Συρία: Συνομιλίες ΗΠΑ με την Τουρκία για αποτροπή κλιμάκωσης – Ουδέτερη ζώνη προτείνουν οι Κούρδοι
Υπό την απειλή νέας κλιμάκωσης στη βόρεια Συρία μεταξύ των των φιλοτουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την παράταση της εκεχειρίας στην Μανμπίτζ, στέλνοντας «σαφές μήνυμα σε όποιον επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία».
«Δεν θέλουμε να δούμε κανένα μέρος να εκμεταλλεύεται την τρέχουσα ασταθή κατάσταση για να προωθήσει τα δικά του στενά συμφέροντα σε βάρος του ευρύτερου συριακού εθνικού συμφέροντος. Συνεχίζουμε συνομιλίες με τους Τούρκους συμμάχους μας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, την ώρα που αμερικανικά δημοσιεύματα προειδοποιούν για συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα.
Την ίδια ώρα ο ηγέτης του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ κουρδικού μετώπου SDF προτείνει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Κομπάνι, με ανασύνταξη των δυνάμεων ασφαλείας υπό αμερικανική επίβλεψη, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.
Ισραήλ: Καμία νομιμοποίηση για συνέχιση της τουρκικής επιθετικότητας
Κι ενώ οι φόβοι για μια πιθανή τουρκική επιχείρηση στο συριακό έδαφος παραμένουν, το Ισραήλ, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επιστρέφει στην Άγκυρα τις κατηγορίες περί ισραηλινής κατοχής στη Συρία, αναφέροντας:
«Η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλά για κατοχή στη Συρία είναι η Τουρκία, που ελέγχει το 15% της συριακής επικράτειας μέσω των πληρεξουσίων της που λειτουργούν υπό τη δική της καθοδήγηση. Δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για τη συνέχιση της τουρκικής επιθετικότητας και βίας κατά των Κούρδων της Συρίας.
Από την κορυφή του όρους Ερμών εξάλλου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο πρώτος Ισραηλινός ηγέτης που εισέρχεται σε συριακό έδαφος, όπως σχολιάζουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, διαμηνύει, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του επιτελείου στρατού του ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι να βρεθεί μια άλλη διευθέτηση.
Reuters: Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν «εγκλήματα χειρότερα των Ναζί»
Για «μηχανή θανάτου» του Άσαντ στην οποία βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι από το 2013 έκανε λόγο ο πρώην Αμερικανός Πρέσβης για τα Διεθνή Εγκλήματα Πολέμου, Στίβεν Ροπ, δηλώνοντας ότιστους ομαδικούς τάφους γέμιζαν τα χαντάκια σε τέτοιο βάθος ώστε να μπορεί αργότερα η περιοχή να χρησιμοποιηθεί και για κανονικές ταφές νεκρών, σε βάθος δύο μέτρων».
Τα Ηνωμένα Έθνη εξάλλου δηλώνουν πρόθυμα να στείλουν εμπειρογνώμονες στη Συρία που θα διερευνήσουν τα καταγγελλόμενα εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ.
Εν αναμονή της επιστροφής ενός εκατομμυρίου προσφύγων
Δέκα ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος πάντως η Συρία γυρνά σελίδα έχοντας να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες.
Περισσότερο από το 90% του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική στήριξη για να επιβιώσει, την ώρα που 13 εκατομμύρια πολίτες, περίπου οι μισοί από τους εναπομείναντες στη χώρα αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση.
ΚΙΟΥ ΡΕΜΑ ΓΙΑΜΟΥΣ ΙΜΣΕΪΣ διευθύντρια Προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Ενώ ελπίζουμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα φέρουν τέλος στην κρίση, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι «Η αλλαγή καθεστώτος δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει και η ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει ήδη εκεί», δήλωσε η επικεφαλής του Προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ η χώρα αναμένει την επιστροφή περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ ένα εκατομμύριο Σύροι εκτοπίστηκαν μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μέσα στη δίνη των δραματικών εξελίξεων.
Ρεπορτάζ: Κάλλη Ζάραλη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More