Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα μηνύματα και το γεωπολιτικό στίγμα στην ευρύτερη περιοχή μετά την τριμερή Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου

Η Τριμερής αποδεικνύεται ισχυρός θεσμός και δεν περιορίζεται μόνο στην συνεργασία, ενέργεια και σε άλλους τομείς αλλά έχει και σημαντικό στρατηγικό αποτύπωμα. Η Τριμερής φαντάζει σαν όαση σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας σε μια περιοχή από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, μέχρι τον Καύκασο που βουλιάζει στην ανασφάλεια και στις συγκρούσεις. Είναι ένας θεσμός που αποδεικνύεται ανθεκτικός στον χρόνο και στις γεωπολιτικές αναταράξεις.

Η ενέργεια είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας, ειδικά σε μια περίοδο που η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας και μάλιστα καθαρής ενέργειας.

Αλλά αυτό που βρίσκεται στην κορυφή είναι το γεωπολιτικό στίγμα της Τριμερούς στη συγκεκριμένη, μάλιστα, συγκυρία. Τρεις σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, η μεγαλύτερη αραβική χώρα και δύο χώρες μέλη της Ε.Ε. δηλώνουν σεβασμό στις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας, του σεβασμού στα κυριαρχικά δικαιώματα, στη διεθνή νομιμότητα και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Και οι τρεις χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης – η Αίγυπτος με την Κύπρο αλλά και με την Ελλάδα – με πλήρη σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας, δημιουργώντας έτσι ένα διαπραγματευτικό κεκτημένο για μελλοντικές οριοθετήσεις στην περιοχή. Και αναφέρεται ρητά στο Κοινό Ανακοινωθέν ότι οι οριοθετήσεις πρέπει να γίνουν βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα τρίτων κρατών.

Αυτό αποτελεί ένα καθαρό μήνυμα προς όποιον πιστεύει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τη ρευστή και εύθραυστη κατάσταση στη Δαμασκό για να επιβάλει τετελεσμένα εις βάρος, μάλιστα, ενός κράτους μέλους της Ε.Ε., όπως η Κύπρος.

Οι εξελίξεις στη Συρία

Στο Κάιρο, θεωρώ πως γίνονται απόλυτα κατανοητές οι ανησυχίες της Αθήνας και της Λευκωσίας για τη Συρία. Πρέπει να σημειώσουμε αυτό που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι ο δρόμος της Συρίας περνάει μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

Η Αίγυπτος και ο πρόεδρος Αλ Σίσι είναι πολύ επιφυλακτικοί για το πώς παρεμβαίνουν στο εσωτερικό της Συρίας εξωγενείς και μη αραβικοί παράγοντες, αλλά και για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης ενός καθεστώτος που στρέφεται στο πολιτικό Ισλάμ και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Η σημερινή Τριμερής έστειλε τα μηνύματά της. Υπάρχουν, όμως, και άλλες κινήσεις στο προσκήνιο. Ο Ισραηλινός πρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία. Να θυμίσω τη στήριξη του Ισραήλ στα ενεργειακά σχέδια διασύνδεσης με την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και το Σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ), το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ, υπό τον ΥΠΕΞ Πομπέο.

Επιπλέον, η Διακυβερνητική Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας την επόμενη εβδομάδα έρχεται σε μια ιδανική συγκυρία. Το Ριάντ περνάει περίοδο μεγάλης εξωστρέφειας και βλέπει την Ελλάδα ως πύλη προς την Ευρώπη. Παράλληλα, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη η εικόνα που θα αποκτήσει από πρώτο χέρι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για τα σχέδια και την προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας – της πιο ισχυρής αραβικής χώρας – όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στο Κέρας της Αφρικής.

Βρισκόμαστε σε ένα ρευστό και ευμετάβλητο σκηνικό, και οι επαφές με αυτούς τους μεγάλους και σημαντικούς παίκτες, σε ανώτατο επίπεδο, είναι απολύτως χρήσιμες και επιβεβαιωνουν τον ρόλο που μπορούν να έχουν Ελλάδα και Κύπρος ως προκεχωρημένα φυλάκια της Ευρώπης στην περιοχή.

Ανάλυση: Nίκος Μελέτης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More