Σύνοδος Κορυφής: Επιφυλακτική η Βουλγαρία στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία -Δεν αποκλείει βέτο για κυρώσεις της Ε.Ε στην πυρηνική ενέργεια της Ρωσίας
Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έκανε δηλώσεις την Πέμπτη που έρχονται σε αντίθεση με αυτές των περισσότερων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήρθε στις Βρυξέλλες για να ζητήσει περισσότερα όπλα για την απελευθέρωση των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών.
Ο Ράντεφ, ο οποίος εκπροσωπεί τη Βουλγαρία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η οποία δεν έχει ακόμη πλήρη κυβέρνηση, αντιτάχθηκε στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αν και το προηγούμενο βουλγαρικό κοινοβούλιο κατάφερε να περάσει μια απόφαση για αυτό τον περασμένο Νοέμβριο. Υποστήριξε ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με « λάδι στη φωτιά».
Σε δηλώσεις κατά την άφιξη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πριν από την άφιξη του Volodimir Zelensky, ο Ράντεφ είπε: «Ήρθε η ώρα, ένας χρόνος από την έναρξη αυτού του αιματηρού πολέμου, να επικεντρωθούμε κυρίως στα μέτρα για τον τερματισμό του και στην επανάληψη των προσπαθειών αναζήτησης διπλωματικής λύσης».
Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να στηρίζει τον ουκρανικό λαό “στο μέτρο των δυνατοτήτων μας” για να ξεπεράσει τους κρίσιμους χειμερινούς μήνες. H Βουλγαρία, πρόσθεσε θα συνεχίσει να βοηθά τους Ουκρανούς πρόσφυγες στο έδαφός της.
Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα ενός νέου κύματος κυρώσεων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον μη στρατιωτικό πυρηνικό τομέα της Ρωσίας, ο Ράντεφ είπε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να δεχτεί τέτοιες κυρώσεις «επειδή θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην πυρηνική μας ενέργεια».
“Εξετάζουμε όλους τους τομείς όπου είναι δυνατές νέες κυρώσεις. Αλλά όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, όπως συμβαίνει με την πυρηνική ενέργεια, παρακολουθούμε πολύ στενά αυτό το θέμα”, είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος.
Ερωτηθείς εάν η Βουλγαρία θα χρησιμοποιούσε το βέτο της για να εμποδίσει αυτές τις κυρώσεις, είπε: «Εάν χρειαστεί, θα επιβάλουμε το βέτο μας, ναι».
Τέλος στο ερώτημα αν πιστεύει ότι η ΕΕ θα ζητούσε από τα κράτη μέλη να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, είπε ότι η Βουλγαρία είχε ήδη λάβει μια τέτοια απόφαση, αναφερόμενος σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία τον Νοέμβριο. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα του ότι «η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο». Η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που διόρισε ο ίδιος για να διαχειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις καθώς η χώρα δεν έχει κοινοβούλιο μέχρι τις πρόωρες εκλογές στις 2 Απριλίου.
“Αυτός είναι ένας αιματηρός πόλεμος και ακούμε όλο και λιγότερες εκκλήσεις για ειρήνη. Ακούμε μόνο τη φωνή των όπλων, ακούμε μόνο εκκλήσεις για νίκη, αν και κανείς δεν μπορεί να ορίσει τι σημαίνει νίκη”, πρόσθεσε ο Ράντεφ.
Σε ότι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, ένα από τα τρία κύρια θέματα αυτής της συνόδου κορυφής, μαζί με την οικονομία και την Ουκρανία, ο Ράντεφ είπε ότι το φαινόμενο «απειλεί τα δημοκρατικά θεμέλια της Ένωσής μας».
Είπε ότι η Βουλγαρία, της οποίας η ένταξη στον χώρο Σένγκεν εμπόδισε η Αυστρία με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν έτοιμη να προστατεύσει επαρκώς τα ευρωπαϊκά σύνορα, είχε επενδύσει πολλά στα σύνορα όσον αφορά το προσωπικό, τους φράκτες και τα τεχνικά συστήματα.
“Η ΕΕ εκτιμά αυτή τη συνεισφορά. Αλλά οι πόροι μας είναι ανεπαρκείς. Γι’ αυτό, τους τελευταίους μήνες, είχαμε μια ενεργή διπλωματική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα για περισσότερη υποστήριξη, η οποία θα ωφελήσει όχι μόνο τη Βουλγαρία αλλά όλες τις χώρες πρώτης γραμμής”, πρόσθεσε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ .
Πηγή : Agerpres.ro, euractiv.com.
Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More