Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Οικονομία και Σουηδία πιέζουν τον Ερντογάν – Τα ονόματα που επικρατούν στη συζήτηση για το υπουργικό

Νέα σενάρια κυκλοφορούν συνεχώς σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, καθώς το Σάββατο το απόγευμα θα γίνει η ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν και αργότερα θα ανακοινωθεί το υπουργικό συμβούλιο που θα ορκιστεί την Κυριακή.

Χτες το βράδυ ένας καλά πληροφορημένος και φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος, αποκάλυψε ότι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας, θέλει ενδεχομένως να συναντηθεί ακόμη μία φορά με τον πρόεδρο Ερντογάν. Που σημαίνει ότι ο Σιμσέκ, από τον οποίο εξαρτάται φυσικά η επιβίωση της τουρκικής οικονομίας, θέτει όρους ώστε να έχει πλήρη έλεγχο και πλήρη ευθύνη για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει. Αυτή θα είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Σύμφωνα πάντως με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, Αριάννα Φερεντίνου, όλες αυτές οι λίστες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες μπορεί να έχουν κάποια σκοπιμότητα, κυρίως από κάποιους κύκλους που θέλουν να προωθήσουν ορισμένα ονόματα. Πάντως αυτό που έχει σημασία είναι ότι εχθές, πριν από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί για περίπου τρία τέταρτα. Λέγεται ότι σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν ονόματα για το νέο υπουργικό συμβούλιο, δεδομένου ότι ο Μπαχτσελί έχει ανθρώπους τους οποίους υποστηρίζει, όπως ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Το πιο σημαντικό πρόσωπο, πάντως, το οποίο θα καθορίσει και το ύφος και την πολιτική της επόμενης κυβέρνησης είναι ο Σιμσέκ, τον οποίο εμπιστεύονται οι διεθνείς αγορές, ενώ λέγεται ότι φέρνει μαζί του και δάνεια από τη Δύση επειδή του έχουν εμπιστοσύνη οι διεθνείς αγορές.

Υπάρχουν και άλλες φήμες, όπως αυτή που υποστηρίζει ότι τελικά ο Χουλουσί Ακάρ και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού θα μείνουν. Υπάρχει μια άλλη πληροφορία ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα έχει δύο αντιπροέδρους ή και τρεις αντιπροέδρους. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι ο Σιμσέκ, ο οποίος θα αναλάβει και ως αντιπρόεδρος την εποπτεία της οικονομίας. Η οικονομία είναι άλλωστε το κύριο πρόβλημα της Τουρκίας: Σήμερα σημειώνεται νέα πτώση της τουρκικής λίρας έναντι των δυτικών νομισμάτων, του δολαρίου, της βρετανικής στερλίνας και του ευρώ. Παράλληλα, πονοκέφαλο προκαλούν οι ανατιμήσεις και αυξήσεις στα βασικά προϊόντα.

Η αντιπολίτευση βέβαια βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Είχαμε χτες την αποχώρηση από την ενεργό δράση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Φαίνεται ότι υπάρχει αρκετή εσωτερική αναταραχή στο κόμμα το φιλοκουρδικό, ενώ μετά από τη σύμπραξη του και τη στήριξή του στην συμμαχία της αντιπολίτευσης, έχασε πάρα πολύ σε ποσοστά. Διότι με την στροφή του Κιλιτσντάρογλου τον τελευταίο καιρό σε πιο εθνικιστική ρητορική, οι ψηφοφόροι του δεν ψήφισαν το κόμμα τους.

Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μην πάει τελικά στη Μολδαβία, όπου συγκαλείται μια πολύ μεγάλη σύνοδος παρουσία 40 ηγετών. Σύμφωνα με το Politico, ο τούρκος πρόεδρος ανέστειλε την μετάβασή του καθώς δεν ήθελε να εμφανιστεί σε ένα φόρουμ με πολλές επικρίσεις και αρνητική στάση απέναντι στη Ρωσία.

Σε σχέση με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υπάρχει μεγάλη πίεση προς την Τουρκία, γι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου για να δούμε ποιος θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών. Κυκλοφορούν τα ονόματα τόσο του Χακάν Φιντάν, του πρώην αρχηγού της ΜΙΤ όσο και του Ιμπραχίμ Καλίν. Ο Ιμπραχίμ Καλίν βέβαια έχει πολύ στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλάει συνεχώς μαζί τους. Είναι ο άνθρωπος του προέδρου, ο οποίος όλο αυτό τον καιρό βρίσκεται σε επαφή με τους Αμερικανούς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More