Τουρκία: Φήμες ότι ο Ερντογάν θα προκηρύξει δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος
Τις φήμες ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν σκοπεύει να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενίσχυσε η ομιλία του στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του και η επίσκεψη αμέσως μετά στον κυβερνητικό του εταίρο, αρχηγό του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος φιλοξενεί σήμερα σχετικά δημοσιεύματα.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση να συνεργαστεί, ώστε να θεσμοθετηθεί συνταγματικά η προστασία της ισλαμικής μαντήλας. «Ας φτιάξουμε ένα Σύνταγμα πριν από τις εκλογές (σ.σ. εννοεί πιθανώς τις περιφεριεακές εκλογές) και ας θεσπίσουμε το νόμο για το θέμα της μαντήλας. Αν είστε ειλικρινείς, ας εγγυηθούμε το θέμα της μαντήλας με το Σύνταγμα. Αν δεν είστε ειλικρινείς, θα το φωνάζω ενώπιον ολόκληρου του έθνους μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Επανέλαβε επίσης την επιθετική ρητορική του προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, συχνή πρακτική του σχεδόν σε όλες τις ομιλίες του, αφήνοντας υπόνοιες ότι σχετικές ρυθμίσεις μπορεί να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα υπό τον μανδύα της προστασίας της οικογένειας.
Το επίδικο ωστόσο είναι, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, η αφαίρεση από το Σύνταγμα και των τελευταίων των στοιχείων που αποτελούν κεμαλική κληρονομιά και ορίζουν τη φυσιογνωμία του τουρκικού κράτους.
Αμέσως μετά την ομιλία του, ο πρόεδρος Ερντογάν μετέβη στην οικία του Μπαχτσελί, όπου παρέμεινε για περίπου 40 λεπτά.
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Ερντογάν αναφερόταν συχνά στα σχέδιά του για αλλαγή του Συντάγματος, το οποίο χαρακτηρίζει «προϊόν παρξικοπημάτων» και πως πρέπει πλεόν να υιοθετηθεί ένα «πολιτικό Σύνταγμα». Ωστόσο, η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε δύο μείζονες αλλαγές του Συντάγματος με αντίστοιχα δημοσψηφίσματα, η πρώτη το 2010 και η δεύτερη το 2017, εγκαθιδρύοντας το ιδιότυπο τουρκικό προεδρικό σύστημα, καταργώντας τη θέση του πρωθυπουργού και το ισχύον μέχρι τότε σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More