Τα πλατάνια πεθαίνουν στον Λούρο ποταμό
Τα ποτάμια, οι ακούραστοι ταξιδιώτες στον χρόνο ζούν και υφίστανται τις αλλαγές που τους επιφυλάσσει η φύση και οι άνθρωποι. Στις κοίτες τους οι άλλοτε άγρυπνοι φρουροί, τα δάση παραδίνονται και το τελευταίο θρόισμα τους σβήνει μέσα στο μουρμουρητό του νερού.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος παρουσιάζει ένα πρόβλημα που ξεκίνησε πριν από περίπου είκοσι χρόνια από την δυτική Πελοπόννησο, πρόσφατα εντοπίστηκε στην γειτονική Αλβανία, και μέσω των υλοτόμων έφτασε στα βουνά της Ηπείρου, αποδεκατίζοντας τα αιωνόβια πλατάνια κατά μήκος του ποταμού Λούρου.
Κουφάρια από νεκρά πλατάνια κατά μήκος των όχθεων δημιουργούν μια απόκοσμη εικόνα. Ο θανατηφόρος μύκητας Ceratocystis platani, ξεκινά από το ριζικό σύστημα του δένδρου και σταδιακά εξαπλώνεται στον κορμό του προκαλώντας μεταχρωματικό έλκος.

Ο λόγος για τον οποίο μια τέτοια νόσος κατάφερε να μεταφερθεί σε τέτοια απόσταση οφείλεται στην άγνοια και στην αμέλεια εκείνων που ξυλεύονται τα δάση. Η απολύμανση των κοπτικών εργαλείων θα σταματούσε την εξάπλωση του φαινομένου. Εφ’ όσον κάθε υλοτόμηση απαιτεί την άδεια του δασαρχείου, η μόνη λύση είναι ο έλεγχος και ο υποχρεωτικός καθαρισμός των μηχανημάτων παρουσία των αρχών.

Το οικοσύστημα χάνεται στην σήψη. Όλα τα πλατάνια πέριξ του ποταμού έχουν κοπεί και η ίδια εικόνα επικρατεί και στα δένδρα γύρω από την λίμνη Παμβώτιδα.
Το μοναδικό φάρμακο σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η κοπή, αλλά ευτυχώς ο συγκεκριμένος μύκητας δεν μεταδίδεται σε άλλες ποικιλίες δένδρων.
Το δασαρχείο και η περιφέρεια προχωρά σε αναδασμούς, με διαφορετικά είδη δένδρων, που δεν θα είναι ευαίσθητα σε ασθένειες, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα σηματοδοτήσει η αλλαγή της χλωρίδας για το οικοσύστημα.

Ο ποταμός διατρέχει την περιοχή της Ηπείρου σε μήκος 80 χλμ. και σε όλη αυτήν την διαδρομή μαζί με τα προσβεβλημένα δένδρα κόβονται και τα υγιή για να σταματήσει η μετάδοση. Ακόμη μια ανθρωπογενής καταστροφή, με συνέπειες μεγαλύτερες από τις προφανείς αποψιλώσεις των δένδρων, με σημαντικότερες την αδυναμία των εδαφών να συγκρατήσουν και να απορροφήσουν τα νερά των βροχών και να αποθηκεύσουν στους υπόγειους αποθετήρες τα ύδατα από το λιώσιμο του χιονιού στις κορυφές των βουνών.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More