Στ. Τσίτσουλα: Παγίδες ηλεκτρονικής απάτης ακόμη και σε δημόσιο WiFi ή κουπόνια υπερπροσφοράς
Η Στέλλα Τσίτσουλα, εκπρόσωπος Τύπου επικοινωνίας της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας και Αντιπρόεδρος της ομάδας Women for Cyber, υπενθυμίζει ότι σε ημέρες Black Friday που ο κόσμος επιλέγει αγορές διαδικτυακά, κανένα «κλικ» δεν πρέπει να γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη.
Οι σημαντικότερες προφυλάξεις:
δεν ανοίγουμε sites που λαμβάνουμε από άγνωστους αποστολείς. Ακόμη κι αν επιγράφεται ως διεύθυνση εταιρείας μεταφορών, μπορεί να κρύβει κυβερνοεγκληματίες που ως δήθεν κούριερ «ενημερώνουν» ότι «το πακέτο θα παραδοθεί, με κλικ σε σύνδεσμο».
Δεν κάνουμε ποτέ κλικ σε ένα τέτοιο σύνδεσμο, αν δεν έχουμε ελέγξει από πριν ότι το λινκ που βλέπουμε είναι όντως από τα ΕΛΤΑ ή από την εταιρεία κούριερ με την οποία συνεργάζεται το κατάστημα όπου παραγγείλαμε
Ιδιαίτερη προσοχή σε διαδικτυακά κουπόνια, δηλαδή πολύ μεγάλες προσφορές της τάξεως του 95% για παράδειγμα, που είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές και ενδεχομένως να δελεάζουν για ένα κλικ πάνω σε επωνυμία, με στόχο να παραβιαστούν προσωπικά δεδομένα.
Προσέχουμε να πληκτρολογούμε τη διεύθυνση, δηλαδή το site του καταστήματος το οποίο έχουμε αγοράσει για να δούμε αν το μέιλ που ήρθε ανταποκρίνεται στο κατάστημα από όπου έχουμε κάνει την αγορά.
δεν κάνουμε ποτέ διαδικτυακές αγορές ή και τραπεζικές συναλλαγές μέσα από δημόσια WiFi, καθώς έχουν πρόσβαση και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι.
σε online συναλλαγές, χρησιμοποιούμε ασφαλές μέρος, δηλαδή ένα email το οποίο το χρησιμοποιούμε κυρίως και μόνο για αγορές
οι κωδικοί πρόσβασης θα πρέπει να είναι σύνθετοι, να μην είναι εύκολοι προκειμένου να τις σπάσουν οι χάκερ. Τους αλλάζουμε συχνά και τους διατηρούμε σε πολύ ασφαλές σημείο για να μην υπάρχει πρόσβαση από κανέναν.
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More