Στο μουσείο φυσικής ιστορίας των Σερρών
Το ταξίδι ξεκινά για έναν τόπο όπου μια περιπέτεια στην φύση δεν κρύβει δυσκολίες και κινδύνους, αλλά κάποιες φορές καταφέρνει να μιλά στους επισκέπτες με σύγχρονη γλώσσα.
Έναν τέτοιο απολύτως ελεγχόμενο χώρο με την δυνατότητα άντλησης πλήθους πληροφοριών, επισκέφτηκε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης.
Ο Γιώργος Αραπάκης υπεύθυνος του μουσείου φυσικής ιστορίας των Σερρών, καλεί τους επισκέπτες στον νομό για μια διαδραστική περιήγηση στον χώρο, που θα αποτελέσει πηγή γνώσεως ειδικά για τους μικρότερους.

Η “Σίρις η Παιονική”, από όπου και το όνομα των Σερρών «Σιρραίων πόλις», αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ως ένας πεδινό-ημιορεινός τόπος πλούσιος, με άφθονα ζώα και πουλιά να φωλιάζουν στις οροσειρές μεταξύ Κερκίνης – Βερτίσκου –Κερδυλίων και Λαϊλιά.
Αυτή η ζωή σε μια μικρογραφία στεγάζεται στις προθήκες του μουσείου, και όπως λέει ο κ. Αραπάκης, φέρνει τον άνθρωπο κοντά στο φυσικό του περιβάλλον. Αναφέρει πλήθος λεπτομερειών για τα μικρά και μεγαλύτερα αρπακτικά, για τους φτερωτούς θαμώνες του δάσους και της λίμνης, για τα ζώα που δεν κινδυνεύουν πλέον από τους κυνηγούς, για την ροή των ποταμών που κυλά σε ένα τοπίο ανιχνεύσιμο μέσω ηλεκτρονικών πινάκων.

Είναι η ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων των Σερρών που τον έχουν καταστήσει κέντρο μελέτης με το μουσείο να βρίσκεται στην καρδιά της έρευνας.
Αν μη τι άλλο που αλλού μπορούν να δούν τα παιδιά ένα λύκο, να τον παρατηρήσουν εκ του ασφαλούς ή να κοιτάξουν την διεισδυτική ματιά μιας κουκουβάγιας, χωρίς να περιμένουν να νυχτώσει;

Η επαφή των παιδιών με το μουσείο πρέπει να είναι τακτική όχι μόνο λόγω της εγγύτητας του με την πόλη, καθώς βρίσκεται στο 1ο χλμ. του δρόμου βγαίνοντας από τις Σέρρες, αλλά και κυρίως γιατί η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως, ειδικά σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος είναι περισσότερο από ανάγκη.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More