Στο ΕΡΤNews ο νέος πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. Ισ. Κούβελος: «Θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να γίνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή η ανεξάρτητη μεγάλη Αρχή του Αθλητισμού»
Στην εκπομπή του EΡΤNews «SportNews» φιλοξενήθηκε ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ισίδωρος Κούβελος, που μίλησε στους δημοσιογράφους Τάσο Κολλίντζα και Κατερίνα Αναστασοπούλου για την επόμενη μέρα της ΕΟΕ και τους στόχους που θα προσπαθήσει να υλοποιήσει σε συνεργασία με όλες τις Ομοσπονδίες όπως τόνισε, έχοντας στο πλευρό του άξιους συνεργάτες, αθλητές, Ολυμπιονίκες.
Μεταξύ άλλων είπε:
«Ακόμα είμαι συγκινημένος από την εκλογή μου, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να διεκδικήσω και να κερδίσω τον θώκο της Ολυμπιακής Επιτροπής. Γιατί νομίζω εγώ είμαι πάντα της άποψης ότι όλοι οι μεγάλοι φορείς, όλοι όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, πρέπει να ανανεώνονται. Είναι πολύ σημαντικό πάντα να προβλέπεις την επόμενη μέρα, να υπάρχει μια φρεσκάδα, να υπάρχουν νέα πρόσωπα, να υπάρχει ένα νέο όραμα και ένας νέος στόχος. Αυτό νομίζω ότι είναι αναγκαίο κι έτσι πιστεύω. Όταν αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πριν από κάποιους μήνες, είχα μιλήσει με τον απερχόμενο πρόεδρο, τον φίλο μου τον Σπύρο Καπράλο. Μου είχε πει δεν θα διεκδικήσει ξανά την Ολυμπιακή Επιτροπή και έτσι αποφάσισα να την διεκδικήσω εγώ. Διότι έτσι, ας το πούμε ιεραρχικά, ήμουν αυτός που έπρεπε να συνεχίσει και να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση και να πάει η Ολυμπιακή Επιτροπή σε μια σε μια νέα εποχή με νέους ανθρώπους, με φρέσκες ιδέες κτλ. Δούλεψα με τις ομοσπονδίες όλο αυτό τον χρόνο. Είδα τα προβλήματα τους, τους στήριξα, προσπάθησα όσο μπορώ σε κοινή συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες. Επιλέξαμε άξια στελέχη για να μπουν και να είναι στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέλη δηλαδή να είναι αυτοί που θα προτείνουν οι Ομοσπονδίες για την Ολυμπιακή Επιτροπή. Και καταφέραμε και φτιάξαμε μια πολύ όμορφη και πολύ δυνατή ομάδα με νέους ανθρώπους για να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα. Βεβαίως θα υπάρχει και η παρουσία ανθρώπων που ήταν και παραμένουν στην Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά αυτό είναι αναγκαίο, γιατί πάντα η εμπειρία είναι αναγκαία για να μπορέσει να οι νέοι να μάθουν, να στηριχθούν και να πάνε να το προχωρήσουν πιο πέρα. Εμείς άλλωστε δεν είμαστε αιώνιοι σε αυτές τις θέσεις. Έχουμε υποχρέωση πάντα να κοιτάμε το μέλλον και να εξασφαλίζουμε τη διαδοχή και το μέλλον της Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο. Ο αθλητισμός έχει πάντα συνέχεια. Ο αθλητισμός στηρίχτηκε πάντα στην τρέλα κάποιων ανθρώπων που στήριξαν εθελοντικά και βρήκαμε αρκετούς «τρελούς» που λέω εγώ έτσι. Εθελοντές που είναι τώρα νέα πρόσωπα που είναι και υπάρχουν και Ολυμπιονίκες μέσα στην Ολυμπιακή, στη νέα Ολυμπιακή Επιτροπή που θα στηρίξουν την προσπάθεια για μια νέα εποχή».
Ερώτηση: Μέσα από αυτή την εκλογική διαδικασία να πούμε ότι βγήκατε νικητής με μια πολύ άνετη επικράτηση. 21 ψήφους έναντι 13 για τον απερχόμενο πρόεδρο και ήθελα να σας ρωτήσω, η ΕΟΕ γυρίζει σελίδα και εισέρχεται πλέον σε μια νέα εποχή. Το όραμά σας πιο συγκεκριμένα, ποιο είναι για αυτή τη νέα εποχή που θα περιλαμβάνει νέους ανθρώπους, Ολυμπιονίκες και φυσικά τη στήριξη των Ομοσπονδιών, εκπεφρασμένη πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο;
Απάντηση: Κοιτάξτε, εγώ θέλω να είμαι σαφής σε κάποια πράγματα. Εγώ πάντα στις συνομιλίες μου με τις Ομοσπονδίες είπα ότι κάπως ο θεσμικός ρόλος της Ολυμπιακής Επιτροπής είχε λίγο όχι χαθεί αλλά «παραστρατήσει» και έπρεπε αυτό το πράγμα να διορθωθεί. Νομίζω ότι εγώ είμαι πάντα της άποψης ότι δεν πρέπει να παραμένεις σε ένα μεγάλο οργανισμό περισσότερο από τρεις θητείες. Έτσι, αυτό είναι η χρηστή διακυβέρνηση που λέμε, που πλέον είναι Ολυμπιακή αξία. Έτσι λοιπόν είδα τα προβλήματα, μίλησα με τις ομοσπονδίες και πίστεψα και πιστεύω ότι πρέπει ο θεσμικός ρόλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να αναβαθμιστεί. Κοιτάξτε, στην Ελλάδα ο αθλητισμός βάσει του Συντάγματος είναι σωματειακός. Ο αθλητής, ο νέος έρχεται στον αθλητισμό. Από την παρακίνηση ενός εθελοντή μέχρι και τη τρέλα που υπηρετεί ένα σωματείο βρίσκει τον γονέα και τον φέρνει κοντά. Από κει και πέρα τον παραλαμβάνει η Ομοσπονδία. Αυτή για μένα είναι η κυρίαρχη ιδέα του αθλητικού κινήματος, οι ομοσπονδίες και τα σωματεία. Αυτές είναι οι πηγές που γεννιέται ο αθλητής. Ο αθλητής είναι τεράστιος και κυρίαρχος. Είναι στο κέντρο. Είναι πάντα στο επίκεντρο και στο κέντρο που το θέλουμε να φτάσει να σηκώσει την ελληνική σημαία ψηλά. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το θεσμικό ρόλο των ομοσπονδιών, οι οποίες δεν νομίζω ότι το τελευταίο διάστημα είχαν το ρόλο που τους άξιζε. Όχι ότι ότι παραβλέπω τους αθλητές. Βεβαίως οι αθλητές είναι πάντα στο επίκεντρο και τους στηρίζουμε.
Μάλιστα εγώ ήμουν αυτός που διαφώνησα με την κυβέρνηση παλαιότερα, όταν με τον αείμνηστο Ιωαννίδη, υπουργό Αθλητισμού, είχαν καταργηθεί τα προνόμια των αθλητών, που το θεωρώ ό, τι πιο λανθασμένη επιλογή θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση. Όταν δείτε ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ουγγαρία, πως στηρίζουν τον αθλητισμό, γιατί θέλουν να έρθουν τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό. Για να έχεις ένα καλύτερο μέλλον πρέπει να φέρεις τη νεολαία κοντά εδώ. Σήμερα που μιλάμε, το Νότιο μέτωπο της Αττικής δεν έχει κέντρο, δεν έχει κέντρο για τα παιδιά. Ξέρετε τι πρόβλημα θα αντιμετωπίσει στα επόμενα χρόνια ο Άγιος Κοσμάς; Τελειώνει, κλείνει, γίνεται το πάρκο, το μπιτς βόλεϊ πουλήθηκε, το Ταεκβοντό θα δοθεί κάπου αλλού. Δεν ξέρω πού. Πέστε μου ένα άλλο γήπεδο, ένα άλλο στάδιο για τον Νότιο τομέα που θα μπορούσαν τουλάχιστον 8 με 9 ολυμπιακά αθλήματα να έχουμε τα παιδιά εκεί και να αθλούνται. Δυστυχώς δεν υπάρχει στον νότιο τομέα τίποτα.
Ερώτηση: Το πρόβλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι μια πληγή.
Απάντηση: Δεν μπορείς να αφήνεις έναν ολόκληρο τομέα. Νότιος Τομέας Αττικής είναι μια τεράστια δυναμική. Έχει αθλητές που βγαίνουν παιδιά, νέα παιδιά. Που θα πάνε αυτά τα παιδιά ξέρετε που θα πάνε; Αν δεν υπάρχει κέντρο θα πάνε σε αυτό που απευχόμαστε όλοι έτσι, σε προβληματικές λύσεις θα πάνε τα παιδιά αυτά λοιπόν. Αυτό λοιπόν κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες: Στηρίζουν τον αθλητισμό για να έρθουν όλα τα παιδιά στον αθλητισμό, γιατί έτσι θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον στο ταξίδι του αθλητισμού. Είναι κάτι σπουδαίο για τους νέους, όχι για να γίνεις πρωταθλητής Ολυμπιονίκης. Εμείς στο σχολείο που πήγαινα στο 1ο Γυμνάσιο με προπονητή, είχαμε δάσκαλο τον αείμνηστο Σταμάτη Σμυρνιώτη. Όλα τα παιδιά, όλη η τάξη, κάναμε αθλητισμό, όλοι μας. Πήγε στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο και από εκεί ήμασταν όλοι. Γίναμε όλοι αθλητές, όχι για να φθάσουμε να γίνουμε Ολυμπιονίκες, αλλά για να μείνουμε σε αυτό το ταξίδι σε όλη μας τη ζωή. Να αγαπάμε τον αθλητισμό, να είμαστε αθλητές και να το στηρίζουμε όσο μπορούμε στη συνέχεια. Αυτό λοιπόν έχει μεγάλη αξία. Άρα, λέω εγώ, ο θεσμικός ρόλος είναι οπωσδήποτε η στήριξη των Ομοσπονδιών που είναι τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής. Τα μέλη μας είναι οι Ομοσπονδίες, οι αθλητικές Ομοσπονδίες είναι τα μέλη μας και από εκεί η στήριξη των αθλητών για να φτάσουν στην κατηγορία ελίτ. Έτσι η στήριξη των αθλητών πρέπει να γίνεται όμως και με σωστά προνόμια γιατί δεν μπορεί ένας αθλητής ο οποίος είναι όλη του τη ζωή, αφιερώνει όλη τη ζωή στον αθλητισμό για να φτάσει στην κορυφή, να τελειώνει και να μην έχει μία επιλογή.
Ξέρετε, είναι το media player που λέμε. Είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο. Βεβαίως είναι στην Αμερική και σε πολλές χώρες. Εμείς δεν το σκεφτόμαστε αυτό και έχουμε τόσες θέσεις που μπορούν τα παιδιά αυτά να απασχοληθούν και υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν κερδίσει και δεν έχουν διοριστεί. Έδωσαν μάχη τώρα τελευταία για να μπορέσουν τουλάχιστον μέχρι την 6η θέση να μπορούν τα παιδιά να μπουν στο Δημόσιο. Τι άλλο μπορεί να τους δώσει πίσω το κράτος; Να τους δώσει μια ανταμοιβή; Το κράτος για την προσπάθεια που κάνουν; Που αφιερώνουν τη ζωή τους εκεί.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More