Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Σι Τζινπίνγκ: Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή στην ατζέντα των συνομιλιών
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο.
Μέσα σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα έκρυθμη στην Μέση Ανατολή αλλά και στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον Κινέζο Πρόεδρο και στον ομόλογό του τον σημαντικό ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η χώρα του στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και της διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Πεκίνο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με την σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς εστιάζοντας στην προώθηση της παγκόσμιας Ειρήνης και της διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι πάγια θέση της χώρας μας είναι η ανάγκη επίλυσης των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο.
«Εκτιμούμε πολύ την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μου από δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης. Αυτό αποτελεί ένα απτό δείγμα εμπιστοσύνης των Κινέζων επενδυτών στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές της και ελπίζουμε ότι η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για να συνεχίσουμε να προσελκύουμε κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε περαιτέρω την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν.
Ακολούθησαν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Τζάο Λέτζι και τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Ο πρωθυπουργός εστίασε στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της την εποχή της κρίσης.
«Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν μια ισχυρή σχέση, μια ισχυρή οικονομική σχέση. Το λιμάνι του Πειραιά το σηματοδοτεί αυτό. Ήταν μια επιτυχημένη επένδυση και για τις δύο πλευρές και προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκτασή της. Φυσικά, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να βελτιώσουμε και τις εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να εισέλθουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά, να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία, την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και στην ενίσχυση του τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη συμφωνία αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας – Κίνας, η οποία προβλέπει τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού αεροπορικού πλαισίου μεταξύ των δύο χωρών και των συνδέσεων των ελληνικών εταιρειών με την Κίνα και αντίστροφα.
Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο.
Ρεπορτάζ ΕΡΤ: Γεωργία Σκιτζή
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More