Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συρία : Η Ρωσία ανέστειλε την λειτουργία της «κόκκινης γραμμής» ασφαλείας με το Ισραήλ – Δυσαρέσκεια για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Η Ρωσία ανέστειλε την λειτουργία της «κόκκινης γραμμής» με το Ισραήλ, η οποία είναι μια γραμμή επικοινωνίας ασφαλείας για στρατιωτικό συντονισμό μεταξύ τους στη Συρία, και συνδέει τη ρωσική στρατιωτική βάση στο Χμέιμιμ, βορειοδυτική Συρία, με την ισραηλινή Διοίκηση Επιτελείου.

Η πηγή αποκάλυψε ότι η διοίκηση του ισραηλινού στρατού απέτυχε τελικά να επικοινωνήσει με την κόκκινη γραμμή, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν να ανοίξουν πριν από αρκετά χρόνια, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα μεταξύ των δύο μερών και να αποφευχθεί τραυματισμός οποιουδήποτε Ρώσου, ή καταστροφή εξοπλισμού κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία.

Και ανέφερε ότι μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, το Ισραήλ ζήτησε διευκρινίσεις από τον Ρώσο πρεσβευτή, Ανατόλι Βικτόροφ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η γραμμή ήταν κατεστραμμένη για τεχνικούς λόγους, σημειώνοντας ότι παρά τις σιωπηρές διαβεβαιώσεις του Ρώσου πρέσβη ότι δεν υπήρχε πολιτική απόφαση ή απόφαση ασφαλείας πίσω το κλείσιμο της κόκκινης γραμμής. Όμως η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει διακοπεί εδώ και περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ αναγκάστηκε να εξαπολύσει δύο επιδρομές εντός συριακού εδάφους χωρίς να ενημερώσει όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το Τελ Αβίβ ενημέρωσε τον ρωσικό στρατό για τις τοποθεσίες των επιδρομών του στη Συρία αρκετά λεπτά πριν, επιτρέποντας στη Μόσχα να κινείται και να μην επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων.

Η πηγή επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές αρχές άρχισαν να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα να υπάρξει ρωσική απάντηση στις επιθέσεις τους στη Συρία ή ακόμη και τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να στοχοποιήσουν από την ρωσική αεράμυνα.

Πράγματι, ο ισραηλινός στρατός άλλαξε το πρωτόκολλο επιθέσεων, και άρχισε να αποφεύγει τους άμεσους βομβαρδισμούς πάνω από το συριακό έδαφος και να βομβαρδίζει από τη πλευρά της θάλασσας ή από τα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς οι Ισραηλινοί πιλότοι άρχισαν να υιοθετούν μεθόδους αποφυγής, εκτοξεύοντας ψεύτικους πυραύλους για να προκαλέσουν το συριακό αντιαεροπορικό και στη συνέχεια πραγματοποιήσει την επίθεση. Δυτικές πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα στη Συρία.

Ο Al-Jarida αποκάλυψε μια ρωσο-ιρανική διαμάχη σχετικά με τη σύνδεση του ιρανικού συστήματος αεράμυνας στη Συρία με το ρωσικό ομόλογό του, στο οποίο η Μόσχα εξακολουθούσε να αντιτίθεται πριν από μερικές εβδομάδες. Η Τεχεράνη διαθέτει σύγχρονα ρωσικά μαχητικά Su-35, κάτι που μπορεί να ωθήσει τη Μόσχα να αλλάξει την θέση της .

Ενώ η πηγή ανέφερε ότι το κίνητρο πίσω από την πιθανή διακοπή ρωσικού συντονισμού ασφαλείας με το Τελ Αβίβ μπορεί να είναι η δυσαρέσκεια της Μόσχας με την αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξής από το Ισραήλ της Ουκρανίας, ειδικά παρέχοντάς της εξοπλισμό για κατάρριψη drone , ή η απάντηση της Μόσχας στις χρόνιες απαιτήσεις του Ιράν να σταματήσει ο συντονισμός με το Ισραήλ.

Οι παρατηρητές αναρωτήθηκαν για την πιθανότητα ενός αραβικού ρόλου πίσω από τη νέα ρωσική θέση, ειδικά μετά τη συμμετοχή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην αραβική σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στη Τζέντα, τη Σαουδική Αραβία, και την πρωτοβουλία σημαντικών αραβικών χωρών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τη Δαμασκό.

Αρκετές αραβικές χώρες διατηρούν καλές σχέσεις με τη Μόσχα, ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που μοιράζονται σημαντικά οικονομικά συμφέροντα με τη Ρωσία.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More