Συρία: Άνοιξαν το κολαστήριο των φυλακών Σεντνάγια οι αντάρτες – Σοκάρουν οι μαρτυρίες από τα αποτρόπαια βασανιστήρια
Ακόμη και δύο ημέρες αφότου άνοιξαν οι πόρτες των διαβόητων φυλακών Σεντνάγια του καθεστώτος Άσαντ από τους αντάρτες, στις οποίες εκτιμάται ότι 100.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια σχεδόν 14 ετών εμφυλίου πολέμου, αναρίθμητες οικογένειες παραμένουν στο σημείο αναζητώντας ίχνη των δικών τους ανθρώπων. Οι διασώστες λένε ότι έχουν τερματίσει την αναζήτησή τους για πιθανούς κρατούμενους σε μυστικά κελιά ή υπόγεια στη στρατιωτική φυλακή, χωρίς να βρουν κανέναν. Αίσθηση έχει προκαλέσει η περίπτωση πιλότου, ο οποίος παρέμενε φυλακισμένος για 43 χρόνια, επειδή αρνήθηκε να βομβαρδίσει την πόλη Χάμα το 1980.
Σαν πρώιμη άνοιξη μέσα στο χειμώνα υποδέχτηκαν πολλοί πολίτες την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, που εφαρμόζοντας σιδερένια πυγμή σε βάρος κάθε διαφωνούντα, κρατούσε τη συριακή κοινωνία αιχμάλωτη περισσότερο από μισό αιώνα.
Ακολούθησε μαζική έξοδος εκατοντάδων κρατουμένων, όσων κατάφεραν να επιβιώσουν σε ένα από τα επτά υπόγεια της φυλακής. Πολλοί δεν πίστευαν ότι είναι πλέον ελεύθεροι.
Παράλληλα, στη γυναικεία πτέρυγα οι αντάρτες έσπασαν τις κλειδαριές στα κελιά εξηγώντας στις τρομαγμένες κρατούμενες ότι μπορούν να φύγουν. Ανάμεσα τους βρίσκονται ακόμη και μικρά παιδιά.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
Μια γυναίκα, με καταγωγή από την πόλη Νταράα, την πόλη της νότιας Συρίας που έγινε το επίκεντρο αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης και βίωσε την πλήρη ισχύ της βάναυσης απάντησης του καθεστώτος Άσαντ δίνει τη δική της διάσταση, περιγράφοντας την αγωνία της, καθώς αναζητεί τα τρία αδέρφια και τον γαμπρό της.
«Το κόκκινο τμήμα της φυλακής, προσπαθούν εδώ και μέρες να το φτάσουν», είπε στο CNN. «Δεν υπάρχει οξυγόνο γιατί έπαψε να λειτουργεί ο εξαερισμός και έτσι στο τέλος μπορεί να πεθάνουν όλοι. Για χάρη του Αλλάχ, βοηθήστέ τους».
Η Ένωση Κρατουμένων και Αγνοουμένων στη Φυλακή Seydnayah (ADMSP) είπε ότι όλοι οι κρατούμενοι είχαν απελευθερωθεί μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής και ότι οι ισχυρισμοί για κρατούμενους που είχαν παγιδευτεί υπόγεια ήταν «αβάσιμοι» και «ανακριβείς».
Ο Mounir Al-Fakir, πρώην κρατούμενος των φυλακών και ιδρυτικός εταίρος στο ADMSP τόνισε ότι η εγκατάσταση περιέχει ένα υπόγειο επίπεδο κελιών, αλλά δεν πιστεύει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν κρυμμένα στρώματα κάτω από αυτό. Περίπου 3.000 κρατούμενοι είχαν απελευθερωθεί μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους ισλαμιστές αντάρτες, όπως υπολογίζει ο ίδιος.
Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες
Η απελπισία των οικογενειών που χτενίζουν τη φυλακή -χρησιμοποιώντας ακόμη και φακούς κινητών τηλεφώνων στο σκοτάδι– αντανακλά την αγωνία της αναμονής που υπήρχε για χρόνια όταν οι ίδιοι δεν είχαν καμία ιδέα για το τι είχε συμβεί στα αγαπημένα τους πρόσωπα στα μπουντρούμια των φυλακών.
Μια γυναίκα κρατούσε μια φωτογραφία του αδερφού της, που τραβήχτηκε πριν από 12 χρόνια και η τύχη του παραμένει άγνωστη. «Αν ζει είναι 42 ετών σήμερα. Έχει δύο κορίτσια και έναν γιο που δεν έχει γνωρίσει ποτέ. Θέλουμε απλώς να είμαστε σίγουροι αν είναι νεκρός ή ζωντανός. Ο Θεός ξέρει», είπε η ίδια.
(AP Photo/Hussein Malla)
(AP Photo/Hussein Malla)
(AP Photo/Hussein Malla)
(AP Photo/Hussein Malla)
(AP Photo/Hussein Malla)
(AP Photo/Hussein Malla)
(AP Photo/Hussein Malla)
Πηγή: ΕΡΤ, CNN
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More