Συνάντηση Μητσοτάκη με Ρούτε: Αναγκαία η ενίσχυση του ΝΑΤΟ – Στόχος η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να λειτουργήσει συμπληρωματικά
Η συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία, η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας με τη δημιουργία κοινής αντιπυραυλικής ασπίδας και η προσήλωση όλων των εταίρων στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, κυριάρχησαν στη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό αλλά και στις επαφές που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας στην Αθήνα.
«Η χώρα μας στέκεται σταθερά στο πλευρό των αμυνομένων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε και την ελπίδα για άμεση κατάπαυση του πυρός στον νότιο Λίβανο. «Ισχυρό και αφοσιωμένο σύμμαχο» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Μαρκ Ρούτε.
Εν μέσω της ραγδαίας κλιμάκωσης στο μέτωπο της Ουκρανίας και ενώ το ΝΑΤΟ καλείται να αντιμετωπίσει σειρά πολυεπίπεδων προκλήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νέος Γραμματέας του Οργανισμού συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της δυτικής συμμαχίας. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε ως απόλυτη προτεραιότητα την προώθηση της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας.
O Μαρκ Ρούτε στάθηκε στη διαχρονική συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι εν μέσω των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων η δυτική συμμαχία οφείλει να κάνει περισσότερα για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας
Οι δύο άνδρες στάθηκαν στην ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, με τον Μαρκ Ρούτε να επισημαίνει ότι η Ρωσία υποστηρίζεται από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, υπό τους όρους του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών.
Ο κ. Ρούτε συναντήθηκε τόσο με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, όσο και με τον Νίκο Δένδια. Στην ατζέντα κυριάρχησαν οι περιφερειακές εξελίξεις και ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αναγκαία η ενίσχυση της δυτικής συμμαχίας
Αν κάτι προκύπτει από την σημερινή συνάντηση είναι πως η κλιμάκωση στην Ουκρανία καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την ενίσχυση της Δυτικής άμυνας και της ευρωπαϊκής άμυνας συνολικά.
Αυτό είναι ένα θέμα που στην Αθήνα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς θα λέγαμε ότι σε ένα ρευστό και κυρίως συγκρουσιακό γεωπολιτικό περιβάλλον οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να έχουν ενεργοποιηθεί, λίγο παραπάνω.
Είναι αλήθεια ότι πλέον 23 από τους 32 ΝΑΤΟϊκούς εταίρους έχουν αγγίξει αυτό το περιβόητο 3%, για τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά όσον αφορά την κοινή άμυνα είναι πάρα πολύ λίγα αυτά που έχουν γίνει. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είναι στις δυνάμεις που προωθούν, αυτό το εγχείρημα της ευρωπαϊκής άμυνας.
Να θυμίσουμε τη συμφωνία με τη Γαλλία και την αγορά των Belhara και των Rafale που εμπίπτει ακριβώς μέσα σε αυτό το σκεπτικό, αλλά και την παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην επιχείρηση «Ασπίδες».
Αυτό που λένε στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να ενηλικιωθεί. Δεν μπορεί πια να επαφίεται μόνο στην βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Φυσικά, η κοινή άμυνα, οι επενδύσεις και η αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ και σε καμία περίπτωση ως ανταγωνίστρια δύναμη.
Ενδιαφέρον για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ
Ο κ. Ρούτε είναι γνωστός για το ταλέντο του, αν μπορούμε να το πούμε έτσι στις διαπραγματεύσεις και στο να τηρεί ισορροπίες, άλλωστε ήταν επί 14 συναπτά έτη επικεφαλής συνεργατικών κυβερνήσεων στην Ολλανδία.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ρούτε υπήρξε ένας από τους πιο ενεργούς και αποτελεσματικούς, συνομιλητές του Τραμπ στην πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου.
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο κ. Ρούτε, από τις δημόσιες παρουσίες του έως τώρα, το είπε και σήμερα τι επιχειρεί να κάνει.
Κάνει μια συγκεκριμένη στρατηγική, αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο και τους ευρύτερους κινδύνους, για το δυτικό σύστημα ασφαλείας δεν μένει μόνο στο ρωσουκρανικό μέτωπο. Λέει ξεκάθαρα ότι με τη Μόσχα συντάσσονται η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα, δηλαδή ο υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτό πιστεύει ο Τραμπ, αυτό πιστεύει και ο κύριος Ρούμπιο και σύσσωμο το κατεστημένο της Ουάσιγκτον. Άρα τι κάνει ο Ρούτε; Στην ουσία προσπαθεί να φέρει τον Τραμπ σε αυτή τη λογική. Μένει να δούμε τι ακριβώς θα πράξει ο Αμερικανός πρόεδρος από τις 20 Ιανουαρίου.
Ρεπορτάζ, Ανάλυση: Πιέρρος Τζανετάκος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More