Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμβουλές για πρόληψη ατυχημάτων στο βουνό από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας

Δεδομένου ότι τα πάσης φύσις ατυχήματα από την ηλικία 0-21 χρονών αποτελούν κύρια αιτία θανάτου και μετά την δημοσιοποίηση των οδηγιών μας για την προστασία των παιδιών στη θάλασσα και τις πισίνες, που θα πρέπει να τηρούνται με μεγαλύτερη προσοχή από τους γονείς, σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ενημερώνει για την πρόληψη ατυχημάτων στο βουνό.

Κατάλληλο ντύσιμο: στην πεζοπορία κατάλληλα υποδήματα και καπέλο, στην ποδηλασία κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια, στο rafting εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος.

Αθλήματα: Γενικά όλα τα αθλήματα του βουνού, όπως αναρρίχηση, ανάβαση, ελεύθερη πτώση κλπ. καλόν είναι να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες υπό την επιτήρηση ειδικών, να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Προστασία από ερπετά και έντομα: Να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα που προέρχονται από αυτά.
Να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σε αυτά.
Να μη χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα όπως οι σκορπιοί.

Αποφυγή επαφής με επικίνδυνα άγρια ζώα: Να μην επιτρέπουμε τα παιδιά να απομακρύνονται από τους γονείς μέσα στο δάσος, γιατί παραμονεύει ο κίνδυνος να κατασπαραχθούν από άγρια ζώα, όταν μάλιστα αυτά νιώσουν ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους. Επισημαίνουμε πως ορισμένα από αυτά, λύκοι, αρκούδες, αγριόχοιροι και άλλα έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια φθάνοντας ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές. Κατά κανόνα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα.

Στην εξοχή τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια, γαϊδούρια κ.α. που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, θέλει προσοχή εκ μέρους των παιδιών για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.

Απομάκρυνση από επικίνδυνες περιοχές: Να βεβαιωθούμε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους και ιδιαίτερα να κάνουν μπάνιο.

Πρόληψη πυρκαγιών: Τα παιδιά μακριά από σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια. Όταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, να τους μάθουμε πώς να τα μεταχειρίζονται σωστά.

Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή πχ. μανιτάρια, και ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν.

Καταιγίδες-κεραυνοί: Να προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να μη στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να μην κολυμπούν, όταν πέφτουν κεραυνοί.

Τροφική δηλητηρίαση: Όπου και να είμαστε στις διακοπές, να μάθουμε στα παιδιά μας να αποφεύγουν τις αλλοιωμένες τροφές, τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα. Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης. Δεν βάζουμε ποτέ πίσω στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί.

Κατολισθήσεις: Είναι καλό να αποφεύγουμε τις διαδρομές περιπάτου στο βουνό όπου υπάρχει πιθανότητα κατολισθήσεων ή διαδρομές σε στενά μονοπάτια δίπλα από χαράδρες.
Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους μας. Δυστυχώς όμως, είναι τόσο απλά που παραβλέπονται. Όλοι πιστεύουμε ότι δεν θα συμβούν σε εμάς και επαναπαυόμαστε, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά ατυχήματα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More