Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σ. Σέρμπος στο ΕΡΤΝews για τη συμφωνία Ε.Ε. – Αιγύπτου: Αναβαθμίζεται το επίπεδο των σχέσεων σε συνολική και στρατηγική εταιρική θέση

Στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, αλλά και στη σύνδεση της Αιγύπτου με τη Δύση αναφέρθηκε ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής Σωτήρης Σέρμπος μιλώντας στο ERTNews και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6».

Όπως ανέφερε ο κ. Σέρμπος: «Αν κάτι θα παλέψουμε πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια είναι η ανθεκτικότητα. Άρα, σε αυτό το πλαίσιο η Αίγυπτος για μας δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα. Δηλαδή αρκεί να κοιτάξουμε τον χάρτη και να δούμε πού βρίσκεται η Αίγυπτος και πού βρισκόμαστε εμείς. Τη γνωρίσαμε καλύτερα όταν η Αίγυπτος ήταν η πρώτη και μακάρι να έχει γίνει νωρίτερα, υπογράψαμε μια εξαιρετική συμφωνία μερικής οριοθέτησης με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας για το αντιτάξουμε απέναντι στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο της γαλάζιας πατρίδας.
Άρα έχουμε ενώσει δυνάμεις με όρους, αν θέλετε, ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή.

Προσέξτε όμως από κάτω υπάρχει σφυρηλάτηση μιας στρατηγικής σχέσης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τομεακές πολιτικές πάρα πολύ σημαντικές, κυρίως στην ενέργεια τις ηλεκτρικές διασύνδεσεις, αλλά όχι μόνο.
Ακόμα και εργάτες που έχουμε Αιγύπτιους ψαράδες κλπ.
Ακόμα και το κομμάτι των πανεπιστημίων που γνωρίζω από το Δημοκρίτειο, τα ΤΕΦΑΑ έχουμε συνεργασία.
Πάμε όμως λίγο στην ταμπακιέρα και που βρισκόμαστε σήμερα.
Πέρα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Ελλάδα που κάνει μια στρατηγική σχέση σε βάθος χρόνου, ειδικά με τον Σίσι, άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα.

Θυμίζω επί Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα μπορούσε είναι τελείως διαφορετική κατάσταση έναντι της Τουρκίας.
Περισσότερη Ευρώπη σημαίνει περισσότερη Ελλάδα και το ανάποδο, είναι πολύ σημαντικό, υπάρχει εθνικό αποτύπωμα σήμερα με την παρουσία του πρωθυπουργού.
Όμως η Αίγυπτος το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μεγάλες ευαλωτότητες.
Η οικονομία της δοκιμάζεται σκληρά, η απώλεια εσόδων από τη διώρυγα του Σουέζ είναι τεράστια, βλέπε Χούθι.

Πάμε κυρίως για το μεταναστευτικό. Δε θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά τι θα γινόταν στη Μεσόγειο αν έπεφτε η Αίγυπτος, αν χάναμε την Αίγυπτο, άρα των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
Άρα υπάρχει ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, μεταξύ άλλων, όσον αφορά την ισορροπία που υπάρχει στο εσωτερικό της Αιγύπτου, να στηριχθεί ο Σίσι.
Ο ίδιος ο Σίσι απευθύνεται στη Δύση. Πολύ σωστά η Δύση βάζει πλάτη, θα πάρει χρήματα, η Αίγυπτος έχει μπει και η Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν μπει και τα Εμιράτα.
Προσέξτε που και εκεί έχουμε πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας για τους δικούς τους λόγους.
Για να μην αφήσουν περιθώριο στην Τουρκία κουβαλάει μια Λιβύη η Αίγυπτος σας θυμίζω που και εκεί μην το ξεχνάμε και όλο αυτό.

Άρα ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας σε μια χώρα που είναι πολύ κρίσιμος κρίκος.
Τι βάζει στο τραπέζι, βάζει την επόμενη μέρα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου με την Ελλάδα μπροστάρη και εμείς ούτως ή άλλως την κουβαλούσαμε με την καλή έννοια το λέω, την Αίγυπτο.
Άρα όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα θα ενώσει περισσότερο και θα ευθυγραμμίσει τα συμφέροντα των δύο χωρών με στρατηγικό αν θέλετε πρόσημο. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα βλέπει πλέον το χάρτη διαφορετικά.
Έχουμε επιστρέψει ενεργητικά και έχουμε αποτύπωμα σε μια σειρά ζητημάτων, επαναλαμβάνω, που θα μας απασχολήσουν πολύ, πολύ περισσότερο.
Αλλά η Αίγυπτος δοκιμάζεται, ο Σίσι θα παίξει δυτικά κι εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα ωφεληθούμε από αυτή την ιστορία».

Οι ευρωεκλογές, η ακροδεξιά και το μεταναστευτικό

Στη συνέχεια ο κ. Σέρμπος σχολίασε πως: «Βλέπουμε, αν θέλετε, την άνοδο των αντισυστημικών δυνάμεων, κυρίως με πρόσημο αυτό που αναφέρατε βέβαια, αν μου επιτρέψετε να πω γιατί θα είναι και η κυρία Μελόνι.
Θυμάστε ίσως τη κουβεντιάζαμε για την κυρία Μελόνι πριν να γίνει πρωθυπουργός και τι Μελόνι βλέπουμε σήμερα.
Για παράδειγμα, δείτε τη στάση της απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όχι μόνο.
Άρα έχουμε μια διόρθωση ούτως ή άλλως. Αυτό όμως θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στη λήψη αποφάσεων σε ένα ευρωπαϊκό τραπέζι που έχει τόσα τόσα θέματα μπροστά του.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Κι εκεί αν θέλετε είναι το θετικό αφήγημα. Και είναι πολύ θετικές τέτοιες πρωτοβουλίες που βλέπουμε μπροστά.
Η προσπάθεια ορισμένων να οχυρωθούν πίσω από εθνικές πολιτικές, δηλαδή από λιγότερη Ευρώπη, θα είχε ακριβώς τα ανάποδα αποτελέσματα, προσφέροντας πεδίο δόξης λαμπρόν σε όσους επιθυμούν το διαίρει και βασίλευε.

O κ. Σέρμπος τόνισε ότι: «Η Αίγυπτος όμως είναι σχετικά πολύ καλύτερη περίπτωση σε σχέση με άλλες αποσταθεροποιημένη ζώνη.
Άρα εκεί τα πακέτα δεν είναι απλώς πάρε κάποια λεφτά Σίσι για να κάνουμε τη δουλειά και κράτα τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, ή τους ντόπιους Αιγύπτιους.
Αλλά ακριβώς εκεί θα γίνει μια προσπάθεια να σκύψουμε περισσότερο στα ενδογενή αίτια.
Αλλά αντιλαμβάνεστε, η Μέση Ανατολή τώρα επειδή βάλατε ένα θέμα, δείτε ποια είναι η κατάσταση εκεί.
Ως Ευρώπη δεν έχουμε αποτύπωμα. Δηλαδή αυτό είναι που δουλεύουμε και είναι πολύ σημαντικό που είναι η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε γειτονιά και εγγύς εξωτερικών και για χ, ψ λόγους με Τραμπ, με Μπάιντεν, με οτιδήποτε οι Αμερικανοί έχουν υποχωρήσει.

Η πολιτική απεχθάνεται το κενό, άρα το κενό που έχεις αφήσει εσύ, έρχονται κάποιοι τρίτοι, οι οποίοι ξέρετε, θα μας παίξουν τελείως διαφορετικά και διόλου με το αζημίωτο. Θα προσφέρουν τις όποιες υπηρεσίες τους προς εμάς.
Θυμίζω και κλείνω με αυτό, όταν ήταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, η Τουρκία ήταν η πρώτη που πήγε να της δώσει λεφτά και να για να την βοηθήσει.
Το επόμενο βήμα είναι αυτό, πως σκύβουμε περισσότερο στο τι συμβαίνει επί του πεδίου.
Αλλά για να μιλήσουμε στο τι συμβαίνει και πώς να αντιμετωπίσουμε τα ενδογενή αίτια, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούμε να το κάνουμε από τα γυάλινα γραφεία μας στις Βρυξέλλες, διότι κάποιοι άλλοι θα είναι διατεθειμένοι να είναι μπαρουτοκαπνισμένοι και να βρέξει τα ποδαράκια τους. Αυτή είναι η αλλαγή παραδείγματος που κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

H επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Για το θέμα αυτό επισήμανε ότι: «Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε ιστορικό υψηλό. Εγώ στην καριέρα μου δεν έχω δει τέτοιο στρατηγικό βάθος στην Ελλάδα Πολλές φορές συζητάμε μόνο για τα όπλα και τη σκληρή ισχύ. Κανείς δεν το υποτιμά όλο αυτό, όχι μόνο έναντι της Τουρκίας, αλλά ευρύτερα, αλλά περιλαμβάνουν μια σειρά από τομεακές πολιτικές από την ενέργεια, το εμπόριο, την ενεργειακή ασφάλεια, τον κρίσιμο ρόλο ενός στρατηγικού λιμένα για τη Δύση, όπως η Αλεξανδρούπολη.
Ξέρετε, αυτά ήρθαν και χάρις στις Ηνωμένες Πολιτείες που έβαλαν τον χάρτη και δεν θέλανε μεγαλύτερη εξάρτηση από την Τουρκία και εναλλακτική από τα Δαρδανέλια.
Χάρη σε αυτή τη σχέση διασυνδέεται ο τόπος μας με γεωγραφικές ζώνες και χώρες σε απόσταση μεταξύ τους, όπως η Ανατολική Ευρώπη, η Πολωνία και οι Βαλτικές.

Άρα, αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, πως μπορούνε ακόμα περισσότερο να βοηθήσουν την Ελλάδα ότι αποτελεί τον πλέον κρίσιμο παράγοντα στην περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων που περιλαμβάνει τα θέματα που συζητήσαμε.
Θυμάστε την απαντητική επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν, όπου υπήρχε όρος στα αγγλικά για ένα σύμμαχο που θα είναι μπροστάρης, που θα ηγηθεί.
Και εδώ είναι η προσπάθεια ορισμένων από εμάς, αν θέλετε μια αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης για μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
Αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, αφορά αν θέλετε τα πανεπιστήμια. Άρα, επαναλαμβάνω, αυτό είναι ένα σκέλος για να βάλω και το μεγάλο ερωτηματικό της επόμενης μέρας και της κρίσης της αμερικανικής δημοκρατίας που είναι άνευ προηγουμένου, για όσους από εμάς γνωρίζουμε καλά την Αμερική.

Είναι ότι ανεξαρτήτως ποια θα είναι η επιλογή των Αμερικανών πολιτών, για πάρα πολλούς λόγους, αυτή η σχέση θα σφυρηλατηθεί και θα ενισχυθεί το στρατηγικό της πρόσημο ακόμη περισσότερο.
Περισσότερο με ανησυχεί η επόμενη μέρα στο αντίκτυπο που θα έχει στις διατλαντικές σχέσεις, δηλαδή οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλο ένα κρίσιμο πεδίο για τις ευρωεκλογές και κυρίως ξέρετε τι μηνύματα θα λάβουν όσοι θέλουν να αναθεωρήσουν θεμελιώδεις κανόνες του παιχνιδιού μας, με πρώτη την ίδια τη δημοκρατία μας για λιγότερο ή περισσότερο αυταρχικές ηγεσίες.
Άρα εκεί για μένα, αν θέλετε, είναι το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη μέρα άλλη Ελλάδα».

Τέλος, ως προς τις εκλογές στις ΗΠΑ και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους ο κ. Σέρμπος σχολίασε πως: «Το γνωρίζετε πολύ καλά και η ανθρωπογεωγραφία έχει το ενδιαφέρον της. Η επιλογή προσώπων που έκανε ο Τραμπ ήταν έμπειρη για μας ο Μάικ Πομπέο, ειδικά για την Ελλάδα, ειδικά για την Κυπριακή Δημοκρατία, άφησε ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτύπωμα. Ο Πομπέο σχεδόν εν λευκώ χειριζόταν όλα τα θέματα του υπουργείου του και τα δικά μας θέματα, χωρίς παρεμβάσεις από τον Λευκό Οίκο.

Προσέξτε όμως, μπαίνουμε τελείως διαφορετικά πλασσαρισμένοι κι’ εμείς, δηλαδή η Ελλάδα, πρέπει αυτό να το επικοινωνήσουμε μετρήσιμα και ουσιαστικά έχει αναβαθμιστεί λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Μακάρι να μην υπήρχαν αυτοί οι πόλεμοι, περισσότερο από ποτέ άλλοτε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Το βασικό είναι να δείξουμε ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αυτή τη δουλειά που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ευρώπη είμαστε, αν θέλετε, τα έθνη που δεν είμαστε μόνο μια κοινότητα συμφερόντων, είμαστε μια κοινότητα αξιών και ειδικά απέναντι σε αυτούς.
Άρα ξεκινάμε από το τι πρέπει να διορθώσουμε, αν μου επιτρέπετε εντός των τειχών μια σειρά από ρήγματα και αβεβαιότητες που υπάρχουν».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More