Τα μαλλιαρά μαμούθ μπορεί να επιστρέψουν στη ζωή νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε
Τα μαλλιαρά μαμούθ εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 4.000 χρόνια, αλλά μια εταιρεία βιοτεχνολογίας σκοπεύει να τα επαναφέρει στη ζωή μέχρι το 2028. Οι επιστήμονες της Colossal Biosciences σκοπεύουν να εισάγουν DNA του μαλλιαρού μαμούθ από δείγματα που έχουν ανασκαφεί, στο γονιδίωμα ασιατικών ελεφάντων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δύο είδη μοιράζονται το 99,6% του γονιδιώματός τους.
«Η εταιρεία Colossal Biosciences είναι, απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που δραστηριοποιείται στην απο-εξαφάνιση και τη διατήρηση ειδών», δήλωσε ο ιδρυτής της, Μπεν Λαμ στο IFLScience.
«Αυτό για εμάς σημαίνει ότι εξετάζουμε και κατανοούμε ποια γονίδια σχετίζονται με τους βασικούς φαινότυπους ή τα φυσικά χαρακτηριστικά που υπήρχαν σε ένα εξαφανισμένο ζώο. Στην περίπτωση του μαλλιαρού μαμούθ, έχουμε το θολωτό κρανίο, τον κυρτό χαυλιόδοντα, τα γονίδια που το κάνουν ανθεκτικό στο κρύο, καθώς και πολλά άλλα πράγματα που βρίσκονται κάτω από τη γούνα του», εξήγησε ο Λαμ.
Για να βρούνε αυτά τα γονίδια οι επιστήμονες πρεπει πρώτα να εξετάσουν τον πλησιέστερο ζωντανό συγγενή ενός εξαφανισμένου ζώου, και στην περίπτωση του μαμούθ, αυτός είναι ο ασιατικός ελέφαντας.
«Αυτό που ψάχνουμε είναι να κατανοήσουμε τα βασικά γονίδια που έκαναν τους ελέφαντες ανεκτικούς στο κρύο», συνέχισε ο Λαμ. «Αυτά τα γονίδια έχουν πλέον εξαφανιστεί, οπότε πώς μπορούμε να τα απο-εξαφανίσουμε και να τα τοποθετήσουμε σε ένα ζωντανό ζώο; Αν μπορέσουμε να από-εξαφανίσουμε αυτά τα γονίδια, τότε θα έχουμε το μαμούθ 2.0», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η επαναφορά εξαφανισμένων ζώων δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους επιστήμονες, με ορισμένους να ανησυχούν για τους κινδύνους από την εφαρμογή της, ειδικά σε μια εποχή που τόσα πολλά ζώα απειλούνται με εξαφάνιση. Άλλοι επιστήμονες ελπίζουν πως οι νέες τεχνολογίες και οι ανακαλύψεις που θα προκύψουν από την επαναφορά των αρχαίων ζώων θα ωφελήσουν και τα σύγχρονα.
«Ορισμένες τεχνολογίες που αναπτύσσουμε για την απο-εξαφάνιση έχουν εφαρμογές στην ανθρώπινη υγεία», συνέχισε ο Λαμ. «Πέρυσι λανσάραμε την πρώτη μας πλατφόρμα υπολογιστικής βιολογίας. Όλες οι νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή σε προγράμματα διατήρησης σε ζωολογικούς κήπους, τις επιδοτούμε και τις δίνουμε δωρεάν στον κόσμο», τόνισε.
Η Colossal Biosciences υποστήριξε επίσης ότι η από-εξαφάνιση του μαλλιαρού μαμούθ θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναχαίτιση, ή ίσως ακόμη και στην αναστροφή, ορισμένων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα μαλλιαρά μαμούθ θα μπορούσαν να δώσουν ξαναδώσουν ζωή στα λιβάδια της τούνδρας που δεσμεύουν τόνους διοξειδίου του άνθρακα και απορροφούν μεθάνιο.
ΠΗΓΗ: IFLScience
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More