Σ. Βάσσος: Η τεχνητή νοημοσύνη μας δίνει περισσότερη δύναμη να φτιάξουμε πράγματα – Περισσότερο με ενθουσιάζει παρά με φοβίζει
Στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρθηκε μιλώντας στο Ertnews και την εκπομπή Newsroom, ο Σταύρος Βάσσος, πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου της Ιταλίας και ειδικός στον τομέα αυτό.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια ομπρέλα από πολλές τεχνικές, που έχουν να κάνουν με το πώς καταλαβαίνουμε κείμενο, πώς καταλαβαίνουμε εικόνα.
Όπως και στην ιατρική, δεν καταλαβαίνει ένας άνθρωπος όλη την ιατρική. Υπάρχουν ειδικότητες.
Τώρα αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια και την περσινή χρονιά περισσότερο, είναι ότι βγήκανε κάποιες πολύ καινούργιες τεχνικές, αυτό που λέμε παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη που έφερε μια αλλαγή σε όλες τις ειδικότητες.
Οπότε αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να πει κάποιος ότι είναι ειδικός σε όλα, αλλά σε συγκεκριμένα θέματα, σε ειδίκευση.
Ως προς το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει γενική τεχνητή νοημοσύνη, απάντησε πως: «Πολύ μεγάλο ερώτημα και είναι και μέρος της συζήτησης που γίνεται στα πλαίσια επιστημονικής φαντασίας, ότι έρχεται πολύ κοντά αυτό. Πώς θα είχαμε μηχανές που σκέφτονται σαν τους ανθρώπους.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι πάμε πιο κοντά, κάνουμε καλύτερα πράγματα.
Δεν υπάρχουν ακριβώς ενδείξεις ότι σε 5 -10 χρόνια θα έχουμε φτιάξει ένα σύστημα τόσο ικανό όσο τον άνθρωπο.
Και εδώ ίσως έχει ένα ενδιαφέρον να διαχωρίσουμε τα πράγματα που κάνουμε οι άνθρωποι σε νοητικό επίπεδο ή σε ένα ψηφιακό επίπεδο, σε ένα αρχείο για παράδειγμα και αυτά που κάνουμε στο φυσικό χώρο και πώς οδηγούμε ένα αυτοκίνητο, ή πώς κινούμαστε.
Αυτά ήδη δείχνουν ότι κάποια πράγματα μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τα κάνει καλύτερα.
Τις δουλειές γραφείου που βλέπουμε τώρα, για παράδειγμα. Μπορεί να γράψει καινούργια κείμενα, μπορεί να πετύχει σε κάποιες περιπτώσεις αντίστοιχα πράγματα που θα κάνανε μια καλή περίληψη».
Για τις φοβίες ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αξιοποιηθεί και για κακούς σκοπούς, σχολίασε ότι: «Με την τεχνολογική βάση που έχουμε εμείς προτιμούμε να τα βλέπουμε σαν εργαλεία όλα.
Άρα έχει και χρήση που μπορεί να μας δυσκολέψει να μην είναι η καταλληλότερη. έχει και χρήση που μπορεί να βοηθήσει.
Βλέπουμε σίγουρα φοιτητές – μαθητές να ρωτάνε ένα από αυτά τα εργαλεία και να παίρνουν γρήγορες απαντήσεις.
Έχει κάποιες παγίδες αυτό. Κάπου δουλεύει ή κάπου δεν δουλεύει.
Αλλά ταυτόχρονα αυτό μπορεί να ξεκλειδώσει και καινούριους τρόπους να δουλέψει η εκπαίδευση, είτε αυτό έχει να κάνει με την εκπαίδευση σε προσωπικό επίπεδο».
Συνέχισε λέγοντας: «Μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι όταν μιλάμε για γεγονότα και πράγματα που έχουν γραφτεί πολλές φορές και πολλά πράγματα ή ιστορικά γεγονότα, άμα ρωτήσουμε ένα σύστημα που είναι σαν να έχει καταναλώσει όλα τα άρθρα του σύμπαντος, θα μας φέρει ένα μέσο όρο ο οποίος είναι σωστός, αλλά για πράγματα που έχουν είτε πιο αναλυτική σκέψη, ασκήσεις μαθηματικών, φυσικής, ακόμα και σχολείου, βλέπουμε ότι δεν είναι ακόμα αυτό το συγκεκριμένο εργαλείο και οι τεχνικές.
Για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μετάφραση, επισήμανε πως: «Είναι κοντά σε αυτό που γίνεται τώρα και η μετάφραση. Εδώ τώρα εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς.
Καταρχάς έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία δέκα χρόνια προς το καλύτερο και από τη μία πάλι, αν το δει κανείς σε προσωπικό επίπεδο, είναι σαν να έχει έναν προσωπικό μεταφραστή on line.
Αν θέλει να δουλέψει σε επαγγελματικό επίπεδο, είναι σαν να έχει ένα πολύ ωραίο εργαλείο.
Μπορεί να του κάνει γρήγορα κάποια πράγματα και ο ίδιος μετά να κάνει ακριβώς την έξτρα δουλειά που χρειάζεται σε επαγγελματικό επίπεδο.
Άρα πάλι εδώ μπορούμε να δούμε πώς τέτοια εργαλεία βοηθάνε είτε στη δουλειά μας είτε στην προσωπική ζωή. Όσο εξελίσσονται, μπορεί σε δέκα χρόνια παραπέρα να μπορούμε να μιλάμε για άλλες δεξιότητες που έχουν κατακτήσει αυτά τα συστήματα».
Τέλος απαντώντας στο αν τον φοβίζει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Βάσσης δήλωσε: «Ίσως επειδή σε εμάς είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που γίνεται τώρα, μας δίνει περισσότερη δύναμη να φτιάξουμε πράγματα περισσότερο, εμένα προσωπικά με ενθουσιάζει παρά με φοβίζει.
Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο φιλοσοφικό θέμα αυτό, γιατί καλά καλά δεν μπορούμε να ορίσουμε και την ανθρώπινη ενσυναίσθηση, νοημοσύνη κλπ. Είμαστε σε μια κάπως θα λέγαμε βιομηχανική επανάσταση, αλλά όχι τόσο βιομηχανία σε δουλειές γραφείου.
Θα μπορούσαμε να πούμε σε πράγματα που επεξεργαζόμαστε κτλ.
Σίγουρα θα αλλάξουν δουλειές, θα έχουν καινούργια εργαλεία, θα γίνονται διαφορετικά και κάποιες, όπως του μεταφραστή, μπορεί όντως να μην υπάρχουν γιατί μπορεί να έχουμε κάποια συστήματα που είναι εξαιρετικά στη μετάφραση ισάξια.
Πάντως ίσως ένα τελευταίο σχόλιο είναι ότι είναι σχεδόν σαν το ίντερνετ. Όταν βγήκε άλλαξε τα πάντα, αλλά δεν υπήρχε ακόμα το ίντερνετ για να τρέξει τόσο γρήγορα.
Τώρα είναι σαν να έχει βγει ένα καινούργιο ίντερνετ τεχνητή νοημοσύνη, αλλά είναι τόσο παντού μέσα σε όλα που τρέχει τόσο γρήγορα. Είναι λίγο σαν τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό που πλέον είναι ένα νέο εργαλείο για να φτιάχνουμε τι θέλουμε από τις μηχανές. Οπότε νομίζω ότι σε κάθε πτυχή μπορεί να εφαρμοστεί, σε ποια θα χρειάζεται και θα καταλήξει να μας αρέσει κοινωνικά, να το δεχτούμε και θα το ενσωματώσουμε, θα φανεί».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More