Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη: στην υπηρεσία της ανθρώπινης σκέψης

Tην Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 στις 11.00 π.μ. η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών Κωνσταντίνο Παναγιώτου και Ευάγελλο Διακουμή και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα με στόχο την ανάπτυξη της συνεργατικής σχέσης της Τεχνητής Νοημοσύνης – Artificial Intelligence (AI) με την ανθρώπινη σκέψη, την ανάδειξη επαγγελματικών προκλήσεων του μέλλοντος και την καθοδήγηση των νέων στα συναφή με την Τεχνητή Νοημοσύνη επαγγέλματα στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης στα Μελισσάτικα. Η επιμορφωτική ημερίδα απευθύνεται σε 10-15 μαθητές – μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου αρμοδιότητας Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελεί ένα ευρύ φάσμα επιστημών που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 60 χρόνια. Αφορά στη δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων που μπορούν να εκτελούν εργασίες, να εκπαιδεύονται, να λύνουν προβλήματα, να αντιλαμβάνονται, να λαμβάνουν αποφάσεις και να εκτελούν εργασίες που παραδοσιακά απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη. Η ΤΝ έχει προσελκύσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των εντυπωσιακών επιτευγμάτων και εφαρμογών της.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει την ανθρώπινη σκέψη και να μιμηθεί ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου. Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) δεν είναι εγκέφαλος και δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την ανθρώπινη νοημοσύνη. Η σχέση μεταξύ AI και ανθρώπινης σκέψης είναι πιο περίπλοκη από μια απλή αναλογία εργαλείου-εγκεφάλου. Πρόκειται για μια συνεργατική σχέση, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ ) και οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η συνεργασία αυτή ανταποκρίνεται στην ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της εκπαίδευσης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, έναν από τους πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας. Μέσω της συνεργασίας αυτής, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση των βασικών αρχών της Τεχνητής Νοημοσύνης και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε πρακτικά προβλήματα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο και οι δυνατότητές της εξελίσσονται συνεχώς. Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) συνεχίζει να προοδεύει, η σχέση της με την ανθρώπινη σκέψη θα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και αλληλεξαρτώμενη.

Η διεύρυνση των γνώσεων και η επαφή με τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας αποτελούν βασικούς στόχους της εκπαιδευτικής διαδικασίας . Η επιμορφωτική ημερίδα αυτή προσβλέπει στο να φέρει σε επαφή τους μαθητές με επαγγέλματα και επιχειρήσεις που βασίζονται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν έμπνευση και να διερευνήσουν τις προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Εισηγητές της Ημερίδας:

Κωνσταντίνος Παναγιώτου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών

Τίτλος εισήγησης: Τελευταίες εξελίξεις και πρακτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση

Ευάγγελος Διακουμής, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών

Τίτλος εισήγησης: Τεχνητή Νοημοσύνη: Δεδομένα και Προσδοκίες

Νικόλαος Παύλου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεολόγων

Τίτλος εισήγησης: Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μάθημα των Θρησκευτικών

Δρ Αικατερίνη Χούστη, Ομότιμος Καθηγήτρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τίτλος εισήγησης: Αποκωδικοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη: από τα chatbots στο metaverse

Δρ Πρώιας Γεώργιος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τίτλος εισήγησης: Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην έρευνα

Ο Δρ Πρώιας Γεώργιος και οι μαθητές:

Γεώργιος Ντάλλας 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου

Ελευθέριος Πανάγος 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου

Αντώνιος Βασταρδής Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Προμηθέας

Κωνσταντίνα Χουλιαρά 2ο Γυμνάσιο Ν.Ιωνίας

Αθανάσιος Αντώνιος Κούριας 5ο Γυμνάσιο Βόλου

Νεφέλη Μαρία Κούρια 1ο Γελ Βόλου

θα πραγματοποιήσουν παρουσίαση της διακεκριμένης εργασίας ομάδας μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου της Μαγνησίας που σχετίζεται με το πόσο χρήσιμοι πνευματικά και κοινωνικά είναι οι υπολογιστικοί τρόποι σκέψης και η χρήση κώδικα σε άτομα Τρίτης ηλικίας. Οι μαθητές κατασκεύασαν ένα φορητό μουσείο που απευθύνεται σε ηλικιωμένα άτομα.

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η συζήτηση θα τεθεί από τον Δρ Σωκράτη Σαβελίδη, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Την ημερίδα θα κλείσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More