Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα κλειδιά για το πώς θα κινηθεί η οικονομία το 2025 διεθνώς, στην Ευρώπη και την Ελλάδα – Συζήτηση με τον Τάσο Αναστασάτο

pexels-energepic

Η παρουσίαση των βασικών παραμέτρων που αναμένεται να καθορίσουν μέσα στο 2025 την πορεία της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας, επομένως κατ’ επέκταση και της ελληνικής, είναι το θέμα με το οποίο ασχολείται η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Εξετάζονται οι ευρύτερες επιπτώσεις από την οικονομική πολιτική που έχει εξαγγείλει πως θα εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ, το αν πρόκειται συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η αναιμική ανάπτυξη στις κύριες ευρωπαϊκές χώρες και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ευρωζώνης, οι συνέπειες μιας τυχόν νέας αύξησης του ενεργειακού κόστους, η επίδραση που δημιουργεί ήδη η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Καλεσμένος είναι ο  δρ. Τάσος Αναστασάτος, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΕΤ και  επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Eurobank.

Τάσος Αναστασάτος

Μια άμεση -και όχι απλώς εκτιμώμενη- εξέλιξη ως προς τους βασικούς παράγοντες που θα επιδράσουν επί της διεθνούς οικονομίας το νέο έτος είναι η έναρξη σε μερικές μέρες της Προεδρίας Τραμπ. Η πολιτική του σίγουρα θα αποτελέσει μια νέα παράμετρο με βάση τις εξαγγελίες και το πρόγραμμά του για «επανεθνικοποίηση» της παραγωγής, την ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών, τη μείωση της φορολογίας, τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, την περαιτέρω απορρύθμιση των αγορών και ειδικά της ενέργειας, όπου προτάσσει την εντατικοποίηση των εξορύξεων υδρογονανθράκων έναντι των ΑΠΕ. Εκείνο που δεν είναι ακόμη σαφές έχει να κάνει με τον βαθμό και την ταχύτητα που τα εννοεί όλα αυτά και ιδίως την έκταση των δασμών που δηλώνει πως θα επιβάλει.

Μια άλλη βασική συνιστώσα για την παγκόσμια ανάπτυξη θα αποτελέσουν τα ποσοστά μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των κυριότερων οικονομιών. Αυτά έχουν αρχίσει να κινούνται ήδη από το καλοκαίρι με πτωτική τάση σε όλες τις περιπτώσεις, με τις μειώσεις της FED να ξεκίνησαν τη σχετική κίνηση και την ΕΚΤ και τις υπόλοιπες να ακολουθούν. Ωστόσο, πιο τελευταία αυτή η γενική τάση δείχνει να επανεξετάζεται, ειδικά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μια και η εφαρμογή των πολιτικών Τραμπ θα προκαλέσει αναπόφευκτα -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- αύξηση του πληθωρισμού. Στην ευρωζώνη τα πράγματα δείχνουν να κινούνται διαφορετικά, όμως εδώ το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι η ανάκαμψη του πληθωρισμού λόγω μιας αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Όμως εκτός αυτών, στην περίπτωση της ΕΕ και ειδικά της ευρωζώνης ο ρυθμός ανάπτυξης των περισσότερων χωρών είναι αναιμικός εδώ και χρόνια και ειδικά των μεγάλων οικονομιών όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Και τούτο πέραν των προβλημάτων που αναμένεται να δημιουργήσει μια προστατευτική πολιτική Τραμπ. Η Ευρώπη ήδη εδώ και χρόνια εμφανίζει δομικά προβλήματα, τα οποία περιγράφησαν γλαφυρά τους προηγούμενους μήνες στις σχετικές εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα. Και στις δύο έχουν προταθεί λύσεις που δεν είναι εύκολες, γιατί περιλαμβάνουν αποφάσεις ριζοσπαστικές και αμφίβολες στο κατά πόσο θα ληφθούν. Χωρίς όμως τέτοιες η όποια απλή διαχείριση καταστάσεων όπως τα επιτόκια, το κόστος της ενέργειας ή οι νέες εμπορικές πραγματικότητες είναι αναποτελεσματική.

Ακόμη, καθοριστικοί παράγοντες για τη διεθνή οικονομία μέσα στο 2025 θα αποτελέσουν, ασφαλώς, οι εξελίξεις στις μείζονες γεωπολιτικές κρίσεις της εποχής, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Μ. Ανατολή, αλλά και ο βαθμός αντιπαλότητας της Δύσης με την Κίνα. Επίσης, το 2024 ήταν έτος κατά το οποίο η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) έγινε εντονότερη σε διάφορους τομείς της ζωής και η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί μέσα και στην καινούργια χρονιά. Και είναι σαφές ότι μπορούμε να μιλάμε ήδη για επίδραση της ΑΙ στις οικονομίες.

Τέλος, η ελληνική οικονομία επηρεάζεται σίγουρα από όλες αυτές τις διεθνείς και ευρωπαϊκές τάσεις. Όμως, πέραν τούτων βρίσκεται και σε μια δική της “φάση”, αντιμέτωπη  με τις ιδιαιτερότητές της, όπου υπάρχει κι αναμένεται να διατηρηθεί μεσοβραχυπρόθεσμα μια μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά με τη διατήρηση μεσομακροπρόθεσμα των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον,  σταθερές πραγματικότητες, όπως η δυσμενής δημογραφική εξέλιξη και η επίπτωση και στον τόπο μας της κλιματικής αλλαγής είναι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν σε κάθε σημαντική απόφαση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More