Στ. Καβαλλιεράκης για τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα: Θα δούμε κι άλλα πράγματα στο άμεσο μέλλον να εμφανίζονται στο Τατόι
Για τη σημαντική ανακάλυψη των βασιλικών εμβλημάτων του Όθωνα στο Τατόι μίλησε στην ΕΡΤ ο Στέφανος Καβαλλιεράκης, ιστορικός – καθηγητής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ο οποίος αποκάλυψε ότι το ιστορικό ενδιαφέρον είναι ότι φτιάχτηκαν ειδικά για τον Όθωνα κατά παραγγελία του πατέρα του, του Λουδοβίκου.
Όπως αποκάλυψε τα βασιλικά εμβλήματα δεν φτάσανε ποτέ στην Ελλάδα την ώρα που Όθωνας έγινε βασιλιάς, αλλά πολύ αργότερα.
Μιλώντας για το τι συνέβη με τα επίμαχα βασιλικά εμβλήματα δήλωσε ότι ο Όθωνας θεώρησε ότι του ανήκαν και τα πήρε το 1862 και επανεμφανίστηκαν το 1959 σε επίσημη τελετή που λαμβάνει χώρα στο σημερινό προεδρικό Μέγαρο, το παλάτι. Εκεί, όπως είπε, παραδόθηκαν από τους απογόνους του Οίκου των Βίττελσμπαχ στον βασιλιά Παύλο, παρουσία του πρωθυπουργού τότε Κωνσταντίνου Καραμανλή.
«Δεν δωρήθηκαν στον Παύλο. Δωρήθηκαν στον Παύλο ως κεφαλή τότε του κράτους, άρα αποτελούν περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου» πρόσθεσε ο κ. Καβαλλιεράκης.
Όπως τόνισε το στέμμα του Όθωνα εμφανίστηκε σε δύο γεγονότα: στην κηδεία του βασιλιά Παύλου το 1964 και στην κηδεία της Φρειδερίκης το 1981, μετά εξαφανίζονται.
Αναφερόμενος στην φημολογία που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια την τύχη τους εκτίμησε ότι όλα αυτά τα χρόνια φυλάσσονταν σε κάποιο κοντέινερ, εντός του Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση για την εμφάνιση βασιλικών θησαυρών στο φως εκτιμώντας ότι θα δούμε κι άλλα πράγματα στο άμεσο μέλλον να εμφανίζονται ενώ εξέφρασε την άποψη ότι στη Βουλή όπου θα φυλάσσονται θα μπορεί να εκτίθενται σε μια αίθουσα ιστορίας του ελληνικού κράτους.
Αναφερόμενος στον Όθωνα ο ιστορικός τόνισε ότι «δεν αποδέχτηκε ποτέ το γεγονός της έξωσης του, το οποίο ήταν αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι δεν είχε διαδόχους φυσικούς, άρα καθιστούσε εύκολη την αποπομπή του, αλλά και το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τίποτα από τη Μεγάλη Ιδέα που ήταν το μεγάλο διακύβευμα της εποχής του δέκατου ένατου αιώνα».
Ιστορικά στοιχεία
Ο Όθων, πρίγκιπας της Βαυαρίας, του οίκου των Βίττελσμπαχ, βασίλευσε στην Ελλάδα με τον τίτλο Βασιλεύς της Ελλάδος, από το 1832 έως το 1862. Το στέμμα και το σκήπτρο κατασκευάστηκαν από τον περίφημο παρισινό οίκο χρυσοχοΐας Fossin et Fils, ενώ για το ξίφος συνεργάστηκαν οι Fossin με τον ξιφοποιό Jules (;) Manceaux, του ομώνυμου οίκου οπλοποιών.
Η κατασκευή τους έγινε μετά από παραγγελία του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα, το 1835, για να αποδοθούν στο νεαρό βασιλιά κατά στη στέψη του, η οποία θα γινόταν, την ίδια χρονιά, με την ενηλικίωσή του. Ωστόσο, το πλοίο που τα μετέφερε δεν έφτασε εγκαίρως στην Ελλάδα και η στέψη έγινε χωρίς αυτά. Ο Όθωνας αποχωρώντας, το 1862, από την Ελλάδα πήρε μαζί του τα εμβλήματα του θρόνου, καθώς ποτέ δεν αποδέχθηκε την έξωσή του ούτε και παραιτήθηκε από τον θρόνο. Έτσι, τα πρώτα εμβλήματα του ελληνικού κράτους βρίσκονταν από το 1862 στην κατοχή του βασιλικού οίκου της Βαυαρίας.
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More