Στ. Αρναουτάκης στο Πρώτο: Άμεσα οι προκαταβολές στους πλημμυροπαθείς- Πάνω από 350 εκατ. η αποκατάσταση ζημιών στην Κρήτη από το 2019 (audio)
«Ήταν ένα τσουνάμι που ήρθε από το βουνό, που τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχει ξαναγίνει, απ’ ό,τι λένε και οι καθηγητές, ένα τσουνάμι από το βουνό προς την θάλασσα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Κρήτη.
«Δυστυχώς χάθηκαν δυο ανθρώπινες ζωές στην Αγία Πελαγία και ζημιές πολύ μεγάλες, αλλά οι ζημιές θα αποκατασταθούν. Το θέμα είναι ότι χάθηκαν δυο ανθρώπινες ζωές άδικα» συμπλήρωσε.
Σε σχέση με το αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής ως ανεπαρκές, ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι οι σχετικές μελέτες είχαν γίνει αρκετά χρόνια, πως ήταν ένα σύγχρονο έργο, ωστόσο οι όγκοι των νερών ήταν τετραπλάσιοι σε σχέση με τις δυνατότητες που του έργου έτσι όπως σχεδιάστηκε.
«Δεν μπορεί να σχεδιαστεί κάτι για 4 φορές παραπάνω, ούτε υπάρχουν οι χώροι, ούτε μπορεί να γίνει κάτι όπως έχει γίνει το αντιπλημμυρικό, που έχει γίνει από τον δήμο, με μια πάρα πολύ καλή μελέτη από τον καλύτερο μελετητή που υπάρχει στην Κρήτη. Άρα δεν ήταν ότι φταίει το αντιπλημμυρικό. Από το 2019 μέχρι σήμερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής και από τις συνεχείς καταστροφές, οι αποκαταστάσεις των ζημιών στην Κρήτη από τα (σ.σ. φυσικά) φαινόμενα, ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πιο μπροστά, μπορούν να γίνουν κάποια αντιπλημμμυρικά που πρέπει να γίνουν, αλλά οι πόροι πρέπει να βρεθούν. Εμείς ως Περιφέρεια πάντα διεκδικούμε να δοθούν για τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά όταν πέσει τόσος όγκος νερού- αναφέρομαι και στην Σητεία που ουδέποτε θυμάται κανείς- ένα πάρκινγκ 50 αυτοκίνητα να επιπλέουν, ποτέ στην περιοχή της Σητείας που είναι ανατολικά της Κρήτης δεν είχαν πέσει τόσες βροχοπτώσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ήταν περισσότερες οι βροχοπτώσεις από ό,τι ήταν στην Αγία Πελαγία και στον Δήμο Μαλεβιζίου. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να δούμε όλοι οι φορείς και η κυβέρνηση πώς μπορεί να βοηθήσει για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά αλλά όταν υπάρχει τόσος όγκος, κατά την άποψή μου, ελάχιστα μπορούν να προβλεφθούν και να προετοιμαστούν. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, πρέπει να το καταλάβουμε. Αυτό ήταν φαινόμενο των 100 χρόνων» συμπλήρωσε ο κ. Αρναουτάκης.
Σχετικά με τα παράπονα κατοίκων της Χερσονήσου, ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση από τις πλημμύρες του 2020, ο κ. Αρναουτάκης επιβεβαίωσε ότι αυτό ισχύει, όμως η διαδικασία έχει αλλάξει πλέον. «Πρέπει να πω ότι έχουμε μια εξαίρετη διαδικασία με τον κ. Τριαντόπουλο και τον κ. Πέτσα. Ήταν άλλη η διαδικασία, έχει αλλάξει όμως, γιατί είχαμε τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι που είχαμε τόσες ζημιές και πήρε ο κόσμος πιο γρήγορα τα χρήματα. Αυτό που συνεννοηθήκαμε είναι ότι μόλις γίνει η οριοθέτηση της περιοχής, για τους πλημμυροπαθείς, ανοίγει μια κατάσταση από την πλευρά του Υπουργείου και της Περιφέρειας για να μπορούν να πάρουν οι άνθρωποι μια πρώτη προκαταβολή, γιατί είναι τεράστιες οι ζημιές, πρέπει να ξαναλειτουργήσουν οι πόλεις, ειδικά η Σητεία και η Αγία Πελαγία που πρέπει να προετοιμαστεί για την νέα περίοδο, να έχουμε μια οικονομική συμβολή από το κράτος για να αποκατασταθούν οι ζημιές και αυτά που θα πάρουν οι δήμοι για να αποκαταστήσουν τα έργα υποδομής που έχουν καταστραφεί» προσέθεσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
Ερωτηθείς γιατί δεν εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, παρότι είχε υπάρξει πρόβλεψη των ακραίων φαινομένων και σχετική ενημέρωση σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο κ. Αρναουτάκης παρέπεμψε για τις αντίστοιχες απαντήσεις στον κ. Λαγουβάρδο και στην Πολιτική Προστασία. «Δεν είχαμε τέτοια ανακοίνωση. Εμείς αυτό που είχαμε από τον κ. Στυλιανίδη, που είχαμε επικοινωνία κάθε 10 λεπτά, ήταν να κλείσουμε τα φαράγγια. Δεν υπάρχει σε εμάς κάποια άλλη προτροπή. Είναι κεντρικά το ερώτημα προς την Πολιτική Προστασία και τον κ. Λαγουβάρδο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More