Στο AIRBNB στρέφονται οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην Αλεξανδρούπολη
Έως πρότινος οι ακριτικοί νομοί αποτελούσαν τόπους χαμηλότερου σχετικά κόστους ζωής, σε σύγκριση με άλλους όσον αφορά βασικούς τομείς διαβίωσης.
Αυτό έχει αλλάξει άρδην, όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, που παρουσιάζει την εισβολή του AIRBNB στον οικιστικό ιστό της Αλεξανδρουπόλεως.
Ο Αλέξανδρος Γερασούδης, μεσίτης, αναφέρει πως η βραχυχρόνια μίσθωση ανέτρεψε τα δεδομένα και στην αντιπαροχή. Καθώς τα οικόπεδα είναι ελάχιστα οι εργολάβοι δίνουν στους οικοπεδούχους 45% έως και 50 % αντιπαροχή, ένα φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί στις μεγάλες πόλεις στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Υπάρχουν διαμερίσματα στο κέντρο επιμένει ο κ. Γερασούδης, αλλά οι επιλογές είναι περιορισμένες, για την τοποθεσία, τον όροφο, τα τετραγωνικά κλπ. θέλοντας να δικαιολογήσει τις απλησίαστες τιμές σημειώνει ότι η συνεχής αύξηση των ενοικίων. την τελευταία πενταετία, οφείλεται στο ότι όλα τα διαμερίσματα έχουν ανακατασκευαστεί και συντηρηθεί.
Κάποιοι ιδιοκτήτες ανοίκιαστων καταστημάτων, τα μετατρέπουν σε διαμερίσματα, που επίσης μπαίνουν στο AIRBNB, σημειώνει ο κ. Γερασούδης. Εκτός πόλεως υπάρχουν κάποια διαμερίσματα, συνήθως μεγαλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι φθηνότερα..
Σε κάθε χώρα όπου δόθηκε προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη μέσω του τουρισμού, το κόστος το πλήρωσε το πλέον αδύναμο κομμάτι της κοινωνίας, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στην εκτίναξη των τιμών των ενοικίων και της αγοράς κατοικίας.
Εν ολίγοις εκτοπίζονται οι κάτοικοι χάρη του εισερχόμενου τουρισμού. Αυτό είναι κάτι που θα τελειώσει νομοτελειακά, όπως κάθε τι στην οικονομία της αγοράς. Ίσως πιο σημαντικό από τις τιμές είναι η μεταφορά ακινήτων σε χέρια ξένων, οι οποίοι σύντομα θα ορίζουν αυτό που σε κάθε εποχή είχε μεγαλύτερη αξία και από τον χρυσό. Την γη.
Η εισβολή των Funds και του AIRBNB στις αγορές των χωρών του νότου της Ευρώπης έκανε απρόσιτη την κατοικία στο Παρίσι, την Μασσαλία, την Μαδρίτη, την Βαρκελώνη, σχεδόν σε κάθε ιταλική πόλη, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας και όπου αλλού ο τουρισμός κατέστη το ιερό δισκοπότηρο. Ειδικά στην Ισπανία οι κάτοικοι που δεν μπορούν να καταβάλουν τα υψηλά ενοίκια εκτοπίζονται από το κέντρο των πόλεων, όπου εργάζονται και καταφεύγουν σε χώρους παλαιών αποθηκών, χωρίς τα στοιχειώδη νερό, τουαλέτα κλπ, κουτιά των δυο-τριών τετραγωνικών μέτρων για να στεγάσουν τις οικογένειές τους. Οι Γερμανοί που επίσης αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα στέγης, ανακαλύπτουν τις μικρές ξύλινες κατασκευές για διαμερίσματα των τριάντα τ.μ., τύπου loft, που τοποθετούνται σε ανοικτούς χώρους των πόλεων, οι οποίοι εκχωρούνται από τις τοπικές αρχές. Σημειωτέο, ότι η κατασκευή τους εμφανίζεται ως πολλά υποσχόμενος τομέας της οικονομίας, που ξεκινά από την υλοτομία, έως και τα μικρά εντοιχιζόμενα πλυντήρια ρούχων.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More