Τα …ξεχασμένα τζίτζιφα ρίζωσαν και εξελίχθηκαν σε καινοτόμο καλλιέργεια
Ένας καρπός που έχει ξεχαστεί, αλλά επανέρχεται στο τραπέζι των καταναλωτών αναμένεται σύντομα να κερδίσει την θέση που του αξίζει.
Και αυτό γιατί είναι πολύτιμος από πολλές απόψεις. Ο Πέτρος Τζαβέλλας, καλλιεργητής τζιτζιφιών λέει ότι είναι ένα θαυματουργό φρούτο και άρχισε την καλλιέργειά του τελείως τυχαία, όταν ανάμεσα στα δενδρίλια που πήρε για να φυτέψει στο κτήμα του βρήκε και κάποια τζιτζίφια. Αυτήν την στιγμή καλλιεργεί 10 στρέμματα και ελπίζει να επεκτείνει την παραγωγή του.
Ο γεωπόνος Βαγγέλης Μάινος, εξηγεί πως πρόκειται για μια αυτοφυή ποικιλία με μικρό καρπό που υπήρχε σε κάθε αυλή, και καθώς ωριμάζει παίρνει ένα κόκκινο βαθύ, καφέ έως μωβ-μαύρο χρώμα. Η γεύση του θυμίζει κάτι μεταξύ μήλου και μπανάνας. Η συγκομιδή του γίνεται όταν τελειώνουν τα φρούτα του καλοκαιριού και μετά μπορεί να συντηρηθεί ως αποξηραμένο για μεγάλο διάστημα.
Αποτελεί μια τεμπέλικη καλλιέργεια, καθώς δεν απαιτεί μεγάλη φροντίδα και ευδοκιμεί σε ποικίλα κλίματα και με διαφορετικές θερμοκρασίες.
Σε λίγα χρόνια θα το λέμε ότι “με ένα τζίζιφο την ημέρα τον γιατρό τον κάνεις πέρα”, καθώς έχει υψηλή θερμιδική αξία, περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, και φλαβινοειδή, τονίζει ο κ. Μάινος.
Σύμφωνα με τον κ. Τζαβέλλα, η παραγωγή έως τώρα ήταν μικρή, αλλά η προώθηση επεκτείνεται μέσω του e-shop και σύντομα το προϊόν θα μπει στα σούπερ-μάρκετ είτε ως φρούτο είτε ως σνάκ, όπως το καταναλώνουν πολλοί στην Άπω Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι η πάλαι ποτέ ακμάζουσα σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης περιοχή των Τζιτζιφιών πήρε την ονομασία της από το πλήθος των δέντρων που φύτρωναν στην περιοχή. Άγνωστο εάν τα φύτευσαν οι Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από έναν αιώνα ή αν προϋπήρχαν.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More