Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τον Οκτώβριο στην Ελλάδα η 2η συνάντηση ελληνογεννημένων υιοθετημένων του εξωτερικού

Οι υπεύθυνοι του οργανισμού «Eftychia Project» απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους ελληνογεννημένους υιοθετημένους από κάθε πλευρά του πλανήτη, ενόψει της δεύτερης ετήσιας συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως και τις 19 Οκτωβρίου στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια συνέχεια των δραστηριοτήτων του Οργανισμού, ο οποίος προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να διασταυρώσει στοιχεία για την υιοθεσία αλλά και την γονεϊκή του οικογένεια, έχοντας, παράλληλα, να αντιμετωπίσει ένα πλήθος παθογενειών και «σκοτεινών σημείων» ενός αμφιλεγόμενου συστήματος υιοθεσιών, που «άνθισε» σε μεγάλο βαθμό κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Πέρυσι, το «Eftychia Project» διοργάνωσε μια αντίστοιχη συνάντηση επανένωσης στο Νάσβιλ του Τενεσσί, η οποία χαρακτηρίστηκε από μαζική συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία. Πλέον, όμως, προχωράει ένα βήμα παραπάνω, δίνοντας την ευκαιρία στους υιοθετημένους και τα μέλη των οικογενειών τους -σε περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί- να συναντηθούν όλοι μαζί σε ένα πλούσιο -σε πρόγραμμα και δραστηριότητες- ταξίδι στην Ελλάδα, στην «καρδιά» του Οκτωβρίου.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτήν την εκδήλωση. Η πρώτη συνάντηση επανένωσης την προηγούμενη χρονιά ήταν μια μεγάλη επιτυχία και δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε μια καλύτερη συνέχεια από μια συνάντηση στην πατρίδα μας, την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουμε πόσο μεγάλο νόημα έχουν αυτά για όλους μας, ιδίως γι’ αυτούς που δεν έχουν επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα από τότε που υιοθετήθηκαν πριν από δεκαετίες. Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και ελληνικές οικογένειες που μπορεί να αναζητούν κάποιους από εμάς. Αλλά, πάνω απ’ όλα, έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε μαζί την πατρίδα μας, και να προσφέρουμε αγάπη και υποστήριξη ο ένας στον άλλον ενόσω το κάνουμε», δήλωσε η πρόεδρος του «Eftychia Project», Λίντα Κάρολ Τρότερ.

Στο πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνεται και ένα συνέδριο σχετικά με τις υιοθεσίες στην Ελλάδα, το οποίο και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος στη Ναύπακτο. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο ιδρυτής της πλατφόρμας «Greek Ancestry», Γρηγόριος Κόντος, η διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας (International Social Service), η ιστορικός και κοινωνιολόγος Ολυμπία Σελέκου, όπως επίσης και οι γνωστοί Ελληνες δημοσιογράφοι Ανδρέας Μπούσιος, Χρήστος Βασιλόπουλος και Κώστας Χαρδαβέλλας.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου αναμένεται να δοθούν σημαντικά στατιστικά και δημογραφικά στοιχεία για τις υιοθεσίες που έλαβαν χώρα κατά τις πρώτες δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου, ενώ μέσα από το δημοσιογραφικό πάνελ θα παρουσιαστούν έρευνες ετών σχετικά με τα σκάνδαλα παράτυπων υιοθεσιών, με έμφαση σε όσα έχει αναδείξει διαχρονικά το ρεπορτάζ για την περίπτωση του «Αγίου Στυλιανού».

Υπενθυμίζεται, πως τα «Ορφανά από την Ελλάδα» ήταν το κεντρικό θέμα ενός σχετικού ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης του Vice, που ανέδειξε προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που μεγάλωσαν στο εξωτερικό και δεν γνώριζαν, για πάρα πολλά χρόνια, για την σύνδεσή τους με την Ελλάδα και πώς υιοθετήθηκαν από οικογένειες του εξωτερικού.

Μάλιστα, ένα σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε, είναι πως το σύστημα υιοθεσιών της επίμαχης περιόδου όχι μόνο λειτουργούσε παράτυπα, αλλά δεν εξασφάλιζε ούτε τους στοιχειώδεις ελέγχους για το ποιόν των οικογενειών που υιοθετούσαν τα βρέφη από την Ελλάδα. Άλλωστε, όπως τονίζεται, παρότι ένας μεγάλος αριθμός των παιδιών αυτών βρέθηκε σε στοργικές και σωστές οικογένειες, εντούτοις κάποια άλλα έπεσαν στα χέρια ακατάλληλων ανθρώπων, αποκομίζοντας ψυχολογικά τραύματα, τα οποία παρέμειναν ανεπούλωτα για την υπόλοιπη ζωή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος, τονίζεται, πως η διαδικασία ταυτοποίησης παραμένει δύσκολη υπόθεση, με δεδομένο ότι πολλοί από τους εμπλεκόμενους έχουν πλέον φύγει από την ζωή.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Φωτογραφίες: The Eftychia Project

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More