Στ. Καλογερόπουλος (ΠΦΣ) στο Πρώτο για ελλείψεις φαρμάκων: Πρέπει να δουλέψουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί – Στη σωστή κατεύθυνση οι ενέργειες του Υπ. Υγείας (audio)
Με την διαπίστωση ότι υπάρχει κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο στις ελλείψεις φαρμάκων, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Στέλιος Καλογερόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, επισήμανε ότι «εμείς πρέπει να λύσουμε το θέμα μας στην δική μας, την ελληνική επικράτεια», και πως οι ενέργειες του Υπουργείου Υγείας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.
Όσο αφορά το εύρος των ελλείψεων στην χώρα μας, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΠΦΣ, μπορεί να φτάνουν και τα 500 σκευάσματα, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σε αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, αντιπυρετικά, φάρμακα για χρόνιες ασθένειες. «Ο μέσος πολίτης και ο φαρμακοποιός κάνει ένα τεράστιο αγώνα για να καλύψει την πρόσβασή του στη θεραπεία. Άρα λοιπόν, νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ο υπουργός Υγείας που απαγόρευσε 200 φάρμακα να μην εξάγονται και επίσης είναι στη σωστή κατεύθυνση ότι όλα αυτά τα ελλειπτικά φάρμακα θα πρέπει να συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά» ανέφερε ο κ. Καλογερόπουλος.
«Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι ομαλοποιείται μια κατάσταση όταν στον πάγκο του φαρμακείου μας μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη και να του δώσουμε τη θεραπεία του. Τη στιγμή που δεν μπορούμε να δώσουμε τη θεραπεία στον πολίτη, υπάρχει μέγα πρόβλημα. Άρα λοιπόν πρέπει να δουλέψουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, προς τη σωστή κατεύθυνση είναι οι ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, το οποίο έρχεται να ενδυναμώσει τους νόμους για τις ελλείψεις που λέμε. Δηλαδή να δουλέψουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ούτως ώστε να διαφυλάξουμε στην ελληνική επικράτεια τα φάρμακα. Αυτό γίνεται κάνοντας ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες, σε φαρμακαποθήκες, σε φαρμακεία» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ.
Εξηγώντας πού οφείλεται μέρος της κρίσης στην επάρκεια των φαρμάκων, ο κ. Καλογερόπουλος, είπε «εμείς έχουμε τα πιο φτηνά φάρμακα στην Ευρώπη, συνεπώς ο καθένας μπορεί να εξάγει φάρμακα, γιατί το κέρδος είναι πολλαπλάσιο».
Υπάρχουν όμως και νόμοι και κανόνες, προσέθεσε, που λένε ότι «πρέπει να καλύψεις την ελληνική επικράτεια και ό,τι περίσσευμα έχεις μπορείς να το εξάγεις».
«Βλέπουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες, φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν την επάρκεια που χρειάζονται, τριών μηνών σε φάρμακα στην Ελλάδα, γιατί ξέρουν ότι έχουν πιο φθηνή τιμή και αυτά εξάγονται. Συνεπώς πρέπει να καλύψουμε και να δούμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τι επάρκεια έχουμε στην ελληνική επικράτεια. Εμείς θα το δούμε αυτό, θα το διαπιστώσουμε άμεσα στον πάγκο του φαρμακείου. Είναι 11.000 φαρμακοποιοί στα πιο απίθανα σημεία της Ελλάδος που μπορούν να καλύψουν όλη την επικράτεια. Άρα κάνουμε έναν τεράστιο αγώνα οι φαρμακοποιοί μέρα νύχτα, με διανυκτερεύσεις και διημερεύσεις, είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που προσπαθούν να καλύψουν την πρόσβαση στη θεραπεία του ασθενούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Καλογερόπουλος, υπογράμμισε ότι πρέπει ο πολίτης να εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό του και κάλεσε τους γιατρούς να μην κλειδώνουν την εμπορική ονομασία, αλλά να συνταγογραφούν τα φάρμακα με την δραστική τους ουσία, προκειμένου να διευκολύνουν τους φαρμακοποιούς να βρουν το φάρμακο, το οποίο είναι ίδιο σε δράση και αποτελεσματικότητα και να το διαθέσουν στον πολίτη για τη θεραπεία του.
Ερωτηθείς ποιες είναι οι δραστικές ουσίες που παρατηρούνται ελλείψεις, ο κ. Καλογερόπουλος, ανέφερε φάρμακα με παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη, εισπνεόμενα. Αυτό που επισήμανε ότι κάποιες φορές το πρόβλημα έχει να κάνει με την παρασκευή του φαρμάκου, με την έννοια ότι έχει ανέβει η αξία σε κάποιες ύλες, όπως για παράδειγμα της αμοξυκιλλίνης που παρασκευάζεται μονοπωλιακά στην Ινδία και στην Κίνα και γι’ αυτό παρατηρείται έντονο πρόβλημα με την συγκεκριμένη ουσία.
Τέλος, ο κ. Καλογερόπουλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι χώρα που παράγει και έχει πολύ καλή φαρμακοβιομηχανία. «Παράγει φάρμακα γενόσημα που είναι εξαιρετικά, τα εξάγουμε και γι’ αυτό θα έπρεπε να αυξήσουμε και την πώληση των φαρμάκων αυτών στην Ελλάδα. Γιατί βλέπουμε ότι τα γενόσημα κινούνται σε μικρή ποσότητα στην Ελλάδα. Συνεπώς πρέπει και μόνοι μας να χρησιμοποιούμε τα δικά μας φάρμακα, τα οποία είναι εξαιρετικά και τα οποία εξάγονται και τα χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι πολίτες» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More