Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου»- Μια δράση για την προστασία τους

“Η ζωή είναι αλλού”. Αυτό μπορεί να λεχθεί σε σχέση με όσα γίνονται αντιληπτά στην επιφάνεια του πλανήτη. Γιατί το μεγάλο εργαστήρι παραγωγής της ζωής είναι αθέατο, στα μεγάλα βάθη της θάλασσας.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Χάρης Ζαβουδάκης, ως ανήσυχο πνεύμα παρατηρεί εκ του σύνεγγυς την κοινή δράση του γαλλικού φορέα UNDER THE POLE και του Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος” στους κοραλλιογενείς υφάλους των Φούρνων.

Στόχος των επιστημόνων είναι η Επείγουσα Προστασία των οικοσυστημάτων που ανακαλύφθηκαν στους Φούρνους. Είναι υψίστης σημασίας εξηγεί η Αναστασία Μηλιού, διευθύντρια του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος. Πρόκειται για σχηματισμούς ηλικίας 7.000 ετών που απειλούνται άμεσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Έπειτα από τριετή έρευνα με την βοήθεια των ψαράδων του νησιού εντοπίστηκαν τα κοραλλιογενή συστήματα και τώρα με την βοήθεια των επιστημόνων, ομάδες καταδύονται σε βάθος 100 μέτρων για να τα μελετήσουν. Είναι σχηματισμοί γύρω από το νησί, σε μεγάλη έκταση. Μάλιστα, κάποια είναι τόσο μεγάλα όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Είναι ζωντανοί οργανισμοί δεν είναι φυτά, δεν είναι απολιθώματα. Πάλλονται από ζωή και χάρη σε αυτά παράγεται ζωή.  

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, από το Ινστιτούτο, τονίζει ότι ο άνθρωπος έχει το “Know How” για να προκαλέσει καταστροφές. Εκείνοι οι ψαράδες που επιμένουν να χρησιμοποιούν μηχανότρατες, ακόμη και κατά την περίοδο της πλήρους απαγορεύσεως, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο. Δεν  ακολουθούν την νομοθεσία σε περιοχές που απαγορεύεται η αλίευση τις άλλες χρονικές περιόδους. Όπως αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης «εν μέσω της έρευνας διαπίστωσαν ότι οι μηχανότρατες ρίχνουν τα εργαλεία τους κατά την διάρκεια της νύχτας και καταστρέφουν όλη την ζωή στον βυθό».

Στις ελληνικές θάλασσες μεγάλο μέρος των κοραλλιών έχουν ήδη καταστραφεί από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία, ενώ όσα επιβιώνουν, δεδομένου ότι είναι άγνωστη η θέση τους, κινδυνεύουν από μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Η βιομηχανική αλιεία είναι καταστροφική και πρέπει να σταματήσει τονίζει. «Είμαστε κληρονόμοι αυτών των συστημάτων που πρέπει να τα διατηρήσουμε για να συντηρηθεί η ίδια η ζωή».

Οκτώ βαθυδύτες ειδικευμένοι σε βαθιές καταδύσεις, επαγγελματίες φωτογράφοι και κινηματογραφιστές, καταδύονται καθημερινά σε βαθμίδες που ξεπερνούν τα 100 μέτρα. Στόχος είναι οι δειγματοληψίες και μετρήσεις σε συγκεκριμένους υφάλους της περιοχής τους οποίους έχει ήδη χαρτογραφήσει και αποτυπώσει το Ινστιτούτο. Οι αναλύσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το λεγόμενο περιβαλλοντικό DNA, ανάλυση των ρευμάτων, ανάλυση της βιοποικιλότητας και θνησιμότητας ειδών. Ο ρυθμός ανάπτυξης τους κατά λίγα χιλιοστά ανά έτος δεν συμβαδίζει με τον ρυθμό καταστροφής τους. Σε μια νύκτα μπορεί να χαθεί ένας σχηματισμός που χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να αναπτυχθεί. Οι θάλασσες εργάζονται σιωπηλά για να διατηρήσουν την ζωή και οι άνθρωποι εργάζονται εντατικά για να την εξαφανίσουν.

Η κλιματική αλλαγή και η αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελούν την συνταγή της καταστροφής. Χωρίς τους υποβρύχιους κήπους της Ποσειδωνίας και τα κοράλλια, οι θάλασσες θα μετατραπούν σε νεκρά συστήματα, στερώντας το οξυγόνο από τον ίδιο τον πλανήτη. Για πόσο διάστημα θα είναι εφικτή η ζωή του ανθρώπου μετά; Είναι αυτονόητο.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More