«Τείχη» Αθήνας – Λευκωσίας στο τουρκικό κρεσέντο ― Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για S-300 (video)
Με συντονισμένες κινήσεις Αθήνα και Λευκωσία απαντούν στην τουρκική προκλητικότητα, όπως επιβεβαίωσαν στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Για ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.
«Επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο απαντάμε στις όποιες ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας οι οποίες, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι εμείς, καθ’ οποιοδήποτε τρόπο, θα αλλάξουμε την υπεύθυνη στάση με την οποία αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η στενή μας συνεργασία στην αντιμετώπιση των απειλών, αλλά και της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της περιοχής, είναι σημαντικότατες και για τις χώρες μας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση…» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλούσε και πάλι απαξιωτικά για την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν έχει καμία αξία για το ΝΑΤΟ.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα αισθάνεται άβολα και έχει αρνητική στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ δεν αποδυναμώνει τις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ, γιατί ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς δεν έχει κάποια αξία μέσα στο ΝΑΤΟ», είπε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, οξύνει, με τη σειρά του, το τέμπο των προκλήσεων. Συνοδεύει τις εμπρηστικές δηλώσεις του στην εκδήλωση για την έναρξη της νέας σεζόν εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, πραγματοποιώντας πτήση με F-16 επάνω από το Βόρειο Αιγαίο στη γραμμή των Δαρδανελίων.
«Παρακολουθούμε στενά αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις της Ελλάδας που αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο και για τις σχέσεις καλής γειτονίας και με τις ενέργειές της αυτές κλιμακώνει την ένταση. Αλλά και το ΝΑΤΟ και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει επίσης να δουν τι κάνει η Ελλάδα» τόνισε.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κανένα θέμα κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη
«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας» αναφέρουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Προβληματισμός στις ΗΠΑ για τουρκικές προκλήσεις
Νέο ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έρχεται, πάντως, από την Ουάσινγκτον, που διαμηνύει ότι δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων για τους S-300 από την Ελλάδα.
Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς που θέλουν την Ελλάδα να έχει στοχοποιήσει με το σύστημα S-300 τουρκικά μαχητικά F-16.
Στην Ουάσιγκτον προβληματίζονται από την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και παρακολουθούν με προσοχή την αναβαθμισμένη ρητορική της Άγκυρας, η οποία όπως παραδέχονται αξιωματούχοι στην αμερικανική πρωτεύουσα, ανοίγει συνεχώς καινούργια θέματα.
Οι S-300 εξακολουθούν να παραμένουν ένα τεράστιο πρόβλημα για τις ΗΠΑ, και η ασάφεια που συντηρεί συνειδητά η Άγκυρα για το ενδεχόμενο παραλαβής νέας συστοιχίας, κάθε άλλο παρά βοηθά στην εξομάλυνση των σχέσεων.
Το δικό της κυβερνητικό αεροσκάφος απέκτησε η Κύπρος
Το δικό της κυβερνητικό αεροσκάφος διαθέτει, πλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά και την επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης και τη δωρεά του από την Αθήνα προς τη Λευκωσία, παρουσία των κκ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη.
«Η Κύπρος είναι μια απομονωμένη νήσος και δεν έχουμε τη συνδεσιμότητα που έχει η Ελλάδα. Αυτή η σημαντική δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης, δίνει άλλες διαστάσεις και στο χρόνο του Προέδρου ή κάποιων Υπουργών ή ακόμα και σε έκτακτες ανάγκες για ανθρωπιστικούς λόγους» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«H Κύπρος στάθηκε πάντα δίπλα στο πλευρό της πατρίδας μας όταν δοκιμαστήκαμε πρόσφατα, σε μεγάλες φυσικές καταστροφές. Να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά για την πολύ γενναιόδωρη δωρεά σας που αφορά την περιοχή του Ματιού, μία φυσική καταστροφή που τόσο μας πόνεσε και συγκλόνισε τον Ελληνισμό» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν για τις τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους, για τις πτητικές ικανότητες και βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν και είχαν συνομιλία με το νέο πλήρωμα.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος | Ανταπόκριση – Νέα Υόρκη: Λένα Αργύρη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More