Τα κοινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανώριμων ανθρώπων
Η ωριμότητα ενός ατόμου δεν μετριέται μόνο από την ικανότητά του να ενεργεί ανεξάρτητα, να αναλαμβάνει ευθύνες και να σκέφτεται πριν πράξει. Υπάρχουν και άλλα, πιο διακριτικά σημάδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκτιμηθεί το επίπεδο ωριμότητας ή ανωριμότητας κάποιου, αναφέρει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Louise Leboyer.
«Συναισθηματική ανωριμότητα είναι όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει ή να ελέγξει τα συναισθήματά του με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του», υποστηρίζει η ψυχοθεραπεύτρια Kaytee Gillis στο Psychology Today. Και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως συναισθηματικά ξεσπάσματα, έλλειψη αυτογνωσίας και έλλειψη συναισθηματικού βάθους. Γιατί λοιπόν, κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ανώριμοι από άλλους και πώς μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε;
Από πού προέρχεται η ανωριμότητα;
Όσον αφορά τη συναισθηματική ανωριμότητα, η Kaytee Gillis μιλάει για την επιρροή των ανθρώπων που μας περιβάλλουν κατά την παιδική ηλικία.
«Αν οι άνθρωποι που μας φρόντιζαν ή οι πρώτες μας σχέσεις χαρακτηρίζονταν από συναισθηματική ανωριμότητα, πιθανότατα μάθαμε ότι αυτοί οι τρόποι αλληλεπίδρασης με τους άλλους ήταν φυσιολογικοί», πιστεύει. Όμως, η ανωριμότητα μπορεί να έχει διάφορες προελεύσεις.
“Η ανταμοιβή για ανώριμη συμπεριφορά ή η μη επίπληξη γι’ αυτήν μπορεί να καλλιεργήσει την ανωριμότητα”, λέει ο κλινικός ψυχολόγος John Mayer για το Well and Good. Ο ψυχολόγος Scott Lyons σημειώνει επίσης, ότι η εμφάνιση ενός τραύματος μπορεί να «παγώσει» την ωριμότητα και να εμποδίσει την ανάπτυξή της τη στιγμή του γεγονότος ή όταν ξεκινά το τραύμα.
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανώριμων
«Ένας τρόπος για να σκεφτείτε τη διαφορά μεταξύ των μικρών παιδιών και των συναισθηματικά ώριμων ενηλίκων είναι να φανταστείτε παιδιά που γνωρίζετε, ίσως ακόμη και τα δικά σας παιδιά, εγγόνια, ανίψια και γείτονες. Σε τι διαφέρουν αυτά τα παιδιά από τους ενήλικες που γνωρίζετε και σέβεστε;» ρωτά η Susan Heitler, κλινική ψυχολόγος, για το Psychology Today. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να εντοπίσετε την ανωριμότητα είναι να αναγνωρίσετε ορισμένα χαρακτηριστικά της παιδικής συμπεριφοράς σε έναν ενήλικα.
Αλλά μερικές φορές δεν είναι άμεσα εμφανής. Γι’ αυτό υπάρχουν σημάδια που μπορείτε να αναζητήσετε για να αναγνωρίσετε μια ανώριμη προσωπικότητα:
Παρορμητικότητα: αφορά τόσο τα λόγια όσο και τις πράξεις. «Πρόκειται για σημάδια αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ανωριμότητα, ή για την αδυναμία χρήσης ενός συγκεκριμένου συνόλου δεξιοτήτων, ανάγνωσης των κοινωνικών σημάτων και εντοπισμού των συνθηκών που ευνοούν ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς», εξηγεί ο Scott Lyons.
Αδυναμία: Οι ανώριμοι άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να αναλάβουν την ευθύνη. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν ποτέ τα λάθη τους, κατηγορούν τους άλλους ή αδυνατούν να διατυπώσουν μια ειλικρινή συγγνώμη», εξηγεί η Carla Marie Manly, κλινική ψυχολόγος, για το MindBodyGreen.
Κακή διαχείριση των συγκρούσεων: επειδή είναι παρορμητικοί και δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να αναλάβουν την ευθύνη, οι ανώριμοι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν τις συγκρούσεις ή, αντίθετα, τις προσεγγίζουν μετωπικά και επιθετικά.
Η ανάγκη για προσοχή: «Έχετε ποτέ προσπαθήσει να κάνετε συζητήσεις ενηλίκων στο τραπέζι του δείπνου με ένα παιδί δύο ετών;», ρωτά η Susan Heitler. Οι πιθανότητες είναι ότι το ανώριμο άτομο θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βγει μπροστά και να τραβήξει την προσοχή των άλλων.
Ναρκισσισμός: Ενώ είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, όταν ένα άτομο κρίνει μόνο με βάση την προσωπική του άνεση, τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες του, χωρίς ποτέ να λαμβάνει υπόψη του αυτά των άλλων ή να νιώθει την παραμικρή ενσυναίσθηση, μπορεί να είναι μια μορφή ανωριμότητας, λέει ο ψυχολόγος Πίτερ Οικονόμου για το Well and Good.
Πηγή: Profil type : les personnes immatures ont ces traits de personnalité en commun
Μετάφραση: Νικόλ Παπαδοπούλου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More