Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμφωνία Τουρκίας – Ιράκ για κοινή δράση κατά του ΡΚΚ

To πολιτικό πλαίσιο της από κοινού αντιμετώπισης της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ στο έδαφος του Ιράκ, κατά μήκος της μεθορίου της χώρας με την Τουρκία, αποτυπώνεται στο κοινό ανανκοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις επαφές που είχε την Πέμπτη στη Βαγδάτη υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Ανταπόκριση – ΕΡΤ: Γιάννης Μανδαλίδης

Στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, μετά τη συνάντηση του μηχανισμού ασφαλείας μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ, επισημαίνεται η κοινή στάση που πρέπει να υιοθετηθεί ενόψει περιφερειακών εξελίξεων και  διαφόρων προκλήσεων διμερούς ενδιαφέροντος. Οι συνομιλίες στη Βαγδάτη  αποτέλεσαν τη συνέχεια των ανάλογων συνομιλιών που είχαν λάβει χώρα στην Άγκυρα στις 19 Δεκεμβρίου πέρυσι.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι το ΡΚΚ αποτελεί απειλή για την ασφάλεια τόσο της Τουρκίας, όσο και του Ιράκ και σημειώνεται ότι η παρουσία του PKK στο ιρακινό έδαφος αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος της χώρας.

Αναλυτικά, στην παράγραφο 5 του ανακοινωθέντος σημειώνεται:

α) Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τονίστηκε η σημασία που αποδίδουν και οι δύο πλευρές στην πολιτική ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

β) Τα μέρη υπογράμμισαν ότι το PKK αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και του Ιράκ και σημείωσαν ότι η παρουσία του PKK στο ιρακινό έδαφος αποτελεί παραβίαση του ιρακινού Συντάγματος.

γ) Η Τουρκία χαιρέτισε την απόφαση του ιρακινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ότι το PKK είναι απαγορευμένη οργάνωση στο Ιράκ.

δ) Τα μέρη συζήτησαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της οργάνωσης και των παραφυάδων της που στοχεύουν κατά της Τουρκίας χρησιμοποιώντας ιρακινό έδαφος.

Οι δύο αντιπροσωπείς συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για την αναμενόμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Ιράκ μετά το Ραμαζάνι. «Τα μέρη επιβεβαίωσαν ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η επιτυχία αυτής της ιστορικής επίσκεψης και σημείωσαν ότι ελπίζουν ότι θα αποτελέσει τομή στις διμερείς σχέσεις».

Αποφασίστηκε επίσης να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για ένα Μνημόνιο Συνεννόησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διαρθρωτικό πλαίσιο σε διάφορους τομείς των διμερών σχέσεων και να δημιουργηθούν μηχανισμοί τακτικών επαφών.

Στο κείμενο των επτά σημείων γίνεται ακόμη λόγος για τη δημιουργία ενός στρατηγικού πλαισίου για τις σχέσεις και σημειώνεται ότι τα μέρη συμφώνησαν για τη συνέχιση των τακτικών και αδιάλειπτων συνομιλιών στο πλαίσιο των προβλεπόμενων μηχανισμών επαφής.

Οι δύο υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από την Τουρκία και το Ιράκ αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως τον πόλεμος στη Γάζα -τον οποίο χαρακτηρίζουν σφαγή που «καταλήγει να είναι γενοκτονία»- και επιβεβαίωσαν την ισχυρή βούλησή τους να υποστηρίξουν την παλαιστινιακή υπόθεση.

Τέλος, αποφασίστηκε η σύσταση κοινών μόνιμων επιτροπών που θα εργαστούν αποκλειστικά στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του εμπορίου, της γεωργίας, της γεωργίας, της ενέργειας, των υδάτων, της υγείας και των μεταφορών.

Η τουρκική αντιπροσωπεία που μετέβη στη Βαγδάτη αποτελείτο από τους υπουργούς Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, καθώς και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν. Από την πλευρά του Ιράκ συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Φουάντ Χουσεΐν, ο υπουργός Άμυνας, o υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής  «Χάσντι Σάμπι», ο αναπληρωτή αρχηγός της ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών (Mukhabarat) και ο υπουργός Εσωτερικών της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης στο Βόρειο Ιράκ.

Η Άγκυρα έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά της να τερματίσει την παρουσία του PKK στην περιοχή αυτό το καλοκαίρι και επιδιώκει κοινή δράση με τη Βαγδάτη. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη ομιλία του είπε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εξαλειφθεί το ΡΚΚ από το Βόρειο Ιράκ. Τη Βαγδάτη είχε επισκεφθεί και τον περασμένο μήνα ο υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Μετίν Γκιουράκ. Στην ιρακινή πρωτεύουσα βρέθηκε στις 23 Ιανουαρίου και ο αρχηγός της ΜΙΤ, Ιμραχίμ Καλίν, ενώ ο διοικητής της Γ’ Στρατιάς, αντιστράτηγος Μετίν Τόκελ -ένας αξιωματικός που θεωρείται βαθύς γνώστης του Κουρδικού και έχει την επιχειρησιακή ευθύνη στην περιοχή- είχε, προχτές Τρίτη, επαφές με ιρακινούς αξιωματούχους σχετικά με την ασφάλεια στη μεθόριο και έντός του ιρακινού εδάφους.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More