Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στ. Λουκίδης στο Πρώτο για μεταπνευμονοϊό HMPV: Δεν είναι καινούργιος ιός – Δεν υπάρχει όμως, κάποια θεραπεία, ούτε σχετικό εμβόλιο (audio)

lab-virus78

Με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του μεταπνευμονοϊού HMPV στην Ελλάδα, ο οποίος σαρώνει την Κίνα, για το ποια είναι τα συμπτώματα, ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο αλλά και το τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε, μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8, «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, o Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Τι είναι ο μεταπνευμονοϊός (HMPV);

Είναι ένας ιός που τον ξέρουμε από το 2001 – Δεν είναι καινούργιος ιός, είναι παλιός ιός

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λουκίδη, «Είναι ένας ιός που τον ξέρουμε από το 2001. Εμείς τον γνωρίζουμε διότι στη διάρκεια της νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις, επειδή κάνουν μια ειδική εξέταση, Φιλ Μάρει (…) ταυτοποίηση 20 τουλάχιστον ιών μέσω λήψης ενός επιχρίσματος από το φάρυγγα ή από τη μύτη, κάτι που πάντα το κάνουμε στις νοσηλείες μας. Εκεί βρίσκεται μέσα με τα πνευμόνια μας και πολλές φορές τον βλέπουμε να είναι η αιτία της λοίμωξης για κάποιον τον οποίον νοσηλεύουμε. Άρα, δεν είναι καινούργιος ιός, είναι παλιός ιός. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να τον ονομάζουμε ιό της Κίνας. Είναι κλασικός ιός για τον οποίο πάρα πολλοί έχουμε έρθει σε επαφή πριν από τα πέντε έτη, οπότε είναι κάποιος ιός τον οποίον τον γνωρίζουμε, έχουμε δηλαδή έρθει σε επαφή παρόλο που δεν το ξέρουμε».

Ποια τα συμπτώματα – Ποιες ηλικίες πρέπει να προσέχουν περισσότερο

Όπως και υπογράμμισε στο δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους κάνει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά έχει και αυτός τις «ευαισθησίες» του διότι έχει κάποιες ομάδες τις οποίες αγαπάει περισσότερο και μπορεί να προσβάλλει πιο σοβαρά.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε από τη βιβλιογραφία είναι παιδιά κάτω των 5 ετών και κυρίως βρέφη, άνθρωποι πάνω από τα 65 και αυτοί οι οποίοι έχουν χαμηλή άμυνα. Δηλαδή για κάποιο λόγο η άμυνά τους έχει διαταραχθεί. Παραδείγματος χάριν, έχουν καρκίνο ή παίρνουν φάρμακα που χαμηλώνουν την άμυνα ή έχουν αυτοάνοσα νοσήματα και αυτούς που έχουν χρόνια σοβαρά υποκείμενα νοσήματα με προεξάρχοντα αυτά του αναπνευστικού, το άσθμα κτλ».

Αντιμετωπίσαμε άλλες τρεις τέτοιες περιπτώσεις τον Νοέμβριο – Δεν υπάρχει όμως, κάποια θεραπεία, ούτε σχετικό εμβόλιο για τον μεταπνευμονοϊό

Και πρόσθεσε «Τον έχουμε συναντήσει, δεν μας τρομάζει παρόλο που είναι ένας ιός ο οποίος δεν έχει θεραπεία, όπως η γρίπη ή ο covid που δίνουμε πλέον τα αντιικά φάρμακα που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν υπάρχει λοιπόν, για τον ιό αυτό κάποιο φάρμακο που το δίνουμε για να αναστείλει την παρουσία του, όπως έχουμε στη γρίπη ή στον κόβιντ».

Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε

Τα μέτρα είναι τα γνωστά, μάσκα κοντά σε ευάλωτους, πλύσιμο χεριών και φτέρνισμα στον αγκώνα

Και πρόσθεσε «Συμπτωματικά μέτρα, αξιολόγηση του υποκείμενων νοσημάτων ή αυτούς που νοσούν στην κοινότητα, που μπορεί οι περισσότεροι να μην το ξέρουν κιόλας, όπως και τα κλασικά μέτρα των αντιπυρετικών, υγρών, κατάκλισης, ξεκούρασης, τα αποσυμφορητικά της μύτης. Και προς Θεού, δεν δίνουμε στους ιούς αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά αντιδρούν στα μικρόβια, όχι τις ουσίες (…)».

Τέλος, ο κ. Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δεν παρέλειψε να επισημάνει τα εξής «Το μόνο πράγμα που θα με προβλημάτιζε είναι αν υπάρχει κάποιο ιστορικό στην Κίνα μετάλλαξης, το οποίο δεν το ξέρουμε εμείς και δεν το γνωρίζουμε. Αυτό είναι όμως, κάτι το οποίο είναι πολύ υποθετικό. Δεν το γνωρίζω ούτε εγώ, αλλά ούτε και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας». Όσο για το αν υπάρχουν θάνατοι στη βιβλιογραφία από αυτόν τον ιό σημείωσε «Σίγουρα θα υπάρχουν στη βιβλιογραφία. Είναι όπως όλους τους ιούς, γιατί πολλές φορές μία ιογενής λοίμωξη που ειδικά όταν δεν έχει αντιμετώπιση, καταλαβαίνετε ότι στον κύκλο της μέσα μπορεί να υπάρχει και η βαρύτητα. Οπότε αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο στο οποίο να αναφερθούμε και να πούμε ότι ξέρεις, είχαμε μια ενδημική έξαρση που οδήγησε σε τέτοιο βαθμό (…). Και δεν θα ξαναζήσουμε-τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο-σκηνές covid με εγκλεισμούς και περιοριστικά μέτρα».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More