Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας» απαντά ο Σολτς μετά από τις δηλώσεις Τραμπ για Καναδά, Γροιλανδία, Παναμά

Germany Politics

«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας», επισήμανε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος εμμέσως στις πρόσφατες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί προσάρτησης του Καναδά, της Γροιλανδίας και της Διώρυγας του Παναμά.

«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα είτε βρίσκεται στα ανατολικά είτε στα δυτικά μας και αποτελεί θεμέλιο της ειρηνευτικής μας τάξης. Και κάθε κράτος πρέπει να το τηρήσει, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για μικρή χώρα ή για ένα πολύ ισχυρό κράτος», είπε ο κ. Σολτς σε έκτακτη δήλωσή του, κατά την οποία πάντως δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι είχε ήδη συνομιλίες για το θέμα με Ευρωπαίους εταίρους και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Αντόνιο Κόστα, κατά τις οποίες, όπως είπε, «κατέστη σαφής μια κάποια έλλειψη κατανόησης σε ό,τι αφορά κάποιες δηλώσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ».

Ο καγκελάριος περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως «το σημαντικότερο εργαλείο για την άμυνά μας» και «κεντρικό πυλώνα των διατλαντικών σχέσεων» και τόνισε ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και απαιτείται μια αποφασιστική και συνετή απάντηση στο γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη θα παραμείνει πολύ τεταμένη. Με βάση μια κοινή ανάλυση των απειλών, θα καθοριστεί επακριβώς ποιες στρατιωτικές δυνατότητες απαιτούνται», είπε ο καγκελάριος.

Σημειώνεται πως η είδηση της δήλωσης του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία προκάλεσε φρενίτιδα στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου με πληθυσμό μόλις 57.000 κατοίκους, αποτελεί αυτόνομο έδαφος της Δανίας για περισσότερα από 600 χρόνια. Η στρατηγική του σημασία, ωστόσο, το καθιστά αντικείμενο έντονου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Η γεωστρατηγική σημασία της Γροιλανδίας και του Παναμά

Η Γροιλανδία βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρώπη, γεγονός που την καθιστά γεωπολιτικό κόμβο. Το υπέδαφός της περιέχει πολύτιμες γαίες, κρίσιμες για την παραγωγή μικροτσίπ, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα και πυραυλικά συστήματα. Με τη συνεχιζόμενη τήξη των πάγων, ανοίγονται νέοι θαλάσσιοι δρόμοι που μειώνουν σημαντικά τον χρόνο μεταφοράς από το βόρειο ημισφαίριο, καθιστώντας την περιοχή ακόμα πιο ελκυστική για εμπορικούς και στρατηγικούς σκοπούς.

Στρατιωτική παρουσία και διεθνείς φιλοδοξίες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ήδη στρατιωτική βάση στη Γροιλανδία, που περιλαμβάνει αντιπυραυλικό σύστημα στα βορειοδυτικά του νησιού. Η ενίσχυση αυτής της παρουσίας θα παρείχε στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεσματικότερο έλεγχο σε μια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τη Γροιλανδία έως τη Βρετανία, περιοχή την οποία χρησιμοποιούν ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκτήσουν τη Γροιλανδία ανάγεται στην εποχή της προεδρίας του Χάρι Τρούμαν, όταν είχε κατατεθεί προσφορά ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρυσό.

Το πολιτικό δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ εγγράφεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την προβολή του πολιτικού του δόγματος για την ανάδειξη της Αμερικής σε πρωταγωνιστική δύναμη. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι βλέψεις του για εδαφική επέκταση, είτε πρόκειται για τη Γροιλανδία, τον Παναμά ή άλλες περιοχές, εντάσσονται στο όραμά του για μια «πανίσχυρη Αμερική». Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη προεδρική του θητεία είχε αναφερθεί στην ανάγκη αναβίωσης του Δόγματος Μονρόε το οποίο διασφάλιζε την αμερικανική υπεροχή στο δυτικό ημισφαίριο. Αν και το δόγμα αυτό στόχευε τότε στους Ευρωπαίους αποικιοκράτες, σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν ως κύριες απειλές την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤNews (Εξωτερικό δελτίο: Άννα Παπασωτηρίου)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More