Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συντηρητισμού στην Ελλάδα-Γιατί εντείνονται οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις
Ποια είναι η ιδεολογία του συντηρητισμού στην ελληνική κοινωνία, γιατί έχουν ενταθεί οι ομοφοβικές επιθέσεις, ποιος είναι ο ρόλος της κοινωνίας και οι ευθύνες της; Αυτά τα ερωτήματα αναλύθηκαν στην εκπομπή «Τριτολογίες» της ΕΡΤ3, με τις Ελένη Χοντολίδου, Μαρία Αλβανού και Άννα Ευθυμίου να εκθέτουν τις απόψεις τους για ζητήματα που απασχολούν έντονα τον τελευταίο καιρό, την επικαιρότητα.
«Νομίζω ότι μπορούμε να το αποδώσουμε στις κοινωνικές συνθήκες. Είμαι δασκάλα και αν παραδεχτώ ότι αυτά τα παιδιά τα «χαρίζουμε» στους φασίστες, είναι σαν να παραδέχομαι ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Τα παιδιά αυτά είναι φτωχά, έχουν δει τους γονείς τους να είναι ταλαιπωρημένοι και τα ίδια δεν έχουν προοπτική εργασίας, τα πράγματα ξεκινούν από το σπίτι και στο σχολείο. Πιστεύω όμως στη δουλειά της εκπαίδευσης, στο σχολείο και στην οικογένεια. Καταρχήν σε γενικό επίπεδο πρέπει να γίνει ορατή παντού η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», όπως ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια φιλοσοφίας και παιδαγωγικής ΑΠΘ, Ελένη Χοντολίδου.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους νέους βορά σε αυτές τις ιδεολογίες, πρέπει να χτυπήσουμε το αφήγημα της βίας. Το θέμα του συντηρητισμού είναι αρκετά δαιδαλώδες, εμφανίζουν βία ομάδες σε διάφορα οικονομικά στρώματα, θα δούμε και σε άλλες κοινωνίες και χώρες, παρόμοια βία. Είμαστε κοινωνία, που δεν είναι σεβασμού. Αυτά τα παιδιά το εισπράττουν ήδη από το σπίτι τους. Αυτό που είδαμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αυτά τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας υφίστανται βία ακόμη και μέσα στο σπίτι τους, σε τρυφερή ηλικία, όταν γονείς δεν μπορούν να αποδεχτούν την ταυτότητά τους. Το διαδίκτυο έχει παίξει καταλυτικό ρόλο σε μια ροπή στη βία. Είναι ένα θέμα ολόκληρης της κοινωνίας», ενώ για τη διεξαγωγή του Europride στη Θεσσαλονίκη ανέφερε: «Πρέπει να στρέψουμε τα μάτια, να ληφθούν όλα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να προσπαθήσουν να ακυρώσουν και να δημιουργήσουν εμπόδια, στο να εκφραστεί εγκληματική δράση και δραστηριότητα», τόνισε μεταξύ άλλων η διδάκτωρ εγκληματολογίας, ειδική σε θέματα ασφάλειας, Μαρία Αλβανού.
Από την πλευρά της η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, ανέφερε, σχετικά με το ζήτημα αλλά και για την επιστολή που μέλη της νεολαίας της Χρυσής Αυγής θυροκόλλησαν στην είσοδο του δικηγορικού της γραφείου:
«Μια επιστολή τοιχοκολλήθηκε στο επαγγελματικό μου γραφείο από τη νεολαία της Χρυσής Αυγής. Αισθάνθηκα ένα ιδιαίτερο ξάφνιασμα, αλλά είπα ότι προφανώς ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι θα φοβήσουν με τέτοιου είδους συνθήκες, τα δικά μου πιστεύω, τις ιδεολογίες μου, την παράταξη μου. Θεωρώ ότι είναι μια πράξη που καταδικάζει όλη η κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Είναι θέμα όμως προβληματισμού, διότι βλέπουμε να εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού, αυτό εισχωρεί σε μικρότερες ηλικίες, με ανησυχούν ακραίες ενέργειες, βία μεταξύ ανηλίκων και η πολιτεία πρέπει να δείξει άμεσα αντανακλαστικά. Αυτό που ανησυχεί την Ευρώπη, είναι η τάση ανόδου της ακροδεξιάς και πώς αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Κυρίαρχο ρόλο έχουν τα πρότυπα που δίνουμε στη νέα γενιά, όταν είναι το εύκολο χρήμα, η ομοφοβία, η παραβατικότητα, ο μη σεβασμός στις γυναίκες, όλα αυτά προφανώς μπαίνουν στην ψυχολογία τους».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More