Τα βραβευμένα κρασιά της Ζίτσας
Μια έντονη μυρωδιά από κρασιά που ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια αναδύεται από την Ζίτσα Ιωαννίνων σε βαθμό που ξεπερνά τα σύνορα του νομού και της χώρας.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος, εν μέσω γευστικών πειρασμών, παρουσιάζει τις εκπληκτικές ποικιλίες που είναι αναγνωρίσιμες στο εξωτερικό λόγω ονομασίας προελεύσεως.
Ο Θανάσης Κατσανάκης διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Οινοποιίας Ηπείρου, μιλά για έναν αμπελώνα στα 1860 μέτρα υψόμετρο, όπου παράγονται δυο ξεχωριστές γηγενείς ποικιλίες, η «ντεμπίνα» και το «βλάχικο».

Ενώ η Ζίτσα θεωρείται από τις πιο μικρές ζώνες παραγωγής είναι από τις πλέον εμπορικές και έχει δημιουργήσει αξίες μεγαλύτερες από άλλες περιοχές με μεγαλύτερη παραγωγή. Στις αγορές τα κρασιά της Ζίτσας κρατούν την δεύτερη θέση σε πωλήσεις μετά από το «ασύρτικο» της Σαντορίνης.
Οι ορεινοί αμπελώνες με τα λίγα καλλιεργήσιμα στρέμματα διαθέτουν υψηλή ποιότητα και σε αυτό προστίθεται ο ανθρώπινος παράγοντας, που δίνει την προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Το οινοποιείο απευθύνεται σε ένα καλά ενημερωμένο καταναλωτικό κοινό και για αυτό επεκτείνεται με νέα εργοστάσια σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ πραγματοποιεί επενδύσεις και στην ζυθοποιία.

Οι ορεινοί αμπελώνες είναι η ενδεδειγμένη λύση σε μια περίοδο, κατά την οποία η κλιματική αλλαγή καταστρέφει την παραγωγή, όπως αναφέρει ο κ. Κατσανάκης.
Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Νότιος Κορέα είναι οι καλύτεροι πελάτες των τοπικών κρασιών, ενώ οι ευρωπαίοι ανακαλύπτουν τις ορεινές γεύσεις.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More