Σχέδιο για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων: Τα ερωτήματα, τα οφέλη και οι διαφορές με τα κολλέγια
Ένα νέο κεφάλαιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανοίγει η ενεργοποίηση του άρθρου 28 με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας. Όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις προγραμματικές δηλώσεις, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων θα μπορούν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα δια της οδού των διακρατικών συμφωνιών. Τα υπό ίδρυση πανεπιστήμια θα πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια, με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο.
«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη θεσμοθέτηση ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Ποια η διαφορά μεταξύ κολεγίων και μη κρατικών παραρτημάτων
Αρχικά, αξίζει να διευκρινιστεί ότι δεν θα διαταραχθεί η λειτουργία της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και «αναφέρομαι στα κολέγια, τα οποία αποτελούν μια εναλλακτική λύση σπουδών. Ακόμα μια εναλλακτική θα αποτελέσουν και τα μη κρατικά πανεπιστήμια που λειτουργούν σε όλες τις χώρες»τόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ελίνα Κολύβα.
Θα υπάρξει ένα διακριτό πλαίσιο ανάμεσα στα κολέγια και τα μη κρατικά παραρτήματα. Η διαφορά θα είναι ότι το πτυχίο των κολεγίων έχει και θα συνεχίσει να έχει επαγγελματική ισοδυναμία μέσω ΣΑΕΠ που είναι υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Στα μη κρατικά παραρτήματα, το πτυχίο θα έχει αυτόματα επαγγελματική και ακαδημαϊκή ισοδυναμία με αυτά των δημοσίων, γεγονός που σημαίνει οτι θα μπορούν να εργαστούν και στο δημόσιο τομέα ως κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου ή να συνεχίσουν, για παράδειγμα για μεταπτυχιακό, αν επιθυμούν σε ελληνικό πανεπιστήμιο.
Ποια τα οφέλη
Παραμονή φοιτητών στην Ελλάδα
Μείωση κόστους διαβίωσης
Επιστροφή Ελλήνων καθηγητών
Δημιουργία θέσεων εργασίας
Προσέλκυση ξένων φοιτητών
Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων
Μετά τις διεθνείς συνεργασίες ελληνικών πανεπιστημίων με ιδρύματα του εξωτερικού, σειρά παίρνει η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας.
Η λειτουργία των εν λόγω παραρτημάτων θα γίνει υπο την αυστηρή επίβλεψη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία θα θέσει τα κριτήρια αλλά και τις προϋποθέσεις λειτουργίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των σπουδών που θα προσφέρουν.
Οι τίτλοι σπουδών θα αναγνωρίζονται αυτόματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα πτυχία θα έχουν ακαδημαϊκή και επαγγελματική ισοδυναμία με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να «μην κάνει πίσω» και να το στηρίξει την αναθεώρηση στο άρθρο 16. «Θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου όταν είχαμε ευκαιρία να αλλάξουμε το άρθρο 16- εύχομαι πραγματικά, κ. Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά. Και μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση» είπε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να απαντά: «Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση με γνώμονα την αυτονομία και τα υψηλά στάνταρτς. Όμως, το να δεχτούμε να γίνουν ισότιμα πανεπιστήμια κάποια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα κάνουν εμπόριο πτυχίων, όχι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να το δεχτεί ποτέ».
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αναθεώρηση του άρθρου 16.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More