Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Έκκληση για πολιτικό συμβιβασμό και θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη Λιβύη

ohe

Για την κατάσταση στη Λιβύη συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην κρίση που συνεχίζεται στη χώρα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για πολιτικό συμβιβασμό, οικονομική μεταρρύθμιση και βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών.

Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου ενημέρωσε η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα στη Λιβύη και επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη UNSMIL, Χάνα Τέτε,

Η κ. Τέτε παρουσίασε το εύρος των διαβουλεύσεων της με παράγοντες στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι, αν και «οι περισσότεροι Λίβυοι ηγέτες ζητούν μια χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διαδικασία», υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί», ιδίως όσον αφορά την προτεραιότητα μεταξύ εκλογών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Τέτε τόνισε ότι η πολιτική βούληση για επίτευξη συμβιβασμού είναι κρίσιμη προκειμένου να διαμορφωθεί ένας κοινώς αποδεκτός οδικός χάρτης που θα επιλύσει την πολιτική κρίση στη Λιβύη και θα ολοκληρώσει τη μεταβατική διαδικασία. Οι εκλογές πρέπει να ενταχθούν σε ένα συνολικό πολιτικό πλαίσιο, ανέφερε, που θα προάγει την οικοδόμηση του κράτους μέσω της ενοποίησης και ενίσχυσης των θεσμών.

Αν και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020 τηρείται σε μεγάλο βαθμό, ανέφερε, η κατάσταση ασφάλειας παραμένει ασταθής λόγω της «συνεχιζόμενης στρατιωτικής ανάπτυξης και του ανταγωνισμού για εδαφικό έλεγχο», κυρίως στην Τρίπολη.

Στο οικονομικό πεδίο, προειδοποίησε ότι «οι κατακερματισμένοι θεσμοί, οι μονομερείς ενέργειες και η έλλειψη ενιαίου προϋπολογισμού επιδεινώνουν την κατάσταση», προκαλώντας μακροοικονομική αστάθεια.

Η κ. Τέτε χαιρέτισε την κατάργηση των συναλλαγών πετρελαίου-καυσίμων της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου και την χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» για τη διαφάνεια.

Αναφερόμενη στα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέφρασε την ανησυχία της για τις παραβιάσεις, προειδοποιώντας ότι «ένα από τα τραγικά αποτελέσματα των διαιρεμένων θεσμών της Λιβύης είναι το κενό μέσα στο οποίο οι ένοπλοι δρώντες διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ατιμωρησία».

Κατήγγειλε την άνοδο «της ξενοφοβικής και ρατσιστικής ρητορικής μίσους» κατά μεταναστών και ανθρωπιστικών οργανώσεων και κάλεσε για άμεση διακοπή της στοχοποίησης των ευάλωτων ομάδων.

Ζήτησε επίσης άμεσες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές πρέπει να «απελευθερώσουν όλα τα άτομα που κρατούνται αυθαίρετα χωρίς καθυστέρηση», και κάλεσε την Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω αναβολή στην υιοθέτηση του νομοσχεδίου για την «Προστασία των Γυναικών κατά της Βίας».

Σχετικά με την αυτοδιοίκηση, ανέφερε ότι «περισσότεροι από 570.000 ψηφοφόροι εγγράφηκαν» για τις δημοτικές εκλογές, με «31% να είναι γυναίκες», χαρακτηρίζοντας τις εκλογές «κρίσιμες για την εγκαθίδρυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης από τη βάση». Ωστόσο, κατήγγειλε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «de facto αρχές αντικατέστησαν τους εκλεγμένους υποψηφίους», ζητώντας σεβασμό της λαϊκής ετυμηγορίας.

Σε εθνικό επίπεδο, σημείωσε ότι η «διαμάχη για την εκλογή της προεδρίας του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους παραμένει άλυτη», αποδυναμώνοντας το θεσμό και κάλεσε τα μέλη να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

«Οι μακροχρόνιες θεσμικές και πολιτικές διαιρέσεις, σε συνδυασμό με τις επιβλαβείς μονομερείς ενέργειες και τον αγώνα για έλεγχο των πόρων από λίγους προνομιούχους, κρατούν αιχμάλωτες τις φιλοδοξίες και τις ανάγκες του λιβυκού λαού» σημείωσε.

Προειδοποίησε ότι «η αλόγιστη δαπάνη των πόρων της Λιβύης χωρίς ενιαίο προϋπολογισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση», και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «συνεργαστεί σε ένα ενιαίο σχέδιο για τη στήριξη ενός δημοκρατικού κράτους» στη Λιβύη. «Η αδράνεια», τόνισε, «θα είναι πιο επιζήμια από το κόστος της αλλαγής».

O Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης στην τοποθέτηση του εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη στο έργο της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη χώρα κ. Τέτε από την ανάληψη των καθηκόντων της, αλλά και για τις συνεχείς προσπάθειες της Αποστολής του ΟΗΕ στη UNSMIL προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της ευημερίας.

Επανέλαβε την απερίφραστη υποστήριξη της Ελλάδας για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, η οποία -όπως ανέφερε- θα πρέπει να είναι “απαλλαγμένη από κάθε μορφής ξένη παρέμβαση”.

Ο κ. Σέκερης υπογράμμισε την ανάγκη για μια ενωμένη Λιβύη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου της θάλασσας.

Επίσης, επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει εποικοδομητικά στην ανανέωση της εντολής της Επιχείρησης IRINI τον Μάιο 2025 που είναι “μια σημαντική επιχείρηση για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη και σε ολόκληρη την περιοχή”.

Η Γαλλία κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν προκειμένου να καταστεί εφικτή η πρόοδος της πολιτικής διαδικασίας, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ΟΗΕ και της UNSMIL στη διευκόλυνση της πορείας αυτής.

H Δανία δήλωσε έτοιμη να στηρίξει την κ. Τέτε και τις προσπάθειες της UNSMIL με σκοπό την την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς υπό την ηγεσία της Λιβύης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη συμβουλευτική επιτροπή της UNSMIL και τις προσπάθειές της να προωθήσει την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των εθνικών θεσμών της Λιβύης και να διασφαλίσει ότι είναι υπόλογοι και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λιβυκού λαού.

Η Ρωσία τόνισε τη σημασία της προώθησης ενός χωρίς αποκλεισμούς διαλόγου και την ανάγκη για τη δημιουργία ενιαίων κυβερνητικών δομών που να εκπροσωπούν όλες τις περιοχές και πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More