Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Κυριακή αναβιώνει η ιστορία του οχυρού Ρούπελ

Ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός από την περίοδο του Β΄ΠΠ, αναβιώνει την Κυριακή, στα Οχυρά Ρούπελ, με τριήμερες εκδηλώσεις που ξεκινούν την Κυριακή.

Με δαιδαλώδεις στοές μήκους 4.251 μέτρα κτισμένο το 1914, κατελήφθησαν τον Μάιο του 1916 από τα γερμανο-βουλγαρικά στρατεύματα. Απετέλεσε τμήμα των οχυρώσεων της Γραμμής Μεταξά και στις 6 Απριλίου 1941 δέχτηκε την επίθεση του 18ου Γερμανικού Σώματος Στρατού, μαζί με δυο βουλγαρικές μεραρχίες, που συνοδευόταν από βομβαρδισμό πυροβολικού και επίθεση από αέρος με τα καθέτου εφορμήσεως “Στούκας” της Luftwaffe.

83 χρόνια από την Μάχη, ο Αντώνης Καχπάνης, πρόεδρος του σωματείου «στενωπός οχυρώσεις Μπέλλες και Αγκίστρου», θυμάται με συγκίνηση την ιστορία, που κατέταξε το οχυρό σε περίοπτη θέση ως τις Μακεδονικές Θερμοπύλες.

Παρά το άνισο των δυνάμεων αριθμητικά και εξοπλιστικά οι Έλληνες παρέδωσαν το οχυρό μόνον όταν κατάλαβαν ότι οι Γερμανοί είχαν σπάσει το μέτωπο από την Γιουγκοσλαβία, στις 10 Απριλίου. Οι Γερμανοί απέδωσαν τιμές στους αποχωρούντες στρατιώτες, οι οποίοι πολέμησαν ως άλλοι Λακεδαιμόνιοι. Στην είσοδο του οχυρού χαραγμένα τα λόγια του διοικητού αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου υπενθυμίζουν στους ξένους ότι: «τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται». Κάποιοι αποχώρησαν από το οχυρό, κάποιοι “τήδε κείνται”. Άφησαν πίσω τους μια βαριά κληρονομιά.

Οχήματα εποχής, ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναπαριστούν τις δραματικές ημέρες που έζησαν οι στρατιώτες υπερασπιζόμενοι το Ελληνικό έδαφος  απέναντι στις δυνάμεις του άξονα, που εξαπέλυσαν διπλή επίθεση στα σύνορα.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει επίσης ένα αεροσκάφος της εποχής, το θρυλικό Spitfire, που έχει συντηρηθεί και βρίσκεται στην κυριότητα του υπουργείου εθνικής αμύνης, ένα σπάνιο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας.

Στο στρατιωτικό μουσείο εκτίθενται στολές, σημαίες, οπλισμός του ελληνικού και γερμανικού στρατού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και δυο αντιαρματικά πυροβόλα, με τα οποία αμυνόταν η φρουρά. 

Για ένα ταξίδι στην ιστορία, οι επισκέπτες στο Ρούπελ θα ακολουθήσουν τον  αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου θα ακούσουν για να μάθουν, θα καταλάβουν τι σημαίνει ηθικό φρόνημα και θα πάρουν έστω και με θεατρικό τρόπο μια ιδέα του τι εστί πόλεμος.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More