικό ζήτημα ενοχλεί όλο και περισσότερο τις Βρυξέλλες.

«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ είναι ήδη προβληματικές. Στις Βρυξέλλες η δυσαρέσκεια κατά του Ερντογάν φαίνεται εδώ και εβδομάδες να αυξάνεται» έγραψε η εφημερίδα Handelsblatt.

Παρ’ όλα αυτά, κατά τη φιέστα απόπλου του γεωτρύπανου, ο Τούρκος πρόεδρος εξέπεμψε ξανά ξεκάθαρο αναθεωρητικό στίγμα.

«Δεν είναι στις αρχές μας ούτε να υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας ούτε να παραβιάζουμε τα δικαιώματα κανενός. Το όραμα μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας είναι τόσο περιεκτικό και πολιορκητικό που δεν έχουμε χρόνο να αντιμετωπίσουμε τις αυταπάτες όσων ξυπνούν καθημερινά φοβούμενοι την ημισέληνο της σημαίας μας» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Προκλήσεων συνέχεια από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σερντόπ, ο οποίος αποκάλεσε «ειρηνευτική επιχείρηση» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

«Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1974 για να παρέμβουμε μπρος στην επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1960 και τις σφαγές τις οποίες υπέστη η “τουρκική κοινότητα”. Γιατί δεν είχαμε αρκετό εξοπλισμό, ειδικά αποβατικά σκάφη. Προετοιμαστήκαμε για την “Ειρηνευτική Επιχείρηση” για 10 χρόνια» είπε ο Μουσταφά Σερντόπ.

Στην άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησε η Κυπριακή Δημοκρατία, νοτίως της Λεμεσού, συμμετείχε η ελληνική φρεγάτα Ύδρα.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More