Συγκλονίζει ο Ολυμπιονίκης Mo Farah με τις αποκαλύψεις του στο BBC για την παιδική του ηλικία
Ο Sir Mo Farah αποκάλυψε για πρώτη φορά σε μια συγκλονιστική ομολογία του ότι μεταφέρθηκε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήταν παιδί και αναγκάστηκε να εργαστεί ως οικιακός υπηρέτης.
Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης είπε στο BBC ότι του έδωσαν το όνομα Mohamed Farah από εκείνους που τον μετέφεραν από το Τζιμπουτί. Το πραγματικό του όνομα είναι Hussein Abdi Kahin.
Τον μετέφερε παράνομα από τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής σε ηλικία εννέα ετών μια γυναίκα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ και στη συνέχεια τον έβαλε να φροντίσει τα παιδιά μιας άλλης οικογένειας, όπως αποκαλύπτει.
«Για χρόνια συνέχισα να το κρύβω μέσα μου», λέει ο αθλητής της ομάδας στίβου της Μεγάλης Βρετανίας.
«Αλλά μπορείς να το αποκρύψεις μόνο για τόσο καιρό».
Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Σομαλία με τους γονείς του ως πρόσφυγας.
Αλλά σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC και των Red Bull Studios, που θα προβληθεί από το BBC News την Τετάρτη, λέει ότι οι γονείς του δεν έχουν έρθει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο – η μητέρα του και τα δύο αδέρφια του ζουν στην οικογενειακή φάρμα τους στην αποσχισθείσα πολιτεία της Σομαλιλάνδης.
Ο πατέρας του, Abdi, σκοτώθηκε από αδέσποτα πυρά όταν ο Sir Mo ήταν τεσσάρων ετών, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στη Σομαλία. Η Σομαλιλάνδη κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.
Ο Sir Mo λέει ότι ήταν περίπου οκτώ ή εννέα ετών όταν τον πήραν από το σπίτι για να μείνει με την οικογένειά του στο Τζιμπουτί. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μια γυναίκα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ και δεν είχε συγγένεια.
Του είπε ότι τον πήγαιναν στην Ευρώπη για να ζήσει με συγγενείς εκεί – κάτι για το οποίο λέει ότι ήταν «ενθουσιασμένος». «Δεν είχα ξαναπάει σε αεροπλάνο», λέει.
Η γυναίκα του είπε να πει ότι το όνομά του ήταν Μοχάμεντ. Λέει ότι είχε μαζί της πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που έδειχναν τη φωτογραφία του δίπλα στο όνομα “Mohamed Farah”.
Όταν έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γυναίκα τον πήγε στο διαμέρισμά της στο Χάουνσλοου, στο δυτικό Λονδίνο, και του έβγαλε ένα κομμάτι χαρτί που είχε τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του.
“Ακριβώς μπροστά μου, το έσκισε και το πέταξε στον κάδο. Εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι είχα πρόβλημα”, λέει.
Ο Sir Mo λέει ότι έπρεπε να κάνει δουλειές του σπιτιού και να φροντίζει τα παιδιά «αν ήθελα φαγητό στο στόμα μου». Λέει ότι η γυναίκα του είπε: «Αν θες να ξαναδείς ποτέ την οικογένειά σου, μην πεις τίποτα».
«Συχνά κλειδωνόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα», αποκάλυψε στην κάμερα του BBC.
Τα πρώτα χρόνια η οικογένεια αυτή δεν του επέτρεψε να πάει σχολείο, αλλά όταν ήταν περίπου 12 ετών γράφτηκε στο 7ο έτος στο Feltham Community College. Το προσωπικό ενημερώθηκε ότι ο Sir Mo ήταν πρόσφυγας από τη Σομαλία.
Η παλιά του δασκάλα Sarah Rennie λέει στο BBC ότι ήρθε στο σχολείο «απεριποίητος», ότι μιλούσε πολύ λίγα αγγλικά και ήταν ένα παιδί «συναισθηματικά και πολιτισμικά αποξενωμένο».
Είπε ότι οι άνθρωποι που είπαν ότι ήταν γονείς του δεν παρευρέθηκαν σε καμία βραδιά γονέων.
Ο δάσκαλος του Sir Mo, ο Alan Watkinson, παρατήρησε μια μεταμόρφωση στο νεαρό αγόρι όταν έφτασε στο ταρτάν του στίβου.
«Η μόνη γλώσσα που φαινόταν να καταλαβαίνει ήταν η γλώσσα της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού», λέει.
Ο Sir Mo λέει ότι ο αθλητισμός ήταν μια σανίδα σωτηρίας για εκείνον, καθώς “το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω για να ξεφύγω από αυτήν την [κατάσταση ζωής] ήταν να βγω έξω και να τρέξω”.
Τελικά εκμυστηρεύτηκε στον κ. Watkinson την πραγματική του ταυτότητα, το υπόβαθρό του και την οικογένεια για την οποία αναγκαζόταν να εργαστεί.
«Ο πραγματικός Μο»
Ο δάσκαλος επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και βοήθησε τον Sir Mo να φιλοξενηθεί σε μια άλλη οικογένεια Σομαλών.
«Μου έλειπε ακόμα η πραγματική μου οικογένεια, αλλά από εκείνη τη στιγμή όλα έγιναν καλύτερα», λέει ο Sir Mo.
“Ένιωσα σαν να έφευγε ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους μου και ένιωσα ο εαυτός μου. Τότε ήταν που βγήκε ο Μο – ο πραγματικός Μο.”
Ο Sir Mo άρχισε να φτιάχνει όνομα ως αθλητής και σε ηλικία 14 ετών προσκλήθηκε να αγωνιστεί για αγγλικά σχολεία σε έναν αγώνα στη Λετονία – αλλά δεν είχε κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο.
Ο κ. Watkinson τον βοήθησε να υποβάλει αίτηση για βρετανική υπηκοότητα με το όνομα Mohamed Farah, η οποία χορηγήθηκε τον Ιούλιο του 2000.
Στο ντοκιμαντέρ, ο δικηγόρος Allan Briddock λέει στον Sir Mo ότι η εθνικότητά του τεχνικά “λήφθηκε από απάτη ή ψευδείς δηλώσεις”.
Νομικά, η κυβέρνηση μπορεί να αφαιρέσει τη βρετανική υπηκοότητα ενός ατόμου εάν η υπηκοότητά του αποκτήθηκε μέσω απάτης.
«Βασικά, ο ορισμός του trafficking είναι η μεταφορά με σκοπό την εκμετάλλευση», λέει στον Sir Mo.
«Στην περίπτωσή σου, ήσουν υποχρεωμένος, ως πολύ μικρό παιδί, να φροντίζεις τα μικρά παιδιά και να είσαι οικιακός υπηρέτης. Και μετά είπες στις αρμόδιες αρχές, “αυτό δεν είναι το όνομά μου”. Όλα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα σου αφαιρέσει την εθνικότητα».
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε στο BBC News ότι δεν θα λάβει μέτρα για την παράνομη είσοδο του Sir Mo στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ο στίβος με έσωσε»
Ο Sir Mo λέει ότι θέλει να αποκαλύψει την ιστορία του για να κλονίσει τις πεποιθήσεις του κοινού για την εμπορία ανθρώπων και τη δουλεία.
«Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που περνούσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα που πέρασα κι εγώ. Απλώς δείχνει πόσο τυχερός ήμουν», λέει.
«Αυτό που πραγματικά με έσωσε, αυτό που με έκανε να διαφέρω, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω».
Η γυναίκα που έφερε τον Sir Mo στο Λονδίνο προσεγγίστηκε από το BBC για σχόλια, αλλά δεν έχει απαντήσει.
Ο καγκελάριος Nadhim Zahawi, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράκ με την οικογένειά του όταν ήταν 11 ετών, είπε ότι το άκουσμα της ιστορίας του Sir Mo ήταν «σπαραχτικό και οδυνηρό».
Είπε στο BBC Breakfast: “Χαιρετίζω τον Mo Farah. Τι καταπληκτικό ανθρώπινο πλάσμα, που πέρασε αυτό το τραύμα στην παιδική του ηλικία, που το πέρασε και έγινε ένα τόσο σπουδαίο πρότυπο. Είναι πραγματικά εμπνευσμένο”.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το The Real Mo Farah στο BBC One στις 21:00 BST ή στο BBC iPlayer στις 06:00 BST την Τετάρτη 13 Ιουλίου (μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Πηγή: ΒΒC News
Επιμέλεια-Μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More