Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο επίκεντρο πολιτικής «κόντρας» τα μνημόνια συνεργασίας με τη Β.Μακεδονία και η συμφωνία των Πρεσπών

Επί τάπητος τέθηκαν οι πρόσφατες προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και όσα έχει αναφέρει το τελευταίο διάστημα η νέα πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιανόφσκα. Βουλευτές των κομμάτων, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή «Τριτολογίες», της ΕΡΤ3 για το θέμα.

Ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιάννης Δελής, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ο κ.Κωνσταντίνος Μπούμπας, βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης, ο κ.Νίκος Παπαδόπουλος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, από τη Νίκη, ο κ.Αλέξανδρος Καζαμίας, βουλευτής Επικρατείας, από την Πλεύση Ελευθερίας και η κα.Πέτη Πέρκα, βουλευτής Φλώρινας από τη Νέα Αριστερά ανέλυσαν τους προβληματισμούς που υπάρχουν γύρω από το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και τις νέες προκλήσεις.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με την οποία εμείς δε συμφωνούσαμε και είχαμε προειδοποιήσει ότι είναι λάθος και ότι θα δημιουργήσει προβλήματα, παρατείνεται το πρόβλημα και είναι λάθος ως προς όλα. Η Νέα Δημοκρατία βρήκε μια σύμβαση που έχει κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και είναι μια διεθνή συμφωνία που δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε, χάριζε εθνότητα και γλώσσα στα Σκόπια και άλλαζε το όνομά τους προσθέτοντας το συνθετικό Βόρεια, Μακεδονία. Χάρη στη συμφωνία πέτυχαν να ενταχθεί το κράτος στο ΝΑΤΟ. Αλλά τώρα βλέπουμε, με την εκλογή της νέας προέδρου και της νέας κυβέρνησης ότι είναι φανερό ότι δε θα κρατήσουν ούτε τα προσχήματα. Ακόμα και αυτό το όνομα που έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά, ούτε αυτό σέβονται και τηρούν. Βρισκόμαστε σε όξυνση του προβλήματος, είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί προβλήματα στην ευρύτερη γειτονιά μας. Τα Σκόπια θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με την ευρωπαϊκή τους προοπτική και την ευρωπαϊκή τους πορεία, αν θέλουν να συνεχίσουν με αυτό. Θεωρώ ότι είναι ένα διαπραγματευτικό όπλο το ότι δεν έχουν κυρωθεί τα τρία μνημόνια και πάντα υπάρχει στο τραπέζι η ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κρατιδίου και έτσι όταν έρθει η ώρα, ανάλογα με τις εξελίξεις και με το σεβασμό αυτής της συμφωνίας, θα υπάρχει και η ανάλογη απάντηση», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ.Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Οι εθνικιστές είτε εδώ είτε εκεί, βρήκαν κακή τη συμφωνία και η λογική της Σιλιανόφσκα δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Η ηγεσία της Β.Μακεδονίας επειδή προέρχεται από το εθνικιστικό κόμμα βρίσκει πατήματα και άλλοθι για να μην την εφαρμόσει, μια συμφωνία που κυρώθηκε από τα δύο κοινοβούλια, προσπαθεί να παίξει ένα χαρτί ψευτοπατριωτισμού στο εσωτερικό, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν προχώρησε στην ενδυνάμωση της συμφωνίας, στην αναζωογόνηση των διαδικασιών της συμφωνίας. Η συμφωνία πρόσφερε μια σταθερότητα, έδωσε ένα δείγμα γραφής για το τι σημαίνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Από την πλευρά του ο κ.Γιάννης Δελής, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ανέφερε: «Το ΚΚΕ καταψήφισε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία, που μόλις στο 2ο άρθρο προβλέπει αυτή τη συμφωνία σαν όρο για να μπει η Β. Μακεδονία στο ΝΑΤΟ. Αυτή καθαυτή ναι μεν έδινε μια διέξοδο στην ονομασία, υιοθετώντας ένα γεωγραφικό προσδιορισμό από την άλλη όμως άφηνε άθικτες άλλες πλευρές επικίνδυνες, του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού, όπως το ζήτημα της γλώσσας και αυτά αξιοποιεί η σημερινή ηγεσία της Β.Μακεδονίας. Αποδεικνύεται ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο σταθερότητα δεν προσφέρει, αλλά αστάθεια, αξιοποιώντας τέτοιου είδους ζητήματα ανάμεσα στις χώρες για να παρεμβαίνει. Φάνηκε ότι δεν ήταν μόνο το ζήτημα της ονομασίας, είχε προβλέψει το κόμμα δια στόματος Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι θα φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, ότι θα έρθει η ώρα που θα αφήσουν το Βόρεια και θα χρησιμοποιήσουν το Μακεδονία. Αυτή η συμφωνία έγινε προκειμένου το ΝΑΤΟ να διευρυνθεί στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό το λέει το ΚΚΕ».

«΄Έχουμε δώσει έναν αγώνα σε ότι αφορά το θέμα των Σκοπιανών. Τα είχαμε προβλέψει και όταν η ιστορία μεταλλάσσεται τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά, το είχαμε προβλέψει τι θα επέλθει από αυτή την επιζήμια συμφωνία, ως προδοτική συμφωνία και έχουμε εξηγήσει τους λόγους. Δε μιλάμε για μια εθνικιστική προπαγάνδα, σύσσωμοι οι Σκοπιανοί αναφέρονται σκέτο στο Μακεδονία και όχι στο Βόρεια Μακεδονία. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι αριστεροί και δεξιοί είναι ενωμένοι στο όνομα της Μακεδονίας. Βλέπουμε ότι οι Βούλγαροι στο θέμα των Σκοπίων έχουν μια πιο σθεναρή εξωτερική πολιτική. Ήδη έχουν κάνει κάποιες συμφωνίες. Μιλάμε καθαρά για μια προδοτική συμφωνία», όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ.Κωνσταντίνος Μπούμπας, βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης.

«Είναι προδοτική η συμφωνία, άλλοι την υποστήριξαν ανοιχτά και άλλοι στα κρυφά. Έδωσαν όνομα, του το επέβαλαν, στον κ.Τσίπρα και σαν εντολοδόχος το εφάρμοσε. Για να ασκήσεις εξωτερική πολιτική πρέπει να είσαι αυτόνομος και ανεξάρτητος. Πρέπει να συνετιστούμε, να καταλάβουμε ότι είμαστε Έλληνες, να ορθώσουμε το ανάστημα μας. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έφαγε τρία «γκολ», από τον κ.Ράμα που ήρθε στο Γαλάτσι και μίλαγε για μειονότητες. Χωρίς να χάσουμε σε πόλεμο, παραδώσαμε τα πάντα στη γείτονα χώρα, πολιτισμό, εθνότητα, άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου, άνοιξε η όρεξη και άλλων γειτόνων… όχι μόνο δεν πρέπει να κυρωθούν αυτά τα μνημόνια, αλλά να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία», όπως ανέφερε ο κ.Νίκος Παπαδόπουλος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, από τη Νίκη.

«Η κυβέρνηση έχει ένα τεράστιο πρόβλημα στα χέρια της, διότι υποστηρίζει μια συμφωνία που δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την άλλη πλευρά. Είναι μια συμφωνία που επέβαλε στη χώρα μας να δεχτεί την ένταξη της γείτονας στο ΝΑΤΟ, γι’ αυτό έγινε και μαζί με αυτό επέβαλε πολλούς όρους που κατά τη γνώμη μας είναι απαράδεκτοι. Η κατάσταση στην κυβέρνηση είναι χαοτική, είναι ανησυχητικό, ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν τρεις γραμμές μέσα στην κυβέρνηση, άλλοι θέλουν να κυρωθούν τα μνημόνια, άλλοι όχι και άλλοι είναι στη μέση. Από την άλλη έχουμε το ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει μια πολιτική για ιστορικούς λόγους και είναι κι αυτός σε αδιέξοδο. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει διατυπώσει από την αρχή την άποψη ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει όλη να τεθεί σε λαϊκό δημοψήφισμα για να μπορέσει ο λαός να αποφασίσει πως θα κριθεί αυτό το ζήτημα», όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, βουλευτής Επικρατείας, της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Ήταν μια μεγαλειώδης συμφωνία, η οποία έχει μείνει η έκφραση το πνεύμα των Πρεσπών αλλά έχουμε μία κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό που δεν χάνει την ευκαιρία να λέει τι κακή που ήταν , δεν έφερε τα πρωτόκολλα, τα τρία μνημόνια που έπρεπε να έχουν κυρωθεί. Η συμφωνία σημαίνει και συμβιβασμός. Είναι επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης. Μας λέει ο κ.Μητσοτάκης ότι δεν έφερε τα μνημόνια γιατί ήξερε ότι δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία, όντως σήμερα έχει επικρατήσει εκεί το ακροδεξιό κόμμα, αλλά αν είχαν γίνει και είχαν προχωρήσει αυτά, τα μνημόνια… Εάν θέλουμε να πάμε την περιοχή και τη χώρα 100 χρόνια πίσω, εύκολα με αυτό τον εθνικισμό και το λαϊκισμό μπορούμε να το κάνουμε, εάν θέλουμε να δούμε την επόμενη μέρα, τη συνανάπτυξη, τη σταθερότητα, τη φιλία των λαών, να σκύψουμε στο πρόβλημα. Δεν θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να την παρακολουθεί, δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνει; Οι συμφωνίες θέλουν επιτήρηση, τα πρωτόκολλα θέλουν παρεμβάσεις», όπως ανέφερε η κα.Πέτη Πέρκα, βουλευτής Φλώρινας από τη Νέα Αριστερά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More