Στο φως 58.000 σελίδες της Αρχειακής Συλλογής Καλύμνου – Τα γεγονότα στο νησί από το 1860
Φως , για πρώτη φορά, σε άγνωστες σελίδες της ιστορίας της Καλύμνου από το 1860, τα τελευταία 50 χρόνια της Τουρκοκρατίας, ως τα πρώτα μεταπελευθερωτικά χρόνια της Δωδεκανήσου, έρχεται να ρίξει η καταγραφή και ψηφιοποίηση πλέον των 58.000 σελίδων των 296 βιβλίων της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής του Δήμου Καλυμνίων.
Η παρουσίαση της προσπάθειας της γενικής καταγραφής και ψηφιοποίησης αυτού του υλικού , που ανήκει πλέον στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, μέσω της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής, θα γίνει την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας, ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Καλύμνου σε συνεργασία του Δήμου Καλυμνίων με το Αναγνωστήριο «Αι Μούσα. Θα γίνει δε από τον υπεύθυνο της Αρχειακής Συλλογής, εκπαιδευτικό κ. Κυριάκο Χατζηδάκη και τους συνεργάτες του εκπαιδευτικό κ. Μιχάλη Ν. Κυράννη και αρχαιολόγο Μιχάλη Ι. Κουτελλά.
Πολύτιμες πληροφορίες για τα άγονα νησιά των Ν.Σποράδων
Η καταγραφή , μελέτη και ψηφιοποίηση ξεκίνησε το 2011 από Επιτροπή που συνέστησε , με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλύμνου ύστερα από σχετική εισήγηση του τότε και σημερινού Δημάρχου κ. Δημήτρη Διακομιχάλη.Σε ένα χρόνο έγινε η κατηγοριοποίηση των 296 βιβλίων και η περιγραφή του υλικού που περιέχει ο κάθε τόμος.Σε δεύτερη φάση, το 1919 έγινε περίληψη των περίπου 110 πρακτικών κάθε τόμου και η αλληλογραφία που εμπεριέχει.
Μιλώντας στην ΕΡΤ. Ν. Αιγαίου ο υπεύθυνος της έρευνας και μελέτης αυτού του πολύτιμου υλικού κ. Κυριάκος Χατζηδάκης, υπογράμμισε πως «με τρόπο μεθοδικό καταγράψαμε κάθε έγγραφο, συνοψίσαμε το περιεχόμενό τους, ενώ παράλληλα το φωτογραφίσαμε για να είναι προσβάσιμο σύντομα, μέσω διαδικτυακής παραπομπής στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων , σε κάθε ερευνητή και βέβαια κάτω από τις συνήθεις διαδικασίες που απαιτούνται για ανάλογες περιπτώσεις μελέτης».
« Αυτό το υλικό δεν θα βοηθήσει μόνο τον μελετητή της ιστορίας της Καλύμνου των χρόνων της Τουρκοκρατίας και Ιταλοκρατίας καθώς και των πρώτων μετα-απελευθερωτικών» προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης . Θα αποτελέσει πηγή πολύτιμων πληροφοριών και στοιχείων και για τα γύρω άγονα νησιά των Νότιων Σποράδων , αφού η Κάλυμνος ήταν ηγεμονικό νησί για τις υποθέσεις των γύρω της, ως την Ικαρία ,όπως για το υπόλοιπο συγκρότημα, δηλαδή τα κάτω νησιά ήταν η Σύμη, με την οποία οι επαφές ήταν στενότατες για τα δίκαια και τα Προνόμια των νησιωτών εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Αλώστε είναι γνωστοί οι αγώνες, ακόμη και ένοπλοι , των Καλυμνίων για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους να στηρίζουν , ιδίως τα χρόνια της Ιταλοκρατίας, το δικαίωμά τους να ενωθούν με την Μητέρα Ελλάδα και να τηρούν τα ήθη και έθιμά τους. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο που αναδεικνύει το εν λόγω αρχείο, είναι και αυτό της σπογγαλιείας που αποτελούσε την κινητήριο δύναμη της οικονομίας τόσο της Καλύμνου όσο και της Σύμης. Ακόμη ο μελετητής θα έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει και την καθημερινότητα των κατοίκων. Εν τέλει, αναδεικνύονται από την επίπονη αυτή εργασία η μεθοδικότητα με την οποία οι Δημογέροντες της εποχής, αντιμετώπιζαν τα ζητήματα που προέκυπταν και η διαμόρφωση και λειτουργία στο νησί της Καλύμνου, αξιοζήλευτων αυτοδιοικητικών θεσμών στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης κοινότητας».
Η Τοπική Αρχειακή Συλλογή του Δήμου Καλυμνίων στεγάζεται στο παλιό φαρμακείο , χτισμένο στα 1902.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More