Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σ. Ντάλης στο Πρώτο: Η Ε.Ε. θα έστελνε πολιτικό μήνυμα στην Τουρκία με την αναφορά της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της (audio)

«Η Ευρώπη χρειάζεται καθαρές θέσεις απέναντι στην ρωσική εισβολή, ενιαία αντιμετώπιση  για την ενεργειακή κρίση, καθαρή θέση απέναντι στην Τουρκία και απέναντι στο κεφάλαιο της διεύρυνσης αλλά και της εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης που είναι προαπαιτούμενο» τόνισε ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης, με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποδώσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και στην Μολδαβία, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ντάλης στον Θάνο Σιαφάκα και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Όπως εξήγησε, αυτό δημιούργησε νέα δεδομένα καθώς οι δύο χώρες έλαβαν το πράσινο φως πριν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα.

Όσο αφορά την Τουρκία και την επιθετικότητά της προς την χώρα μας, ο κ. Ντάλης επισήμανε πως πολύ σωστά η Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει διαρκώς την ανησυχία του για τις διαδοχικές ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, λέγοντας ξεκάθαρα ότι πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και ανακαλεί και προηγούμενα συμπεράσματα για πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και αποκλιμάκωση των εντάσεων.

«Δεν ξέρω αν αυτή την στιγμή οι κυρώσεις θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο, μπορεί να προκαλέσει και μεγαλύτερη επιθετικότητα από την τουρκική πλευρά. Αυτό που ίσως να σκεφτεί η Ε.Ε., ήταν ίσως κάποια αναφορά στην ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της Ε.Ε.. δηλαδή στο άρθρο 42 παρ. 7 της Συνθήκης της Ε.Ε.. Ίσως θα ήταν χρήσιμη αυτή η αναφορά με υπόμνηση προς ενεργοποίηση της ρήτρας, γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει επιθετικότητα και απειλές και το άρθρο 42 παρ. 7 αναφέρεται ακριβώς στην επιθετικότητα. Επομένως, κανείς στην Ε.Ε. δεν αποδέχεται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Με όσα προβλέπει, το νομικό πλαίσιο της Ένωσης, θα μπορούσε με μια υπενθύμιση η Ε.Ε. να στείλει ένα μήνυμα προς την Τουρκία ότι μιλάει και πολιτικά, δεν μιλάει μόνο οικονομικά μέσω κυρώσεων» υποστήριξε ο κ. Ντάλης.

Όσο για την στάση της χώρας μας, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα απαντά εύστοχα όλο αυτό το διάστημα με την διεθνοποίηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας μέσα από όλα τα fora και σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα. «Πρέπει το ΝΑΤΟ να δει αυτή την απεγνωσμένη προσπάθεια της Τουρκίας να πείσει τους πάντες ότι είναι αναγκαία και απαραίτητη όχι μόνο στο γεωστρατηγικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των απόψεών της για την ευρύτερη περιοχή. Εδώ είναι το ενδιαφέρον και ίσως εδώ κρύβονται και οι κίνδυνοι» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ε.Ε. αυτή την στιγμή πρέπει να δεσμευτεί για το ευρωπαϊκό μέλλον της γειτονιάς της, τόνισε ο κ. Ντάλης, καθώς είναι γεωπολιτικό προαπαιτούμενο, ενώ πρέπει να δεσμευτεί και για τις αναγκαίες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτό είπε ο κ. Σολτς χθες και στην ίδια γραμμή κινείται και η Γαλλία του Μακρόν και η Ιταλία του Ντράγκι και έχω την εντύπωση και η Ελλάδα. Για να προετοιμαστεί για την ένταξη νέων μελών, η ΕΕ θα πρέπει να αναμορφώσει τις εσωτερικές της δομές και διαδικασίες. Πρέπει να μπορούμε να αποφασίζουμε και δεν πρέπει κανείς Όρμπαν να μπορεί να εμποδίζει την περισσότερη Ευρώπη και το να κάνουμε περισσότερα προκειμένου η Ευρώπη να είναι καλύτερη για την Κοινωνία των Πολιτών» υποστήριξε ο κ. Ντάλης.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More