Τζεφ Φλέικ: Η μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας – Μεγάλο βήμα να παραμείνει η χώρα διαλειτουργική με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραχώρησε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα και την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου Χακάν Τσελίκ, εάν η μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη στρέφεται κατά της Τουρκίας, ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως «οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία βάση» για να προσθέσει: «Εκτιμούμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Δεν ευνοούμε τον έναν έναντι του άλλου. Υπάρχει μια μικρή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, αλλά είναι πολύ αναγκαία για την υποστήριξη της αμυντικής προσπάθειας στην Ουκρανία».
Επιπλεόν ανέφερε ότι η Τουρκία «βοήθησε πολύ» ενεργοποιώντας της Σύμβαση του Μοντρέ, «αλλά εμποδίζει επίσης τους συμμάχους να ανεφοδιάσουν την Ουκρανία».
«Η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα είναι απλώς μια προσπάθεια ανεφοδιασμού. Δεν ευνοούμε τον ένα σύμμαχο έναντι του άλλου. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν αποφασίσει ότι το Αιγαίο θα είναι μια θάλασσα ειρήνης. Αυτό είναι πολύ καλό» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Μπορώ να το πω αυτό με βεβαιότητα ότι η Τουρκία είναι ο εταίρος μας και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αντιπαράθεση με την Τουρκία, διαβεβαίωσε ο Τζεφ Φλέικ. Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία «και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη στηρίξουμε».
Αναφερόμενος στην πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο της Τουρκίας, ο πρέσβης Φλέικ σημείωσε ότι το Κογκρέσο την ενέκρινε και, πιο πρόσφατα, η Τουρκία υπέγραψε τη λεγόμενη επιστολή αποδοχής με τη Lockheed Martin, η οποία θα παράγει τα νέα αεροσκάφη και στη συνέχεια, μαζί με την Τουρκία, θα ανακαινίσει τα παλαιότερα μοντέλα. «Το Block 70 είναι το πιο προηγμένο τεχνολογικά F-16 και είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει η Τουρκία διαλειτουργική με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ. Έτσι, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα» σχολίασε.
Σχετικά με τη συμπαραγωγή των F-16 που ζητά η Άγκυρα από την Ουάσινγκτον, επισήμανε: «Η επιστροφή στην κοινή παραγωγή είναι ένα δύσκολο σημείο, αλλά αφήνω την απόφαση στους εταίρους για το θέμα αυτό. Ωστόσο, μπορεί να αγοραστεί».
Για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των τεχνολογικά πιο προηγμένων μαχητικών F-35, από το οποίο αποβλήθηκε εξαιτίας της αγορά ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, ο Αμερικανός πρέσβης χαιρέτισε «κάθε βήμα που γίνεται για την επίλυση του ζητήματος των S-400, το οποίο εμποδίζει την Τουρκία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35» προσθέτοντας πως «εάν σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το ζήτημα, θα καλωσορίσουμε την ανανέωση των συνομιλιών με την Τουρκία».
Ο Τζεφ Φλέικ ρωτήθηκε και για την επίσκεψη που επρόκειτο να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος στην Ουάσινγκτον στις 9 Μαΐου και αναβλήθηκε. «Έχουμε ανοιχτή πρόσκληση στον πρόεδρο Ερντογάν να έρθει στον Λευκό Οίκο, εάν τα προγράμματά μας συμπίπτουν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Κινητοποιούμαστε για κάθε είδους συνάντηση υψηλού επιπέδου που μπορεί να γίνει» δήλωσε.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα εξέφρασε την άποψη ότι η εταιρική σχέση των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ. «Όταν συγκρίνω το πού βρισκόμαστε σήμερα με το πού βρισκόμασταν πριν έρθω εδώ, όταν παρακολούθησα τις ακροάσεις στη Γερουσία, υπάρχει τεράστια διαφορά» ανέφερε, αποδίδοντας τη βελτίωση του κλίματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις «με την αντίδραση της Τουρκίας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με το αν ενήργησε ως πραγματικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ». Το κλίμα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στο Καπιτώλιο, παρατήρησε.
«Αγκάθι» στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία αποτελεί η συμμαχία των αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με τις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» (SDF), την πολιτοφυλακή που ελέγχεται από τους Κούρδους της οργάνωση PYD, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική και θεωρεί ότι είναι προέκταση του ΡΚΚ, που δρα κατά της Τουρκίας. Η τουρκική πλευρά είχε προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να μην διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 11 Ιουνίου τοπικές εκλογές στη βόρεια Συρία, τις οποίες χαρακτήριζε «πρόδρομο» της δημιουργίας κουρδικού κράτους στην περιοχή. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο Τζεφ Φλέικ δήλωσε: «Πάντα λέγαμε ότι οι εκλογές στη Συρία πρέπει να είναι δίκαιες, διαφανείς, ελεύθερες, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οπότε δεν υποστηρίζουμε καμία εκλογική διαδικασία αυτή τη στιγμή. Αλλά έχουμε τον ίδιο στόχο να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος και συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους εταίρους μας σε αυτό».
Επανέλαβε επίσης ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση από το 1997, «έχουμε όμως διαφορές σχετικά με τις “Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας”, αλλά δεν αφήνουμε αυτό να μας εμποδίσει να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Θα αναζητήσουμε πιο ολοκληρωμένους τρόπους συνεργασίας».
Αναφερόμενος, τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, ένα θέμα έντονων διαφωνιών στον άξονα της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, ο πρέσβης Τζεφ Φλέικ τόνισε πως «ο πρόεδρός μας (σ.σ. Τζο Μπάιντεν) έχει μιλήσει πολλές φορές για το θέμα αυτό και έχει παροτρύνει το Ισραήλ να είναι προσεκτικό. Το τι ειπώθηκε δημόσια και τι ιδιωτικά είναι πολύ σημαντικό. Ζητήθηκε από το Ισραήλ να λάβει κάθε προφύλαξη για την προστασία των αμάχων».
Επισήμανε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζει να συνομιλεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν,είτε έρθει προσκεκλημένος του αμερικανικού Κογκρέσου, είτε όχι. «Τους πιέζουμε να προστατεύσουν τους αμάχους στην άμυνά τους κατά της Χαμάς, αλλά στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ ως σύμμαχος των ΗΠΑ. Θέλουμε τον τερματισμό των επιθέσεων στη Γάζα, για αυτό αναλάβαμε και την πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός». Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν την υποστήριξη της Τουρκίας στο θέμα αυτό, τονίζοντας ωστόσο ότι το πώς θα επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από τα εμπλεκόμενα μέρη.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More