Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνδυασμός φαρμάκων σταματά την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Η επιστημονική κοινότητα χαιρετίζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μιας παγκόσμιας κλινικής δοκιμής που δείχνουν ότι ένας νέος συνδυασμός φαρμάκων σταμάτησε την πρόοδο του καρκίνου του πνεύμονα για περισσότερο από 40% περισσότερο από τη θεραπεία που χρησιμοποιείται σήμερα. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια κλινική δοκιμή έδειξε ότι η θεραπεία με αμιβανταμάμπη (amivantamab) και λαζερτινίμπη (lazertinib) ανακόπτει την εξέλιξη για 23,7 μήνες κατά μέσο όρο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, προκαλώντας περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε όσους πάσχουν από προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Η παγκόσμια κλινική δοκιμή έδειξε ότι ο συνδυασμός των δυο φαρμάκων σταματά την εξέλιξη της νόσου για 23,7 μήνες, κατά μέσο όρο. Η μέση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς που λάμβαναν το φάρμακο οσιμερτινίμπη (osimertinib)- το σύνηθες φάρμακο για τη θεραπεία προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα ήταν 16,6 μήνες, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η καλύτερη κατανόηση της βιολογίας που ωθεί τους καρκίνους του πνεύμονα έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτών των στοχευμένων θεραπειών» δήλωσε ο Μάρτιν Φόρστερ, ογκολόγος στο νοσοκομείο University College και επικεφαλής ερευνητής της κλινικής δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη δοκιμή φάσης 3, στρατολογήθηκαν 1.074 ασθενείς μεταξύ 2020 και 2022 από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα. Όλοι οι εθελοντές έπασχαν από μια προχωρημένη μορφή μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), την πιο κοινή μορφή της νόσου. Όλοι όσοι συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή έφεραν επίσης μια μετάλλαξη του γονιδίου του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR), που βρέθηκε στο 1/4 των παγκόσμιων περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα και περίπου στο 40% των περιπτώσεων στην Ασία. Η μετάλλαξη EGFR είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή που κάπνιζαν λίγο.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες και είτε έλαβαν τον συνδυασμό των δυο φαρμάκων, είτε την συμβατική θεραπεία με οσιμερτινίμπη. Η αμιβανταμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα ενώ η λαζερτινίμπη είναι ένας αναστολέας της τυροσινικής κινάσης. Και τα δύο φάρμακα στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα προκειμένου να σταματήσουν την εξέλιξή τους.

Τον Αύγουστο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τον συνδυασμό φαρμάκων. Οι γιατροί που συμμετείχαν στη δοκιμή ελπίζουν ότι η θεραπεία μπορεί να είναι επίσης διαθέσιμη και στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας στο μέλλον. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσίασαν κάποιες παρενέργειες, όπως εξανθήματα, μόλυνση ή θρόμβους αίματος.

ΠΗΓΗ: Guardian

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More