Συναγερμός για τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών – Οι 4 διακόπτες ελέγχου εκδήλωσής τους
Τον κώδωνα κινδύνουν κρούουν οι ειδικοί στη χώρα μας, τονίζοντας ότι οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των πυρκαγιών είναι οι χειρότερες δυνατές αυτό το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα flame project του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που μελετάει τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες και την συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών, η ατμοσφαιρική υγρασία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.
“Από την 1η Ιουνίου στη χώρα μας η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής βλάστησης βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 10%, κάτω από αυτή την τιμή είναι εξαιρετικά εύφλεκτη και φτάνει μια σπίθα για να υπάρξει έναρξη δασικής πυρκαγιάς. Όταν η μέση τιμή περιεχόμενου υγρασίας είναι άνω του 30% θεωρείται πιο ασφαλής και σε αυτές τις τιμές είναι δύσκολο να υπάρξει ανάφλεξη εάν υπάρχει η σπίθα” τόνισε στο ΕΡΤNews ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος.
“Συνολικά αυτό το 12μηνο έχουμε ξεπεράσει παγκόσμια το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που είχε θέσει η Συμφωνία των Παρισίων ως το όριο που δεν θα έπρεπε να ξεπεράσουμε μέχρι το τέλος του αιώνα” σημείωσε ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Μανώλης Πλειώνης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν τέσσερις διακόπτες οι οποίοι ελέγχουν την εκδήλωση και τη συμπεριφορά των πυρκαγιών.
“Ο πρώτος διακόπτης είναι να υπάρχει διαθέσιμη βλάστηση να καεί, να υπάρχει καύσιμη ύλη. Ο δεύτερος διακόπτης είναι η κατάσταση της βλάστησης αυτής να είναι αρκετά ξερή ώστε με την πηγή κάποιας θερμότητας να υπάρξει ανάφλεξη. Ο τρίτος διακόπτης είναι η ανάφλεξη. Θα πρέπει να υπάρξει η σπίθα… που θα προκαλέσει την έναρξη της φωτιάς και ο τέταρτος διακόπτης είναι οι πυρομετεωρολογικες συνθήκες που με τις υψηλές θερμοκρασίες και την χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και ανέμους μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια ακραία δασική πυρκαγιά” εξηγεί ο κ. Γιάνναρος.
Ο ανθρώπινος παράγοντας σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι αυτός που θα βοηθήσει στην πρόληψη των μεγάλων πυρκαγιών.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φάκα, Βασιλική Μαχαίρα
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More