Σ. Πανταζόπουλος στο ΕΡΤNews: Κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης με τα νέα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Στις νάρκες κατά προσωπικού που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία για την υπεράσπιση του Μετώπου, ένα όπλο που έχει καταργηθεί από πολλά κράτη και διεθνείς συνθήκες από το 1997, αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη ο Σταύρος – Ευδόκιμος Πανταζόπουλος, Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών.
«Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω των θανάτων, ακρωτηριασμών και άλλων επιπτώσεων που έχει η χρήση των ναρκών στο πεδίο της μάχης, υπήρχε μια τάση στη διεθνή κοινότητα να απαγορευθεί η χρήση τους. Το πιο σχετικό κείμενο, είναι η Σύμβαση της Οτάβα του 1997, η οποία απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τη χρήση των ναρκών κατά προσωπικού (…)
Είναι μια διεθνής συνθήκη. Αυτή τη στιγμή αριθμεί 164 κράτη μέλη. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα κράτη δεν έχουν επικυρώσει τη συγκεκριμένη διεθνή σύμβαση, οπότε δεν δεσμεύονται και από τις σχετικές υποχρεώσεις και τις συνακόλουθες απαγορεύσεις» γνωστοποίησε ο ίδιος.
Ενώ πρόσθεσε:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως και η Ρωσία, δεν έχουν επικυρώσει τη συγκεκριμένη σύμβαση, δεν δεσμεύονται από την απαγόρευση χρήσης και μάλιστα έχει αναφερθεί ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει στο μέτωπο του πολέμου με την Ουκρανία το συγκεκριμένο μέσο όπλου, τις νάρκες κατά προσωπικού. Οσον αφορά την Ουκρανία, η χώρα επικύρωσε τη συγκεκριμένη συνθήκη και από το 2006 δεσμεύεται συμβατικώς από την απαγόρευση χρήσης των συγκεκριμένων ναρκών κατά προσωπικού».
Σημείωσε, ακόμη: «Η Ουκρανία έχει υποβάλει στο θεματοφύλακα της συγκεκριμένης σύμβασης δύο διακηρύξεις, το 2016 και το 2018, στις οποίες αναφέρεται στην κατοχή των εδαφών της από τη Ρωσική Ομοσπονδία και συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση κατά της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού θα εφαρμόζονται στα κατεχόμενα εδάφη τα κατεχόμενα από τη Ρωσική Ομοσπονδία υπό περιορισμένο τρόπο (…)
Τυπικά εξακολουθεί να δεσμεύεται από την απαγόρευση χρήσης, αλλά ασφαλώς ελλοχεύει και ο κίνδυνος της περαιτέρω κλιμάκωσης στο πολεμικό πεδίο, που το βλέπουμε ότι συμβαίνει και από τις δύο πλευρές».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More