Στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό καλείται να συμμετέχει το Βόρειο Αιγαίο
Τους φορείς αλλά και τους πολίτες της Λέσβου στη διαδικασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενημερώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Διακρατικού Στρατηγικού Έργου: «Διασυνοριακή Συνεργασία για Εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού».
Η χώρα μας μέχρι σήμερα, δεν διέθετε θεσμοθετημένα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια. Το πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου σχεδιάζουν την εθνική στρατηγική για το θαλάσσιο χώρο.
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι η διαδικασία με την οποία η αρμόδια αρχή του κάθε κράτους αναλύει και οργανώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο θαλάσσιο περιβάλλον για να επιτευχθεί η σύνθεση οικολογικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παραμέτρων, αποσκοπώντας στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η εναρκτήρια εκδήλωση επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκε χθες στο επιμελητήριο Λέσβου και θα ακολουθήσουν καθημερινές συνεδρίες στο πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα ολοκληρωθούν στις 9 Φεβρουαρίου, όπου θα παρουσιαστεί η πρόταση για το πρώτο τοπικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Ελλάδας, που αφορά την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου.
Η πρόταση που θα παρουσιαστεί θα είναι σε στρατηγικό επίπεδο. Όταν η πρόταση της επιστημονικής κοινότητας εγκριθεί από την πολιτεία, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η κάθε Περιφέρεια, θα πρέπει να ανοίξει διάλογο με τους φορείς και την τοπική κοινωνία για να αποφασίσει τι θέλει για κάθε δραστηριότητα στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως τουρισμός , ενέργεια αλιεία κτλ.
«Η επιστημονική κοινότητα ενημερώνει για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, για τις δυνατότητες που υπάρχουν στη διαχείριση στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να ληφθούν αποφάσεις, να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν από κοινού τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν με στόχο να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη για τις νησιώτικες κοινωνίες» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΘΑΛ-ΧΩΡ 2 για το Παν. Αιγαίου , καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Γεράσιμος Παυλογεωργάτος.
Ακόμα πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί , θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες και φορείς που θέλουν πληροφορίες για οποιαδήποτε δραστηριότητα στο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More