Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα κάνει δήλωση για την υπόθεση των υποκλοπών
Δήλωση – τοποθέτηση θα κάνει τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου, ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση των υποκλοπών.
Πολιτικός «σεισμός» μετά τις παραιτήσεις του ΓΓ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, στη σκιά της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Η κυβέρνηση γνωστοποίησε πως θα αποδεχθεί ενδεχόμενα αιτήματα για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, κάτι που ήδη ζήτησε με δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως “αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης για τον κ.Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μην ανταποκριθεί”.
Θυελλώδεις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
“Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, διευκρινίζοντας πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα.
“Ο κ.Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το δικό του watergate, είναι ζήτημα Δημοκρατίας”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και η υπόθεση θα απασχολήσει τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο μεταξύ, συνεδριάζει το πρωί του Σαββάτου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εισαγγελική παρέμβαση
Την ίδια ώρα, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο για τη διαρροή στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα.
Συγκεκριμένα, ποινική προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί προσωπικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι διέρρευσαν εκτός ΕΥΠ στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Το χρονικό των δύο παραιτήσεων
Στο κλίμα τοξικότητας που εντείνεται γύρω από το πρόσωπο του Γρηγόρη Δημητριάδη αποδίδει η κυβέρνηση την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων predator με τον οποίο ούτε ο ίδιος ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν: «Ο κος Γρηγόρης Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματα και συκοφαντίες με σκοπό να τρωθεί ο ίδιος και να πληγούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών το οποίο σύμφωνα με έρευνα των reporters united και της ίδιας της εφημερίδας συνέδεε τον Γρηγόρη Δημητριάδη με το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων pradetor και με εταιρίες που εμπορεύονται ανάλογο λογισμικό στην Ελλάδα. Τόσο ο ίδιος ο κος Δημητριάδης, όσο και οι επιχειρηματίες που αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα απάντησαν ότι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.
Στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε ο Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος παραιτήθηκε για το λόγο αυτό από τη θέση του Προέδρου του ΕΒΕΑ.
Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση
Σφοδρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι «O κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του “watergate”. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».
Οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του «watergate».
Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) August 5, 2022
Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η δήλωσή του μετά την επίσκεψή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού αντιθέτως τις επιβεβαιώνει. Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».
Με μια σκληρή δήλωση από την Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι επιχείρησαν συστηματικά και με ψευδείς ειδήσεις να υποβαθμίσουν το θέμα της παρακολούθησής του κινητού του τηλεφώνου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα: «8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών».
Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη
Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του κου Δημητριάδη, παραιτήθηκε και από την θέση του διοικητή της ΕΥΠ ο κος Παναγιώτης Κοντολέων λόγω των λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ωστόσο ότι πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση, η οποία έγινε κατόπιν εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου, διαφορετικά η κατάληξη θα ήταν διαφορετική.
Προσθέτουν δε ότι για τους λόγους που δόθηκε η εισαγγελική παραγγελία, για τη διάρκεια και τη χρονική περίοδο που έγινε η νόμιμη παρακολούθηση θα ενημερωθεί αρμοδίως από την ΕΥΠ και την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη δια του Γιώργου Γεραπετρίτη αλλά δεν ανταποκρίθηκε.
Νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος και θα ενημερώσει την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής όταν επανεκκινήσουν οι εργασίες της.
Το ΚΚΕ τονίζει:«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός να πάει τώρα σε εκλογές για να καθαρίσει ο κόπρος του Αυγείου και ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του».
«Η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους «από κάτω». Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί» σχολιάζει το Μέρα25.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More