Στη Θάσο η πρώτη στην Ελλάδα επένδυση υποθαλάσσιας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα
Στον Πρίνο της Θάσου αναμένεται να υλοποιηθεί η πρώτη στην Ελλάδα επένδυση υποθαλάσσιας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2), από την εταιρεία EnEarth, θυγατρική της Energean η οποία και διαχειρίζεται το τοπικό κοίτασμα πετρελαίου.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Energean απέκτησε άδεια έρευνας για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Μελέτες που διεξήχθησαν από την Energean καθώς και από άλλες εξειδικευμένες εταιρείες, έδειξαν ότι το πεδίο μπορεί να λειτουργήσει σε πρώτη φάση με αποθηκευτική δυναμικότητα ενός εκατομμυρίου τόνων CO2, ενώ υπάρχει η προοπτική αναβάθμισης για αποθήκευση έως τρία εκατομμύρια τόνους, ετησίως, επί είκοσι πέντε έτη, εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί από τις απαραίτητες μελέτες.
Ο σκοπός του έργου είναι να συνεισφέρει στην τοπική και περιφερειακή απανθρακοποίηση με την αποθήκευση CO2 που θα δεσμεύεται σε συμπιεσμένη και υγρή μορφή, από βιομηχανίες που δεν είναι δυνατό να αποφύγουν την εκπομπή του (hard to abate industries), από τη χρήση τεχνολογιών άμεσης σύλληψης CO2 στον αέρα, από βιοενέργεια, από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και από άλλες πηγές.
Το project υπηρετεί τη στρατηγική “net zero” της Energean, δηλαδή την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου αερίων του θερμοκηπίου. Κι αυτό, καθώς, συνεισφέροντας στην απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας, διασφαλίζει την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων και προστατεύει χιλιάδες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στην περιοχή της Καβάλας αλλά ευρύτερα στον βιομηχανικό τομέα, του οποίου οι μονάδες χωρίς την απανθρακοποίηση θα υποχρεώνονταν σταδιακά να κλείσουν.
Επίσης, αποτελεί καθοριστικής σημασίας μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου για τη Δέσμευση και Αποθήκευση Άνθρακα στη Μεσόγειο (Mediterranean CCS Strategic Plan) το οποίο έχει αναπτυχθεί από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθεί ο πρώτος βιομηχανικός/εμπορικός αποθηκευτικός κόμβος CO2 στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Εξάλλου το έργο:
θα ενισχύσει την κοινωνικοοικονομική δυναμική τοπικά και περιφερειακά διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη απασχόληση με τη δημιουργία άμεσων και έμμεσων ευκαιριών αφού η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας που αναπόφευκτα εκπέμπει CO2 διασφαλίζει απασχόληση υψηλών προδιαγραφών και περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή,
θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους και για ένα ευρύτερο σύνολο από κοινωνικούς εταίρους μέσα από νέες χρήσεις των βιομηχανικών υποδομών.
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης εν όψει του project, έλαβε χώρα ενημερωτική συνάντηση της περιφερειακής αρχής της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στην Καβάλα, παρουσία του Περιφερειάρχη, Χριστόδουλου Τοψίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και Θάσου, Θεόδωρου Μαρκόπουλου, Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, Υηρεσιακών Παραγόντων και εκπροσώπων τοπικών φορέων και αρχών.
Ο κ. Τοψίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: “Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την προσπάθεια αυτή καθώς είναι καινοτόμα, με την έννοια ότι δεν έχει προηγούμενο εφαρμογής, της ίδιας μεθόδου τουλάχιστον, στην χώρα μας, και επίσης, η σύλληψη της ιδέας αυτής έρχεται να δώσει μία απάντηση σε αυτό που ορίζουμε παγκόσμια ως φαινόμενο του θερμοκηπίου και ως κλιματική αλλαγή. Μία έμπρακτη απάντηση, η οποία εάν εφαρμοσθεί με επιτυχία ίσως μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας και για τα παιδιά μας. Η φιλοπεριβαλλοντική διάσταση αυτής της επιχειρηματικής προσπάθειας αλλά και η υποστήριξη της Ε.Ε. σε αυτή, αποτελούν δύο εγγυήσεις οι οποίες σηματοδοτούν ίσως μία εξαιρετική προοπτική. Απαράγραπτη επισήμανσή μας παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος, είναι και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των ανθρώπων που εργάζονται, και της παραγωγικής διαδικασίας. Και στους δύο αυτούς τομείς η επιχείρησή σας και οι άνθρωποί της έχουν πάρει «άριστα» όλες αυτές τις δεκαετίες. Η Περιφέρειά μας παραμένει ο κορυφαίος αναπτυξιακός θεσμός της περιοχής και μαζί με όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε αλλά και με την δυναμική και την διάθεση της συνεργασίας που μας χαρακτηρίζει, έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που οδηγεί στην ανάπτυξη του τόπου μας”.
Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στη “σπουδαιότητα της λειτουργίας της επιχείρησης πετρελαίων στην Καβάλα, αναπτυξιακά, αλλά και με υπευθυνότητα και απόλυτη προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων”.
Η τ. Καθηγήτρια της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., Σοφία Σταματάκη, παρουσίασε εκτενώς τον τρόπο λειτουργίας του έργου και αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά και κοινωνικο-οικονομικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται.
Ο επικεφαλής του ομίλου LDK στους Τομείς Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωστής Νικολόπουλος, παρουσίασε τις παραμέτρους και το σύνολο των προβλέψεων και των μέτρων που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του έργου που περιλαμβάνονται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της πληρότητας του σχετικού φακέλου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, οι εισηγητές καθώς και αρμόδια στελέχη του ομίλου Energean απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες.
Πέραν των εισηγητών, από τον όμιλο Energean παρέστησαν οι: Βασίλης Τσέτογλου, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος του ομίλου και Διευθυντής του συγκροτήματος του Πρίνου· Πασχαλιά Κιομουρτζή, Επικεφαλής του τμήματος Υπεδάφους του Πρίνου· Ευστάθιος Σκαρβελάς, Διευθυντής Εκτέλεσης Γεωτρήσεων· Γιάννης Χαραλαμπίδης, Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος για την Ελλάδα· και Αρτέμης Μπαρμπούνης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων για την Ελλάδα.
Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν επίσης: ο Δήμαρχος Καβάλας Θ. Μουριάδης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καβάλας, Πλοίαρχος, Αθ. Βρύζας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, Πυραγός, Κ. Μανδρανής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Σ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Ζ. Μυστακίδης, ο εκπρόσωπος του ΟΕΕ, Γ. Χριστοδουλίδης, και η εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Τμήματος Χημείας του ΔΠΘ, Επίκουρος Καθηγήτρια, Αθ. Τόλκου.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More